Hirdetés
A laktózérzékenységről

A laktózérzékenységről

A tejcukor (laktóz) kettős cukor, egy molekula szőlőcukorból és egy molekula nyákcukorból áll. A tejcukor-érzékenységet a tejcukorbontó enzim, a laktáz enzim relatív vagy abszolút hiánya okozza. A hiányzó vagy csökkent enzimaktivitás miatt a tejcukor bontatlan formában érkezik az alsóbb bélszakaszokba, olyan hasi panaszokat okozva ezzel, mint a vizes hasmenés, puffadás és bélgörcsök.

Hirdetés
Hirdetés

A tejcukorérzékenyek dietoterápiája

Az édes íz szeretete veleszületett tulajdonságunk, már a koraszülötteknél is kimutatható, míg a sós ízek preferenciája csak kb. kétéves kor körül alakul ki.

Az első édes ízt az "édes anyatej" közvetíti számunkra, s az életünk során később is azt érezzük édesnek, aminek a cukortartalma az anyatejéhez hasonlít.

A tej édes ízét tejcukor (laktóz) tartalmának köszönheti. Az anyatejben kb. 6,7, a tehéntejben kb. 5,3 százalék tejcukor található. A tejcukor kettős cukor, (diszacharid), két egyszerű cukorból, egy molekula szőlőcukorból (glükózból) és egy molekula nyákcukorból (galaktózból) áll.

A tejcukor-érzékenység oka a laktáz enzim relatív vagy abszolút hiánya.

Az emésztés során a tejcukrot a bélnyálkahártya sejtjeiben működő tejcukorbontó enzim, a laktáz hasítja feszívódásra alkalmas egyszerű cukrokra, glükózra és galaktózra.

Hiányzó vagy csökkent enzimaktivitás mellett a tejcukor bontása, s így felszívódása is elmarad, s a tejcukor bontatlan formában kerül az alsóbb bélszakaszokba.

A laktózérzékenységről

Itt a laktóz ozmotikus hatásánál fogva vizet szív magához, s a béltartalmat növelve vizes hasmenést hoz létre. A bontatlan cukor a bélbaktériumok tevékenységének hatására erjedésnek indul, és savanyú bomlástermékek (hidrogén, széndioxid és metán) keletkeznek. A savanyú béltartalom fokozza a bélmozgást, s a vizes hasmenéshez erjedéses hasmenés járul, a keletkező gázok pedig hasi feszülést, puffadást, bélgörcsöket okozhatnak.

A tejcukorérzékenyek számát 15 százalékra becsülik.

A diagnózis fellállítása: a klinikai tünetek és a laboratóriumi eredmények értékelésén (kilégzési hidrogén teszt, cukorterhelés stb.) alapszik.

Melyek a laktózintolerancia tünetei?

Enzimhiányos egyéneknél bizonyos mennyiségű tejcukortartalmú étel elfogyasztását követően (általában 4-6 óra múlva) puffadás, fokozott bélgázképződés, korgó bélhangok, hasi görcsök, robbanásszerű vizes hasmenés keletkezik. A széklet híg, habos, savanyú szagú, a végbélnyílás körül csípő érzést, felmaródást panaszol a beteg. Az is előfordulhat, hogy nem alakul ki hasmenés, mert az alsóbb bélszakaszokban besűrűsödik a béltartalom, s ilyenkor egyetlen tünet a köldök körül észlelhető görcsös hasi fájdalom.

A tünetek jelentkezése és hevessége az enzimaktivitás mértékétől függ. Csekély mennyiségű tejcukrot a laktózérzékenyek többsége panasz nélkül fogyaszthat, vannak azonban olyanok is, akik kis mennyiséget sem tolerálnak.

A tejcukor-érzékenység diétája

Az étrendi kezelés lényege, hogy a tejcukrot (illetve a tejet és tejtartalmú ételeket) a laktázhiány mértékétől függően részben vagy teljesen kihagyjuk az étrendből.

A tej azonban nem nélkülözhető, fontos alapélelmiszer mindenki számára. Kitűnő fehérjeforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a szervezet kalciumszükségletének 75 százalékát tejjel, illetve tejtermékkel fedezzük.

A tej és a tejtermékek eliminálása bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét eredményezheti. A tejcukorérzékeny egyének étrendjéből egy időre teljesen elhagyjuk a tejet, majd megpróbáljuk fokozatosan, kis mennyiségű tejes ételekkel bővíteni a diétát a tolerancia határáig. Azzal a kis mennyiséggel, amennyivel a panaszok még nem provokálhatók, a nap folyamán többször is lehet próbálkozni, s ha a tejet más ételekkel együtt fogyasztják, kevésbé okoz tüneteket, mint önmagában.

A kereskedelemben a laktózérzékenyek számára speciális, "laktózmentes" tej kapható, melynek laktóztartalma 0,1 százalék alatti, s ez a tej a tejcukorérzékeny egyénekben sem váltja ki a tüneteket; táplálkozás-élettani értéke viszont megmarad, a kezeletlen tejével megegyezik.

A savanyú tejtermékeket, bár ezek mindig tartalmaznak kevés laktózt, a laktózérzékenyek egy része jól tolerálja.

Azok számára, akiknek tűrőképessége kisebb, s tünetmentességük érdekében a savanyú tejtermékeket is el kell kerülniük, speciális élőflórát tartalmazó, "laktózmentes" (azaz laktóztartalma a 0,1 százalékot nem haladja meg) joghurtot, gyümölcsjoghurtot forgalmaz a kereskedelem. Ezeket a probiotikus termékeket nem csak a tejcukorérzékenyek fogyaszthatják, hanem bárki számára kedvezőek. Nem tartalmaznak tejcukrot a növényi tejek (szójatej, rizstej) sem.

A laktózérzékenységről

A túró is tartalmaz tejcukrot, bár kevesebbet, mint a tej, vagy akár a savanyított tejtermékek, de aki ennyit sem tolerál, tofut, szójasajtot válasszon.

A lágy sajtokban mindig van kevés tejcukor, a kemény és a hosszú érési idejű sajtokban, valamint a penésszel érő sajtokban azonban már teljesen lebomlik, s a tejcukorérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A Pannónia, a trappista, a parmezán, a gauda, az edámi, a roquefort vagy a camembert stb. sajtok élvezetéről sem kell lemondaniuk.

A vaj és a vajkrémek, a tejet tartalmazó margarinok is tartalmaznak kevés tejcukrot, nagyfokú érzékenység esetén csak a vizes alapú margarinok alkalmazhatók.

A tejcukormentes étrend összeállítását nehezíti, hogy a tejet nem csak önállóan, hanem más élelmiszerek összetevőjeként is fogyasztjuk. Kerülnünk kell a tejjel készült sütő- és húsipari készítményeket is pl.: tejes kifli, kalács stb. Konzervek, ételízesítők, kész- és félkész ételek is tartalmazhatnak tejet, illetve tejport, így nem illeszthetők be az étrendbe.

A tüneteket kiváltó laktóz teljes elkerülését csak az élelmiszerek megbízható nyilvántartása teszi lehetővé. A laktózmentes termékek listáját az Allergia Adatbank Alapítvány évente közreadja.

Dr. Barna Mária, A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend