Hirdetés
A kutyák megszimatolják a rákot?

A kutyák megszimatolják a rákot?

Új kutatási eredmények megerősítik, hogy a kutyák szaglását fel lehet használni egyes rákfajták korai felismerésére, ami sok ember életét mentheti meg.

Hirdetés
Hirdetés

A kutyák kivételes képességeit már korábbi vizsgálatok is bizonyították, egy 2004-es kutatásban hólyagrákot, egy két évvel későbbiben pedig tüdő- és mellrákot ismertek fel sikeresen a négylábúak.

A most publikált eredmények szerint a kiképzett ebek képesek különbséget tenni a petefészekrák különböző fajtái között is, ráadásul már a tumor kialakulásának nagyon korai szakaszában azonosítják annak szagát.

A szerzők elismerik, hogy az állatokat nehéz lenne alkalmazni a klinikai gyakorlatban - mivel sok tényező befolyásolhatja eredményességüket -, szerintük ugyanakkor mindenképpen szükség van a kísérletek folytatására, csak ezek révén tárhatók fel ugyanis a kutyák valódi képességei.

A kutatást a Göteborgi Egyetemen dolgozó Horváth György vezette, a munkában svéd és magyar munkakutya-egyesületek működtek közre.

A petefészekrák háromszor nagyobb eséllyel vezet halálhoz, mint a mellrák. A Yale Egyetem kutatói februárban jelentették be, hogy az általuk kifejlesztett vérteszt 99 százalékos pontossággal kimutatja a betegséget; jelenleg a klinikai vizsgálatok zajlanak.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend