Hirdetés
A kurkuma gyógyszer a vastagbél-daganatra?

A kurkuma gyógyszer a vastagbél-daganatra?

Néhány évvel ezelőtt merült fel, hogy a kedvelt indiai fűszer, a kurkuma kedvező hatást gyakorolhat bizonyos daganatokra. A Texasi Egyetem Orvosi Karának kutatói laboratóriumi körülmények között azonosították azt a mechanizmust, amivel a fűszer kifejti a kedvező hatást.  

Hirdetés
Hirdetés

A vastagbél-daganatok a világ fejlett országaiban igen elterjedtek, a legtöbb országban ez a második harmadik leggyakoribb daganatos halálok a tüdőrák után. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az onkológusok minden potenciális gyógyítási - megelőzési lehetőséget kipróbálnak (a kurkumával például nemrégiben indult egy embereken végzett kísérlet). A texasi kutatók arra keresték a választ, hogy milyen módon fejti ki a kedvező hatást a kurkuma. Vastagbél-daganatokból származó sejtekkel végzett laboratóriumi kutatásaik során úgy találták, hogy a fűszer a daganatképződéshez szükséges egyik hormon, a neurotenzin működését gátolja. (A neurotenzin a zsír fogyasztásakor szaporodik fel, és aktiválja az IL-8 nevű molekulát, amelyik a daganatos sejtek osztódását gyorsítja és segíti szétszóródásukat a szervezetben).

Azt tapasztaltuk, hogy a neurotenzin nemcsak a sejtek szaporodását gyorsítja, hanem segíti az áttétképződést is. Az a tény, hogy mindezt egy természetes anyaggal meg lehet gátolni, mindenképpen figyelemreméltó' - mondta B. Mark Evers professzor, a kutatás vezetője. A kutatók bízik benne, hogy a kurkuma - amely laboratóriumi körülmények között a bőrrák és az emlőrák ellen is hatásosnak bizonyult - használható lesz egyfajta daganatellenes szer elkészítéséhez. 'A vastagbél-daganatok harmada rendelkezik neurotenzin receptorokkal. Bízunk abban, hogy éppúgy, mint az emlő vagy a prosztatarák esetében a hormonok működésének gátlása hatékony terápia lehet' - mondta a kutató.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend