Hirdetés
A krónikus szédülés

A krónikus szédülés

Egy vizsgálatban azt találták, hogy a krónikus szédülés hátterében szorongás vagy agyi sérülés is állhat. Habár a vertigo, azaz a szédülés - amikor úgy érezzük, hogy forog velünk a világ -, leggyakrabban belsőfül-problémákra vezethető vissza, a sokszor ezzel az okkal nem magyarázható szédülés gyakran éveken keresztül is fejtörést okoz az orvosoknak.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Jeffrey Staab, a Pennsylvania Orvosi Egyetem kutatója és kollégái szerint azok a betegek, akiknek krónikus, meghatározhatatlan eredetű szédülése, egyensúly-vesztés érzése vagy utazáskor jelentkező túlérzékenysége van, a tüneteit fokozhatják az olyan összetett vizuális ingerek, mint például a sétálás egy tömött bevásárlóközpontban, vagy autóvezetés esőben.

A vizsgálat során 345, 15 és 89 év közötti férfit és nőt kérdeztek ki, akik már legalább három hónapja szenvedtek ismeretlen eredetű szédüléstől. A résztvevők több specialista által végzett vizsgálaton vettek részt, egészen a pontos diagnózis megállapításáig. A vizsgálat során a kutatók betekintést nyerhettek a krónikus szédülést előidéző és mérséklő folyamatokba.

A betegtörténet alapos kikérdezése sokat segíthet a diagnózisban, például:

  • a migrénes eredetű szédülés gyakran társul hányingerrel vagy hányással

  • a szorongóknál gyakran felismerhető a félelem és az aggódás

  • a vegetatív idegrendszeri problémákkal küzdők hajlamosak szédülni, amikor megerőltetik magukat

Végül a résztvevők majdnem 60 százalékánál találtak szorongásos rendellenességeket, míg 40 százalékuknál valamilyen központi idegrendszeri problémát diagnosztizáltak. A betegek kétharmadánál valamilyen egészségügyi probléma kapcsán jelentkeztek először a tünetek, míg egyharmaduknál szorongás volt a kiváltó ok.

Az esetek 17 százalékában volt migrén a szédülés hátterében, és a migrénben szenvedők többsége gyakran orvosilag is jelentős mértékben szorong. A traumás agysérülés az esetek 15 százalékáért tehető felelőssé, és vegetatív idegrendszeri probléma az esetek 7 százalékában volt jelen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend