Hirdetés
A kissé magas vércukorszint is veszélyes

A kissé magas vércukorszint is veszélyes

A cukorbetegség önmagában évente egymillió ember haláláért felelős világszerte. Ha ehhez hozzáadjuk az optimálisnál - kissé - magasabb vércukorra visszavezethető halálozást, akkor a kapott szám már 3,2 millió.

Hirdetés
Hirdetés

Az optimálist meghaladó vércukorszint a szív- és érrendszeri halálozás vezető oka világszerte. A Harvard Egyetem munkatársai a cukorbetegségnek még nem tekinthető, de az optimálisnál magasabb vércukorszint szív- és érrendszeri hatását vizsgálták, kutatásuk eredményeit pedig a Lancet c. szaklap 2006. novemberi számában publikálták. 52 országból származó adatok elemzése alapján, megállapítható volt, hogy 2001-ben a magas vérnyomás 1,5 millió szívhalált és 709 ezer agyi érhalált okozott, ami az összes elhalálozás 21, illetve 13 százalékát tette ki. Mindez 84 százalékban alacsony és közepes fejlettségű országokban történt.

A férfiak esetében a szívhalálok 53 százaléka, és a szélütéses halálok 49 százaléka a magas vércukorszintre vezethető vissza. Az elhalálozások több mint háromnegyede a szegény országokat érintette, ahol a megfelelő kezelést anyagi okok gátolták.

A vizsgálat szerint hatékony megelőző programokra van szükség, így elsősorban nem gyógyszeres, hanem életmód-intervenciós módszereket kell kidolgozni. A magas vércukorértékek mellett figyelmet érdemelnek egyéb kockázati tényezők is. Európában és Közép-Ázsiában fontos a dohányzás, az alkoholizálás, a magas vérnyomás és a kövérség. Ezek a magas vércukorszinttel együtt sokkal nagyobb arányban vezetnek szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, mint Latin-Amerikában vagy a Karib-tengeri régióban, ahol a vércukorszint értékek hasonlóan alakulnak, az érhalálozás aránya viszont alacsonyabb.

Forrás: Diabétesz On-line

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend