Hirdetés
A húsban gazdag étrend előnyös a férfiaknak?

A húsban gazdag étrend előnyös a férfiaknak?

Több húst? Egy ausztrál tanulmány szerint a vörös húsokban gazdag étrend segíthet a túlsúlyos férfiaknak abban, hogy megszabaduljanak a veszélyes hasi zsírrétegtől. Az ellentábor azonban úgy véli, a túlzott húsfogyasztásnak vannak hátrányai, talán több is, mint előnye.

Hirdetés
Hirdetés

A CSIRO dietetikusa, Dr. Manny Noakers egy új-zélandi konferencián ismertette az eredményeket. Elmondása szerint a vártnál könnyebben vették rá a férfiakat, hogy a súlycsökkenés érdekében lépéseket tegyenek. Két különböző diétát hasonlítottak össze: a rostanyagok mellett az egyikben rengeteg fehérje és vörös hús, a másikban sok szénhidrát szerepelt.

Több mint 100 túlsúlyos és elhízott férfi részvételével zajlottak a kísérletek. Mindkét étrend esetében nagyjából azonos súlycsökkenést figyeltek meg, ám a magas fehérjetartalmú diéta hatékonyabbnak bizonyult a hasi zsírpárnák csökkentésében, mely a férfiak esetében erősen növeli a vastagbélrák és más daganatos megbetegedések kockázatát.

Egy független táplálkozástudományi szakember, Dr. Rosemary Stanton azonban arra figyelmeztet, hogy ennek a fogyókúrának bizony két éle van. A túl sok húsfogyasztás különféle ráktípusok kialakulásához vezethet. A hasi zsírréteg elvesztésének rövid távú hatásaival szemben mérlegelni kell a rák hosszabb távon jelentkező kockázatát. A diéta helyett a szakember életmódváltást javasol, mely szerint fokozatosan kell átállni egy olyan életstílusra, ami hosszú távon biztonságos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend