Hirdetés
A HPV elleni oltás fiúk esetében is hatásos

A HPV elleni oltás fiúk esetében is hatásos

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás megelőzheti a genitális szemölcsöket a férfiaknál, ha azelőtt kapják, hogy érintkeznének a vakcina által tartalmazott négy vírustörzs bármelyikével. A több központban zajló kutatásokat a H. Lee Moffitt Rákközpont és a UCSF vezette.

Hirdetés
Hirdetés

A négyéves, nemzetközi klinikai kísérlet közel 66 százalékos hatékonyságot mutatott a fiatal férfiak átlagos populációjában, függetlenül attól, hogy érintkeztek-e már a vírussal. Ez az első jelentés arról, hogy a HPV oltást megelőző céllal alkalmazták férfiaknál.

Míg a HPV-oltást 2006-ban jóváhagyták a lányok számára a méhnyakrák megelőzésére, a fiúkkal kapcsolatban nem figyelték a hatását. A fertőzés és az általa okozott betegségek azonban a férfiaknál is gyakoriak, például a genitális herpesz, ami vezeti a nemi úton terjedő betegségek listáját."Ez egy izgalmas előrelépés a szexuális úton terjedő betegségek terén." - mondta Joel Palefsky, az UCSF orvos-professzora, aki a kísérletet vezette Anna R. Giuliano, a tampai H. Lee Moffitt Rákközpont munkatársa mellett.

"Megmutatja, hogy ha elég korán beoltjuk a fiúkat, akkor nagy százalékban megelőzhetjük a külső nemi szervi szemölcsök megjelenését." Bár a szemölcsöt inkább kellemetlenségnek tekintik, nem úgy, mint például az életet veszélyeztető méhnyakrákot, Palefsky megjegyezte, hogy a bőrelváltozás gyakori a fiataloknál. Sok esetben depressziót okoz, kiközösítést, az önbizalom elvesztését. Kezelése is járhat komplikációkkal.

A kettős vak vizsgálatban 4 065 egészséges férfi vett részt a 16-26 éves korosztályból, 18 ország 71 helyszínén. 85 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kizárólag heteroszexuális viszonyt létesít, atöbbiek pedig férfiakkal is éltek nemi életet.

A kísérlet kezdetén a férfiakat megvizsgálták, hogy korábban érintkeztek-e a vírustörzsekkel, majd vagy placebot kaptak, vagy a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as HPV-törzsek elleni védőoltást. Akiknek kórelőzményében genitális vagy végbélszemölcs szerepelt, azokat kizárták. A következő három évben hat vizsgálaton vettek részt, hogy felmérhessék az oltás hatékonyságát.A szemölcsök megelőzése mellett a vakcina hatékonyan előzte meg a makacs HPV fertőzést az előzőleg nem fertőzött fiúk 86 százalékánál. "Ez az első tanulmány, mely kimutatta, hogy az oltás a fiúknál is hatásos. Mivel a lányok oltásával kapcsolatban sem áll rendelkezésre túl sok adat, a fiúkat is be kellene oltani." - mondta Giuliano.

Forrás: medipress.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend