Hirdetés

A herevisszeresség

A visszeresség problémája nem csak az alsó végtagokat érintheti, hanem tulajdonképpen minden olyan területet a szervezetben, ahol a vénás pangás (a vénás vér elfolyási nehezítettsége a szív felé) hosszabb ideje fennáll.

Hirdetés
Hirdetés

A visszeres betegség kialakulásához több tényező is hozzájárulhat. Ilyenek a veleszületettet hajlam, az anatómiai okok, valamint egyéb társuló betegség(ek) jelenléte. Visszeres betegség a jól ismert alsó végtagi visszeresség, az aranyér betegség, a nyelőcső visszeresség - ez ma Magyarországon a magas alkoholfogyasztás következtében kialakuló májzsugorodás egyik fontos, akár halálhoz vezető következménye - és nem utolsó sorban a herevisszeresség.

Hogy megértsük a herevisszeresség problémáját és annak következményét, tekintsünk át néhány élettani-anatómiai tényt.

A here optimális működésének alapfeltétele - többek között - a megfelelő hőmérséklet, amely 2 °C-al alacsonyabb a testhőmérsékletnél. A herezacskóban a here így valamivel távolabb van a test melegebb részeitől. Ugyanakkor, ha alacsonyabb hőmérsékletű közeg éri a herét, a herezacskó összezsugorodik és felhúzódik a test melegebb részeihez. A másik rendkívül fontos feltétel az optimális vérátáramlás, megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátottság. Ez csak kielégítő helyi vérkeringés révén valósulhat meg.

A herevisszeresség kialakulásában szerepet játszhat a vénafalak gyengesége, illetve - veleszületett okok miatt - a vénabillentyűk elégtelen működése, tartós székrekedéses állapot, illetve az az anatómiai tény, hogy a bal oldali herevisszér majdnem merőlegesen ömlik bele egy nagyobb visszérbe, amely így  akadályozhatja a vér elfolyását. Sajnos daganatos megbetegedések révén is kialakulhat herevisszeresség.

A betegség azért vezethet meddőséghez, mert a herét egy kitágult, nagyobb térfogatú vénás hálózat veszi körül, amelyben a pangó vér egyrészt emeli a helyi hőmérsékletet, másrészt ez a pangás csökkent oxigénellátottságot jelent. Mindezek a spermiumképződés károsodásához vezethetnek.

A betegség leginkább magas, sovány férfiakban jelentkezik, elsősorban a bal oldalon. Ha jobb oldalon észlelhető, az sajnos felvetheti a vesetumor gyanúját. Álló helyzetben a herezacskóban gilisztaszerűen tapintható a kitágult vénás hálózat, melyet esetleg húzó jellegű fájdalom kísérhet. Fekvő helyzetben a kitágult visszerek kiürülhetnek, megkisebbedhetnek. Ezen tünetek jelentkezésekor érdemes felkeresni urológus szakorvost, hiszen a betegség gyógyítható. A terápia vagy műtéti: a visszeres fonat lekötése, kiirtása; vagy a kitágult vénák eltömeszelése (embolisatioja), esetleg steril gyulladással elért elzárása (sclerotizálása).


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend