Hirdetés
A hajból egy évig kimutathatóak a doppingszerek

A hajból egy évig kimutathatóak a doppingszerek

Új és biztosabb módszert ajánlanak az anabolikus szteroidok kimutatására brit kutatók: szerintük nem vér- és vizeletminták, hanem a haj vizsgálatával kellene lebuktatni a tiltott szerhez nyúló sportolókat.

Hirdetés
Hirdetés

A hajszálak vizsgálatát eddig elsősorban a szexuális erőszakcselekmények nyomozásánál alkalmazták Nagy-Britanniában: így mutatták ki, hogy az áldozatok úgynevezett "szex drog" hatása alatt voltak-e. Egyre gyakrabban fordul elő ugyanis, hogy a gyanútlan nők italába flunitrazepamot vagy gamma-hidroxibutirátot kevernek, hogy megkönnyítsék az erőszakot.

A szakértők azonban a sportvezetők figyelmébe ajánlják ezt a módszert, amellyel a vér- és vizeletvizsgálatnál pontosabban állapítható meg, szedett-e valaki anabolikus szteroidot.

Az illegális szereket a vizeletből 2-5 nappal azok szedése után lehet csak kimutatni, az elég hosszú hajban azonban a nyomok egy évig is megmaradnak, és még a 3 mm-esre nyírt hajszálak is tíz napig elárulják, amit titkolni szeretnének - hangsúlyozzák a módszer támogatói.

A sportolók általában edzésidőszakban nyúlnak tiltott szerekhez, amelyeknek a szedését néhány nappal az esetleges vizsgálat előtt egyszerűen abbahagyják. Ha hosszabb ideig tartó ellenőrzést szeretnénk, arra a haj a legmegfelelőbb - hangsúlyozta Pascal Kintz, a Törvényszéki Toxikológusok Nemzetközi Szövetségének elnöke.

A Doppingellenes Világszövetség (WADA) azonban egyelőre a vér- és vizeletvizsgálatnak ad prioritást.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend