Hirdetés
A gyaloglás művészete

A gyaloglás művészete

A gyaloglás viszonylag könnyű és kellemes egészségmegőrző módszer. A fitnesztermek korában segítségével egyszerre szabadulhatunk ki a levegőre és fedezhetünk fel tájakat vagy akár a lakókörnyezetünket. Mielőtt azt hinnék, hogy csak a túrázók szenvedélye, muszáj megemlíteni, hogy a változatos terepen történő hosszú gyaloglások még a sportolókat is megizzasztják. Nem véletlenül épül rá külön sportág.

Hirdetés
Hirdetés

A gyaloglás lehet könnyű, élvezetes, ha vízszintes talajon, 5-6 km/óra sebességgel végezzük. Edzéshatást az időtartam növelésével érhetünk el. Ha változatos terepviszonyokat keresünk, lejtőkkel, emelkedőkkel tarkított pályát, akkor ez a mozgásforma még a komoly edzettségű sportolóknak is kihívást jelenthet. A "nincs rá időm" nem lehet kifogás. Mindenkinek szánnia kellene 30-40 percet a napjából arra, hogy az egészségével foglalkozzon. Ha lehetőségünk van rá, a munkába is gyalog mehetünk, illetve a hazafelé vezető utat is hasonlóképpen tehetjük meg, ráadásul edzés jelleggel.

A gyaloglás nem költséges sport, ezt könnyű belátni. Egy jó cipő szükséges csak hozzá, ami ráadásul sok éven keresztül szolgál majd minket. Ha ezeket az érveket elfogadjuk, jöhet a végső kifogás: "a gyaloglás unalmas". Ez lehet, hogy igaz, ha nem megfelelő környezetet és társaságot választunk hozzá.

A gyaloglás művészete

Az erdőben, mezőn történő gyaloglás egyben természetjárás is, ahol van időnk és energiánk a szemlélődésre. A természet megtanít lelassulni, megtanít újra magunkra és a környezetünkre figyelni.

Az emberek többsége társas lény, még sportolni is legalább másodmagával szeret. A társaságban végzett testmozgás, gyaloglás tovább fokozhatja a jókedvünket, motiváltságunkat. Mivel gyaloglás közben beszélgetni is képesek vagyunk, rengeteg olyan dolgot beszélhetünk meg barátainkkal, családtagjainkkal, amelyre más alkalommal nincs időnk, mert valami mindig zavar ebben minket (TV, munka, számítógép stb.).

A Nordic walking

A nordic walking bárhol űzhető sport. Legjobb természetesen a szabadban, kellemes környezetben, jó levegőn gyalogolni: így fokozottan érvényesül a nordic walking stresszcsökkentő hatása is. A pulzusszám a nordic walking során a karmunka révén minimum 10%-kal magasabbra emelkedik, mint a power walking, azaz az erőgyaloglás alatt. A magasabb pulzusszámnak két előnye is van: az állóképesség-növelés és a zsírégetés.

Tartásjavító hatás

Mivel a nordic walking edzés az összizomzat 90%-át veszi igénybe, az izmok is fejlődnek, méghozzá az ízületek túlterhelése nélkül. Ezért a megelőzés és a regeneráció eszköze is, hiszen rendszeres gyakorlása révén javul az állóképesség és a testtartás. Kifejezetten jó hatású hátfájás esetén, mivel gyakorlása közben pozitív impulzusok érik a többnyire inaktív alsó háti részeket, továbbá a nyaki részeket is, miközben a csigolyák anyagcseréje is javul. A nordic walking az ülő életmód által okozott másik fő problémát is segít orvosolni: a botokkal végzett streching által a megrövidült izmokat eredeti hosszukra nyújtja. Kitűnő családi és közösségi sport, ezért különösen javasolt azoknak, akik szeretik a társaságot, és nem szívesen sportolnak egyedül.

A sífutók is edzettek ezzel a módszerrel

A gyaloglás művészete

Viszonylag új sportág, mégis korábban már egyes sífutók nyári edzésprogramjában is szerepelt egy olyan mozgásforma, amely a mai nordic walkinghoz volt hasonló. Szélesebb körben való elterjedéséhez azonban mindenképpen fejleszteni kellett a sporthoz használatos botokon. A sífutók által használt botok egyrészt túl hosszúak voltak, másrészt kedvezőtlen anyagtulajdonságaik miatt rendkívüli mértékben megterhelték használójuk ízületeit.

Finn eredet

A megfelelő minőségű nordic walking botokat a 90-es évekre sikerült kifejleszteni, s ekkor indult meg a nordic walking önálló sportágként való elterjedése. Először Finnországban és a többi skandináv országokban, majd Amerikában és Japánban kezdték el tömegesen gyakorolni. 2000-ben megalakult az INWA (International Nordic Walking Association), a sportág önálló szervezete.

Az utóbbi években divatja Nyugat- és Közép-Európát is elérte. Magyarországon 2004-ben jött létre a Nordic Walking Akadémia, amely nordic walking programok szervezésével, kiadványok készítésével és oktatással foglalkozik.

Ne felejtsük: A gyaloglás sport, a gyaloglás társasági élet, a gyaloglás a természet csodálata, a gyaloglás nyugalom, a gyaloglás egészség!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend