Hirdetés
A fitymaszűkületről

A fitymaszűkületről

A fitymaszűkület nem csak a közösülés minőségére van hatással. Ha elhanyagolják, pénisz-, illetve fitymarákot is okozhat. Pedig ha időben kezelik, egy kisebb műtéttel, járóbeteg-ellátásban is gyógyítható.

Hirdetés
Hirdetés

A közösülést nehezítő, illetve lehetetlenné tevő tényezők egyike a felnőttkori fitymaszűkület, amelynek két típusa van: a veleszületett és a szerzett fitymaszűkület. Enyhébb esetben a bőr a makkról még visszahúzható, de igen feszes, és gyakran heges gyűrű szorítja el a makkot. Ez fájdalmas, gyakran a feszülés miatt a bőr elrepedezik, ez visszatérő gyulladások forrása lehet.

Ennél súlyosabb állapot, amikor a bőr olyan szűk, hogy nem húzódik a makk mögé. Extrém esetben a tűszúrásnyira beszűkült bőr nyílásán a vizelet is nehezen távozik. A szűkület miatt a fityma alatt felgyülemlő váladék állandó gyulladást tart fenn, de úgynevezett fitymakövek is kialakulnak. Az elhanyagolt esetek következménye a sokszorosan gyakrabban előforduló pénisz-, illetve fitymarák.

Tehát ennek az állapotnak - a közösülés nehezítettségén túl - még életet veszélyeztető hatása is van.

Gyógykezelése: a gyerekeknél észlelt szűkület az esetek döntő többségében nem fitymaszűkület, hanem úgynevezett "cellularis adhesio". Ez a bőr és a makk közötti tapadást jelenti, amit a szakember egy mozdulattal megold.

A felnőttkori fitymaszűkület és gyulladás gyakran társul cukorbetegséghez. A megoldása műtéti. A beavatkozást nem érdemes halogatni, mert kórházi befekvést nem igényel, járóbeteg-ellátásban 20-30 perc alatt elvégezhető. A műtét sok kellemetlenségtől szabadítja meg a fitymaszűkülettől szenvedő férfit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend