Hirdetés
A férfiak rosszabb betegek

A férfiak rosszabb betegek

Amit a nők már régóta sejtettek, az most tudományosan is bebizonyosodott: a férfiak rosszabbul tűrik a betegséget. A kutatók szerint, ha nagy a nyomás és a stressz egy munkahelyen, az ott dolgozó férfiak sokkal könnyebben megadják magukat a betegségeknek, mint a női kollégáik.

Hirdetés
Hirdetés

A nők náthásan is sztoikus nyugalommal végzik tovább a dolgukat, a férfiakról azonban perceken belül elterjed az irodában, hogy szörnyű betegség tört ki rajtuk. A vizsgálat során negyven cég fizikai munkát végző alkalmazottait kérdezték meg, mennyi feszültséggel jár a munkájuk, majd fél év múlva arról kérdezték őket, voltak-e megfázva az elmúlt négy hónapban. A válaszokból az derült ki, hogy azok a férfiak, akik feszültnek mondták magukat és a munkahelyi légkört, 74 százalékkal nagyobb valószínűséggel estek át különféle szintű megfázásokon.

A Dél-Koreai Ajou Orvosi Egyetem kutatócsapata szerint ennek egyik lehetséges magyarázata az, hogy a férfiak hajlamosak túldramatizálni egy egyszerű megfázást is. Ezért a munkahelyi stressz és a megfázás közötti kapcsolatot árnyalni kell azzal a ténnyel, hogy a férfiak sokszor felnagyítják, a nők ellenben gyakran elbagatellizálják a betegségüket. Dr. John Hobson, a tanulmányt is leközlő Occupation Medicine című folyóirat szerkesztője így nyilatkozott: "Azt korábban is tudtuk, hogy a férfiak és a nők máshogy élnek meg egy megfázást, de a vizsgálatokból az derül ki, hogy eközben a munkájukhoz is máshogy állnak hozzá. A megfázás a leggyakoribb oka a munkahelyi hiányzásoknak Angliában, és a tanulmány szerint a megbetegedett férfiak esetében előfordulhat, hogy valamilyen munkahelyi stressz áll a háttérben, amivel kapcsolatban viszont a vezetőség tehet esetleg valamit."

Dr. Olivia Carlton, a Munkahelyi Egészségügyi Társaság elnöke szerint az eredmények komoly figyelmeztetésül szolgálnak a munkaadóknak. "Mindenfajta stressz hatással lehet az immunrendszerre, és potenciális rizikófaktora lehet az egyszerű megfázásnak és egyéb betegségeknek. De a legfontosabb, hogy a munkaadóknak rá kell jönniük, hogyan ismerjék fel a feszültebb alkalmazottaikat, és hogyan segítsék őket."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend