Hirdetés
A férfiak nem tudják tettetni

A férfiak nem tudják tettetni

A nők számára könnyű megütni a végzet asszonyához méltó hangot, a férfiaknak azonban nincs ilyen képességük – derül ki egy friss kutatásból.

2014.04.28
Hirdetés
Hirdetés

Amikor a hölgyek vonzónak szeretnének hallatszani, mélyebb és rekedtebb hangon szólalnak meg. Az urak viszont egyszerűen képtelenek hasonló bravúrra.

„Ez a képesség valószínűleg kulturális tényezőknek tudható be, méghozzá úgy, hogy átível a történelmen és a társadalmakon” – fogalmazott Susan Hughes, a pennsylvaniai Albright College pszicgológus professzora. „Létezik egy sztereotípiánk arra vonatkozóan, hogy mi számít szexi hangnak: ez a mély, reszelős tónus” – tette hozzá a szakértő.

A férfiak nem tudják tettetni

A Journal of Nonverbal Behavior című szakfolyóiratban megjelent eredményekhez 20 nőt és 20 férfit vontak be a vizsgálatba, akik mindannyian megpróbáltak szexinek hangzani. Másik 40 fő értékelte, hogy sikerült-e célt érniük. Véleményük alapján a nők messze felülmúlták a férfiakat.

„Tulajdonképpen a férfiak rontottak a helyzetükön, amikor megpróbáltak vonzónak hangzani. Igaz, csak csekély mértékben” – magyarázta Hughes.

A különbség talán a párválasztás folyamatában megfigyelhető különbségnek tudható be. A nők tudják, hogy a férfiak szemében fontos a vonzerő, illetve hogy egy megigéző hang gyakran a testi vonzerő velejárója – nyilatkozták a kutatók, akik azt is kimutatták, hogy mindkét nem tagjai képesek megváltoztatni a hangjukat, hogy intelligensebbnek tűnjenek. A nőknek viszont nem sikerült magabiztosabbnak hangzaniuk. A férfiak erre képesek voltak, ám csak akkor, ha hölgyek értékelték őket.

Mindkét nem tagjai egyformán tudták türközni a dominanciát a hangjukban, ami a nők előnyére válhat a hagyományosan férfiközpontú pozíciók esetében, például a politikában és az üzletben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend