Hirdetés
A férfiak másfélszer nagyobb eséllyel halnak meg rákban

A férfiak másfélszer nagyobb eséllyel halnak meg rákban

Évente 4,6 millió férfi hal meg rákban világszerte, tehát százezerből 126. Ugyanez az adat a nők esetében 3,5 millió, ami százezer főre vetítve 82-t jelent. A két nem rákhalálozási rátája között Közép- és Kelet-Európában a legnagyobb a különbség, Kelet-Afrikában pedig a nők vannak nagyobb veszélyben.

2014.02.17
Hirdetés
Hirdetés

A Cancer Research UK nevű egyesült királyságbeli rákkutató szervezet statisztikái szerint a férfiak Közép- és Kelet-Európában a leghalandóbbak a nőkhöz képest, Kelet-Afrikában pedig utóbbiakat sújtja nagyobb kockázat a világ többi részével ellentétben. Az Egyesült Királyságban ugyancsak éles különbség figyelhető meg: a férfiaknál 30 százalékkal nagyobb a rákhalálozás kockázata. Ez viszont európai szinten a legkisebb eltérések egyikét jelenti a nemek között.

A férfiak másfélszer nagyobb eséllyel halnak meg rákban

A tüdő-, a máj-, a gyomor- és a bélrák felelős a legtöbb halálozásért világszerte. Együtt összesen csaknem a rákhalálozások felét teszik ki. A Nemzetközi Rákkutató Intézet Ügynöksége által szolgáltatott számok alapján évente 14 millió embert diagnosztizálnak rákkal. Férfiaknál csaknem negyedével nagyobb ennek az esélye, mint a nőknél.

„A rákhalálozási rátákban mutatkozó nemek közötti eltérés talán annak tudható be, hogy a férfiaknál több nehezebben kezelhető típusra derül fény, például húgyhólyag-, máj-, tüdő- és nyelőcsőrákra. A rosszindulatú daganatok a halálozások 16 százalékáért felelősek világszerte. A rákfajták többségénél a kor a legjelentősebb kockázati tényező, s a várható élettartam növekedésével egyre több embernél fogják diagnosztizálni. Az életmód ugyancsak fontos szerepet játszik viszont, hiszen csak a dohányzás körülbelül százmillió halálesetet okozott az elmúlt évszázadban, és ha a tendencia folytatódik, egymilliárd embert fog megölni a XXI. században” – magyarázta Nick Ormiston-Smith, a Cancer Research UK vezető statisztikusa.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend