Hirdetés
A férfiak is pletykálkodnak?

A férfiak is pletykálkodnak?

Azt állítják amerikai kutatók, hogy nem igaz az az általános vélekedés, miszerint a nők hajlamosabbak a társadalmi agresszióra, mint a férfiak. Sőt, a fizikai és a társadalmi agresszió gyakrabban jelentkezik együtt a férfiaknál, mint a hölgyeknél.

Hirdetés
Hirdetés

A fiúk valószínűleg ugyanannyira agresszívek, mint a lányok a pletykák és rémhírek terjesztésében és mások szándékos kiközösítésében - állítja egy amerikai kutatócsoport.

A felfedezés cáfolja azt a népszerű vélekedést, mely szerint a szándéktalan erőszakosság a nők privilégiuma - mondta Noel A. Card, a kutatás vezetője, az arizonai egyetem professzora.

A tudósok 148 korábbi kutatás eredményét vizsgálták meg, amelyek során 74 ezer gyermeket és tizenévest kérdeztek ki. A tanulmányok többsége középiskolások körében készült, és vizsgálta mind a fizikai, mind a társadalmi agressziót - ez utóbbi azt jelenti, amikor lerombolják valakinek a kortárs közösségben elfoglalt helyzetét, társadalmi státuszát.

Card azt állítja, hogy a hit, miszerint a lányok inkább hajlamosak a társadalmi agresszióra, mint a fiúk, azért terjedt el a szülők és a tanárok között, mert ilyen képet sugallnak a filmek és könyvek.

A tanulmányok elemzése arra is rávilágított, hogy azok a gyerekek, akik élnek a kétfajta agresszió valamelyikével, nagyobb valószínűséggel élnek a másikkal is. Ez a kapcsolat ráadásul a fiúkban erősebb, mint a lányokban.

Ugyancsak megjegyezték a kutatók, hogy kapcsolat van az agresszió két formája és az alkalmazkodási problémák között. A fizikai agresszió oka lehet a kortársakkal való elégtelen kapcsolat, és a közösségi viselkedés olyan formáinak hiánya, mint a javak megosztása és egymás segítése.

A társadalmi agresszió pedig olyan problémákra vezethető vissza, mint a depresszió, az alacsony önértékelés és paradox módon a jobb közösségi viselkedés. Ez utóbbi azért, mert sok tizenéves ezzel bátorítja kortársait arra, hogy másokat kiközösítsenek, vagy pletykákat terjesszenek róla.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend