Hirdetés
A férfiak aggódnak a fogamzásgátló tabletta bevétele miatt

A férfiak aggódnak a fogamzásgátló tabletta bevétele miatt

A férfiak több mint fele aggódik, hogy partnere elfelejti bevenni fogamzásgátló tablettáját, és hasonló arányban jegyzik meg, hogy ők emlékeztetik partnerüket a fogamzásgátló tabletta bevételére - derül ki egy több mint 4000 férfival folytatott új nemzetközi felmérésből.

Hirdetés
Hirdetés

A kutatás szerint a spanyol férfiak aggódnak a leginkább (80%), őket követik a franciák, a németek és a svájciak; a megkérdezett magyar férfiak 48%-a fogalmazott meg aggodalmat az elfelejtett tablettával kapcsolatban, míg a svédek és a dánok aggódnak a legkevésbé (36%).

A 14 országot felölelő kutatásból kiderült, hogy a férfiak aggodalmai nem mindig alaptalanok, hiszen öt fogamzásgátló tablettát szedő nőből legalább egy minden hónapban kihagy egy-egy pirulát. A kutatás eredményei továbbá rámutattak arra is, hogy a férfiak jelentős része nincs tisztában a legújabb védekezési módszerekkel.

Ugyan majdnem minden megkérdezett ismerte a fogamzásgátló tablettát, de csak 29%-uknak volt ismerete a havi egyszeri hormonális fogamzásgátlásról. Ellenben a férfiak többsége magabiztosan állította, komoly befolyása van arra, hogy milyen fogamzásgátlási módszert választ a partnere.

Dr. Boros Edina nőgyógyász azt javasolja az aggódó férfiaknak, hogy próbáljanak minél többet megtudni azokról a fogamzásgátlási lehetőségekről, amelyek nem igényelnek mindennapi alkalmazást, és beszéljenek róla partnerükkel.

Néhány további érdekes tény a felmérésből:

A megbízhatóság után a második legfontosabb dolog, amit a férfiak elvárnak a fogamzásgátlótól az az, hogy "ne zavarjon szeretkezés közben".

A férfiak 65%-a feltételezi, hogy a partnerük mindig megmondaná nekik, ha a fogamzásgátlójuk megbízhatósága csökkenne (pl. kihagytak egy szemet, antibiotikum szedése miatt stb.). Ezzel szemben - saját bevallásuk szerint - csak minden harmadik nő tenné ezt meg.

Úgy tűnik azonban, minden második esetben hiábavaló a nők figyelmeztetése, mert a férfiak fele folytatta a szexuális aktust, amikor tisztában volt azzal, hogy a tabletta hatékonysága csökkent, ráadásul 75%-uk nem alkalmazott kiegészítő védekezést (pl. gumióvszer).

A tablettával védekező párok esetében a férfiak 40%-a élt már át komoly aggodalmat, hogy partnere "véletlenül" teherbe esik. Ennek oka legtöbbször elfelejtett vagy későn bevett pirula volt. Az esetleges hibák következményeiért a legtöbb férfi közös felelősséget vállalna párjával, és csak 14% vallja, hogy ennek terhét egyedül a partnerének kell viselnie.

Öt férfiből közel háromnak (59%) volt már "terhességfélelem" tapasztalata. Ők egyértelműen azt állítják, hogy ez negatív hatással volt érzelmi életükre is. Azok körében pedig, akiknek fontos a karrierjük, 67%-ra emelkedett ez az arány.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend