Hirdetés
A fájdalom arcai

A fájdalom arcai

Szúr, hasogat, lüktet, nyilall, éget, feszít, kisugárzik... Milyen sokféleképpen jellemezhetjük a fájdalmat! Ez olyasvalami, ami nagyon személyes dolog. Más és más érzetet kelthetnek ugyanannak a betegségnek a tünetei különböző emberekben, de akár ugyanannál a személynél is jelentkezhetnek változatos formában. A lelki szenvedés ezernyi színéről nem is beszélve!

Hirdetés
Hirdetés

Bármennyi gyötrelmet okoz is, a fájdalom hasznos is lehet. Vészcsengő: veszélyre vagy testi problémára figyelmeztet, így a jelzés nyomán agyunk mozgósíthatja szervezetünket a védekezésre. A fájdalom tehát mindig tünet - valamilyen betegségre vagy sérülésre utal. Néha mégis úgy tűnik, mintha önálló életre kelne, és szembetűnő szervi ok nélkül, vagy a betegség elmúlta után is eluralkodhat rajtunk.

Heveny vagy idült

Hétköznapi értelemben két nagy csoportot különböztethetünk meg: a heveny (akut) és az idült (krónikus) fájdalmat. A heveny fájdalommal többnyire már gyermekként megismerkedünk, ha megvágjuk, megégetjük magunkat, ha lüktet a fejünk vagy sajog a fogunk. Ez a fajta fájdalom - amely többnyire nem tart sokáig - arra figyelmeztet, hogy a további károsodás megelőzéséhez védekezésre vagy valamilyen beavatkozásra van szükségünk. Ezzel szemben az idült fájdalom hosszasan megkeseríti az életünket. Hat hétnél is tovább, vagy akár több hónapon át tart, és nem szűnik a különböző kezelések hatására. Általában ez is valamilyen sérülés vagy megbetegedés nyomán alakul ki, ám nem múlik el a kiváltó ok megszűnésével. Sokszor nincs is pontosan körülhatárolható szervi eredete.

Gyors vagy lassú

Ami az orvosi meghatározást illeti, a felületes és a mély fájdalmat különböztetjük meg. A felületes vagy más néven gyors fájdalom a bőrben vagy az egyes szervek külső falában lévő fájdalomidegrostok ingerlésekor lép fel. Ezek a rostok ilyen esetben azonnal üzennek az agynak, amely visszaüzen, és mozgósítja az izmokat: ez történik például, ha véletlenül hozzáérünk a forró edényhez. Mire tudatosulna bennünk, mi történt, már el is kaptuk a kezünket. Ez a fájdalom intenzív, égő, sokszor éppolyan hirtelen múlik el, mint ahogyan keletkezett, néha viszont állandósul. A mély, lassú fájdalom a zsigereket burkoló szövetek idegrostjaiból ered. Az innen induló üzenet lassabban jut el az agyhoz, és a kialakuló fájdalom viszonylag erős. A kétfajta fájdalom együtt is jelentkezhet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend