Hirdetés
A D-vitamin elősegítheti a limfóma túlélési esélyeit

A D-vitamin elősegítheti a limfóma túlélési esélyeit

A D-vitamin egészséges szintje meg hosszabbíthatja egy bizonyos fajta non-Hodgkin limfómában szenvedő betegek életesélyeit

Hirdetés
Hirdetés

Az eredmények azonban felvetik a kérdést: A páciensek szervezetének folyamatos D -vitamin kiegészítése vajon elősegítheti-e a rendellenességek kezelését? A non-Hodgkin-limfóma a fehérvérsejtek daganata, melynek leggyakoribb típusa a DLBCL.

Ez a gyorsan terjedő rák általában a felnőtteket érinti. Ezek a kutatások még előkészítő jellegűek, melyeket más kutatások elvégzésével együtt is szeretnének megerősíteni.A legújabb kutatásokban 374 beteget vett részt, akiket nemrég diagnosztizáltak DLBCL-vel.

A vérteszt kimutatta, hogy fele arányban fordult elő köztük D-vitamin hiány. A kutatás szerint a páciensek vérében található a D-vitamin hiány kevesebb, mint 25 nanogramm per mililter (ng/mL) volt a teljes D-vitamin szinthez képest. D-vitaminhiányról beszélünk, ha a D-vitamin szintje 20 ng/mL (50 nmol/L) alatt marad.Akiknek szervezetében elégtelen volt a D-vitamin aránya, másfélszer nagyobb esélyük volt arra, hogy szervezetükben a rák kifejlődjön, és körükben kétszeresére nőtt a halál kockázata.

A kutatás hitelt ad annak az egyre erősödő bizonyítéknak, ami azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a rák kockázatának kialakulásában valamint a túlélésben.

Sajnos az emberek étrendje nem tartalmaz elegendő D-vitamint.

A szervezet a legnagyobb számban, a napból szerzi D-vitamin készletét. A nap UV sugaraival történő közvetlen érintkezést követően állítja elő a szervezet a D-vitamint. Természetes élelmiszerek közül a tengeri halakban, tojásban, májban található nagy mennyiségben.

A napon termett gombákban található D2 vitamin, amelynek hatását még nem tisztázták kellőképpen, de valószínűleg jótékony hatással van az emberi szervezetre is

.„A D -vitamin pontos szerepe a rák lehetséges kialakulásában és fejlődésében ismeretlen, de azt tudjuk, hogy a vitamin közreműködik a sejtnövekedés és sejtpusztulás szabályozásában, és sok más folyamat között fontos szerepe van a rák korlátozásában" - állítja Drake.

Napjainkban a korszerű és hatékony kezelések eredményeként a limfómák az egyik legjobban gyógyítható daganatos betegségekké váltak.

A kezelés előtti és utáni stádium-meghatározásában a PET-CT-vizsgálat, egyértelműen a legpontosabb képalkotó eljárás. kezelések közben elvégzett PET-vizsgálat érzékenyen jelzi a kezelésre adott választ, és így segít a személyre szabott terápia kivitelezésében.

Forrás: PET Pozitron-Diagnosztika Központ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend