Hirdetés
A dohányzás rontja a látást

A dohányzás rontja a látást

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint, az egészség megőrzése kapcsán a megkérdezett magyarok 47,5%-a minősítette az ép látást a legfontosabbnak. 43%-uk szerint a szem nap elleni védelme a látás megőrzésének legbiztosabb módja. A válaszok között ezt követte a magas vérnyomás csökkentése (35,5%), majd az egészséges és kiegyensúlyozott étrend (16,5%). A válaszadóknak csak egy igen kis része, 13,9%-a gondolta úgy, hogy a dohányzás abbahagyása hatékony eszköz lehet az egészséges látás megőrzése érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

Ez a tévedés azonban komoly következményekkel járhat, ugyanis tudományos kutatások kimutatták, hogy a dohányzás elősegíti a makula megbetegedését. A makula a szemnek az a része, amely a centrális éleslátásért felelős, és amely, ha károsodik, időskori makula-degenerációhoz (vagy másnéven AMD-hez), szélsőséges esetben pedig gyógyíthatatlan vaksághoz vezethet.

A fejlett országokban az AMD a gyógyíthatatlan vakság kialakulásának vezető oka a 65 év felettiek körében (35%), de a betegség korai jelei már a középkorú embereknél is jelentkezhetnek. Mivel a betegek éppen azt nem látják, amire ránéznek - ami miatt az olvasás, televíziózás, vezetés, vagy mások arcának felismerése lehetetlenné válik, a beteg gyakorlatilag megvakul -, az életminőségükben óriási hanyatlás áll be. Ennek ellenére a magyar népesség körülbelül 36%-a dohányzik - ide nem számítva még azokat, akik a passzív dohányzás káros hatásaitól szenvednek -, és kockáztatja látása elvesztését.

A dohányzás mellett az AMD kialakulására ható kockázati tényezők még az elhízás, az örökletes hajlam és a nem - mivel a betegség nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, és a nem megfelelő táplálkozás. A makula tudományos vizsgálatai kimutatták, hogy a dohányzás-mentes életmód mellett a makula pigmentsűrűségéért felelős két karotinoid, a lutein és a zeaxantin is erősíti a szem védelmét.

A legfontosabb az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítása, melynek fontos eleme a sok zöldség. Emellett az ezeket a karotinoidokat tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása hatékony kiegészítő megoldást jelenthet az idősödő emberek számára, pontosan abban az időszakban, amikor a szem természetes védekező képessége már csökken. A tanulmányból kitűnik, hogy a magyaroknak mindössze 21,7%-a van tisztában az AMD étrend-kiegészítőkkel való korai megelőzésének lehetséges előnyeiről.

Tények és számok

  • A dohányzók aránya a teljes népességhez viszonyítva Magyarországon: 36%

  • Azon megkérdezettek aránya, akik a vakságtól más betegségeknél jobban tartanak: 47,5%

  • Azok a magyar válaszadók, akik szerint az egészséges táplálkozás megfelelő védelmet jelent a látásromlás ellen: 16,6%

  • Azok a magyar válaszadók, akik szerint a szem Naptól való óvása megfelelő védelmet jelent a látásromlás ellen: 43,0%

  • Azok a magyar válaszadók, akik szerint a magas vérnyomás kezelése megfelelő védelmet jelent a látásromlás ellen: 35,5%

  • Azok a magyar válaszadók, akik szerint a dohányzás abbahagyása megfelelő védelmet jelent a látásromlás ellen: 13,9%

  • Azon magyar válaszadók aránya, akik ismerik a látásromlás étrendkiegészítőkkel való korai kezelésének lehetőségét: 21,7%

  • A fejlett országokban élő, 65 év felettiek között AMD-vel diagnosztizált betegek aránya: 35%

Az AMD felmérésről

Az AMD felmérést a GFK Germany végezte 2007 februárja és júliusa között, 5860 negyvenegy éves és afölötti megkérdezett bevonásával, a következő tíz európai országban: Csehország, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Szlovákia, Spanyolország és Ukrajna.

Forrás: Presolver Kft.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend