Hirdetés
A dohányzás igazi ára

A dohányzás igazi ára

A Cartagenai Műszaki Egyetem (UPCT) kutatói a korai elhalálozást is figyelembe véve felbecsülték egy doboz cigaretta valós árát: a férfiaknál 107, míg a nőknél 75 euró, azaz 20-30 ezer forint. A feltételezések megerősítik a korábbi tanulmányokat, és kulcsfontosságúak a dohányzás-megelőző politika költség-előnyű vizsgálatában.

Hirdetés
Hirdetés

"A cikk egyik lényege, hogy az ár, amit a cigarettáért a vásárlók fizetnek, mennyire kicsi ahhoz képest, amelyet a káros szokásaikért fizetnek." - mondta el Ángel López Nicolás a tanulmány társszerzője és az UPCT kutatója. A tanulmány megkérdőjelezi a klasszikus gazdasági hozzáállás fogyasztói szuverenitás alapelvét, azt állítva, hogy akik dohányoznak, azok a nikotin függő hatása miatt teszik és képtelenek megérteni az igazi árat, melyet a dohányzásért fizetnek.

Hogy felmérjék az elhalálozási árat a spanyolországi dohányfogyasztással kapcsolatban, a szakértők egy bizonyos Statisztikai Életértéket (VSL) használtak. Ez az az összeg, melyet az emberek fizetnének a haláluk kockázatának csökkentéséért. A VSL becslései szerint az átlagos ár 2,9 millió euró. A dohányosoknál ez az összeg 3,78 millió.

"Nem szabad összetéveszteni a korai elhalálozásért fizetett árat az egészség értékével." hangsúlyozta López. A kockázatok megértése segít a dohányzás megelőzésében. "Egy doboz cigarettától való korai elhalálozás becsült értéke kulcseleme a költség-előnyű politikáknak, melyet a dohányzás megelőzésére és irányítására terveztek." - mondják a kutatók.

Ebben az értelemben, a tanulmány azt mutatja, hogy a nyilvános helyekre kivetett adók és dohányzási korlátozások erősítik a dohányosok önuralmát. A tanulmány szerint a dohányzás -megelőző- és irányító politika elfogadható szociális előnyöket hozhat, mert a jólét csökkenése a dohányzás növekedésével függ össze. "A dohányzás elleni intézkedések 2006-ban léptek érvénybe, de még ennél is többet lehetne tenni Spanyolországban a dohányzás elleni intézkedések terén."  - foglalták össze a szakértők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend