Hirdetés
A deresedő haj titkai

A deresedő haj titkai

Egy német kutatás szerint a fakó haj kiváltó oka pontosan ugyanaz, mint például a fakuló fényképeké: a környezetével reakcióba lépő oxigén.

Hirdetés
Hirdetés

Ha beigazolódnak az első kutatási eredmények és jól használják azokat, akár még az őszülés megállítására is megszülethet a megoldás - állítja az a német kutatócsoport, amely tavaly felfedezte a hajszálak elszürkülésének fő okozóját.

Érdekesség, hogy valójában pont ugyanaz a folyamat játszódik le ilyenkor, mint például a fényképekben, ahogy fokozatosan elveszítik eredeti fényüket.

Az őszülésben elsősorban molekuláris szinten végbemenő folyamatok játszanak igen nagy szerepet, ugyanakkor végképp beigazolódott, amit már eddig is sejtettünk, hogy a kor előrehaladtával nem feltétlenül függ össze a deresedő haj.

Az anyag, ami az őszülést okozza, régóta ismert a fodrásziparban, ez nem más, mint az a hidrogén-peroxid, amit többek közt a haj szőkítésekor is használnak - jelent meg a The Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) című tudományos lapban.

A deresedő haj titkai

A cikk szerint a hajszálakban felhalmozódó hidrogén-peroxid gátolja a melanin termelődését, ami olyan a hajnak, mint a pigmentsejtek a bőrnek."Minden hajszál tartalmaz minimális mennyiségű hidrogén-peroxidot, még egészséges állapotában is" - mondja Gerald Weissman, a FASEB vezető szerkesztője. "A kor előrehaladtával azonban ez egyre több lesz, és ez okozza a haj szürkülését, majd teljes kifehéredését."

A tanulmány szerzői most azt fedezték fel, hogy mi okozza ezt a változást.

Most már tudjuk, különleges molekuláris folyamatok húzódnak meg a háttérben" - jelentette ki Heinz Decker biofizikus, az egyik szerző. Elmondása szerint a hidrogén-peroxid az anyagcsere egyik mellékterméke, és a hajban is megjelenik, de igen alacsony koncentrációban.A vegyület azonban egy tirozináz nevű enzimet kezd termelni, amely akadályozza a hajban lévő melanin, a színért felelős enzim termelődését - vagyis valójában a hidrogén-peroxid oxidálja a kulcsfontosságú aminosavat.

Ráadásul a hidrogén-peroxid más enzimek termelődését is fokozottan gátolja, amelyek a sérült fehérjék helyreállítását végeznék, és e két hatás együttesen váltja ki a hajhagymákban a melanincsökkenést - vagyis az őszülést.A kutatók azt remélik, a nemrég felfedezett eredmények segíthetnek abban, hogy kitalálják az őszülés megelőzésére szolgáló kezelést, de további kutatásokhoz is impulzust adhatnak.

Forrás: napidoktor.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend