Hirdetés
A depresszió kezeltetése nem luxus!

A depresszió kezeltetése nem luxus!

A depresszió károsabb az emberek jóllétére, mint a fizikális betegségek, az asztma, a koszorúér- vagy a cukorbetegség - derül ki az Egészségügyi Világszervezet kutatásából.

Hirdetés
Hirdetés

A WHO hatvan ország 250 ezer betegének adatait vizsgálta, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a depressziónak jóval nagyobb hatása van az emberek egészségére, mint ahogyan azt eddig gondoltuk.

Egy százas skálán, ahol a nulla a legrosszabb, a száz pedig a legjobb egészségi állapotot jelenti, a depressziósok átlagosan 72,9 pontot értek el, míg az asztmások 80,3-at, az ízületi gyulladástól szenvedők 79,3-at, a cukorbetegek pedig 78,9-et.

2000-ben a tudósok a negyedik legsúlyosabb közegészségügyi problémának minősítették a depressziót, a becslések szerint azonban 2020-ra ez lesz a második leggyakoribb betegség.

Az Egészségügyi Világszervezet kutatásának vezetője szerint az eredmény jelzi: sürgősen fejleszteni kell a depresszió gyógyításának módszereit. "Mikor az emberek hosszan tartó krónikus betegségeket kezeltetnek, az orvosok hajlamosak csak a fizikális problémára összpontosítani, nem fordítanak figyelmet arra, hogy vajon nem depressziós-e a beteg" - mondta Somnath Chatterji. "A tanulmány megerősíti, hogy rendkívül fontos a depresszió felismerése és kezelése a krónikus betegség kezelése mellett, mert így sokkal hatékonyabban javítható az emberek egészségi állapota. A mentális betegségek kezelése szükségszerűség, nem luxus."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend