Hirdetés
A cukorbetegségről

A cukorbetegségről

A cukorbetegség olyan anyagcsere-betegség, melyet a nem megfelelő inzulinelválasztás vagy hasznosulás okoz. A cukorbetegségnek többféle típusa létezik. A felnőttkorban kialakuló cukorbetegség életmódbeli változtatásokkal, és bizonyos kockázati tényezők kerülésével megelőzhető. Fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel, hogy a betegséget idejében felfedezzék és megkezdhessék a kezelést.

Hirdetés
Hirdetés

Először is: mi is a cukorbetegség?

A cukorbaj egy komplex anyagcsere-betegség, amelyre az jellemző, hogy az inzulinelválasztás, illetve ennek hatása nem megfelelő. Ha ezt a bajt nem kezelik, magas vércukorszint alakul ki, amit kis és nagy érszövődmények kísérhetnek. A cukorszintet befolyásolni tudjuk, s ezen keresztül befolyásoljuk az egész anyagcserét is, mégpedig úgy, hogy pótoljuk az inzulint vagy hatását javítjuk.

Többféle cukorbetegség létezik. A leggyakoribb a felnőttkorban kialakuló, amikor relatív inzulinhiány áll elő.

Ekkor a szervezetben termelődik ugyan inzulin, de hatása csökken. Ezt hívjuk kettes típusú cukorbetegségnek. Magyarországon mintegy 500-800 ezerre becsülik a kettes típustól szenvedőket (a világon ez a szám 120 millióra tehető), azonban csak 300 ezren részesülnek kezelésben, több százezren nem is tudnak arról, milyen súlyos betegségük van!

A cukorbetegség - diabetes mellitus - a szénhidrát-anyagcsere zavara. Oka az inzulinhiány, a hasnyálmirigy betegsége, vagy az inzulinfelhasználás zavara. Nő a vércukorszint, szőlőcukor jelenik meg a vizeletben.

A só és vízháztartás egyensúlyának felborulása következtében a vízfelvétel és a vizeletürítés fokozódik, rendkívüli szomjúságérzés jelentkezik. Jellemző a testsúlycsökkenés, a fáradékonyság és megnő a fertőzésekre való hajlam.

Dr. Winkler Gáborral, a Szent János Kórház belgyógyász főorvosával beszélgettünk a cukorbajról, a betegség szövődményeiről, kezeléséről.

Szűrik-e a cukorbetegséget - a hazai tbc-szűréshez hasonlóan - bárhol a világon?

Nincs tömeges szűrés, a cukorbetegség megállapításához laboratóriumi vizsgálatok kellenek. A minisztériumban végzett vizsgálatokon gyorstesztet használtunk, ami arra jó, hogy a problémamentes egyéneket kiszűrje. Ahol valami rendellenesség felmerült, ott elkerülhetetlen a kivizsgálás, hiszen a gyorstesztnél pontosabb eredményekre van szükségünk a diagnózishoz.

Az összefoglaló szerint többféle módszerrel dolgoztak. Melyek voltak ezek?

Mértük a vércukorszintet éhgyomorra és tesztreggeli elfogyasztása után. Akinél gond merült fel, annak javasoltuk, hogy laboratóriumi éhomi (tehát 8 órai éhezés utáni), illetve terheléses (vagyis adott szénhidrátmennyiség elfogyasztása utáni) mérésen vegyen részt. Azért fontos, hogy étkezés után is végezzünk mérést, mert a csökkent glükóztűrőképességet csak terhelés esetén tudjuk korán kimutatni.

A hosszú ideig - évtizedekig - fennálló cukorbetegség szövődményei: érelfajulás, idegrendszeri zavarok, veseelégtelenség. A diabéteszes érbetegség fő jellemzője az erek alaphártyájának megvastagodása, ami miatt csökken az érfalak rugalmassága és megváltozik azok áteresztőképessége. Emiatt felgyorsul a keringés és sérülékennyé válik az ér belhártyája. Ez idővel az "érellenállás" növekedéséhez vezet, ami a magas vérnyomás kialakulásának egyik oka. A cukorbetegség érszövődményeinek két típusa van: kiserek és a nagyerek elváltozásai.

Okok, szövődmények, kialakulás - Egy szűrés tanúságai

Éppen a korai felismerés fontosságára szerettük volna felhívni a figyelmet a vizsgálatokkal, s az eredmények minket igazoltak. Volt olyan páciensünk, akinek ott derült ki, hogy nem megfelelő az egészségi állapota.

Az általános szűrés nagyon drága volna, mégis van-e megoldás arra, hogy korán felismerjék a cukorbetegséget?

A betegség formái közül a kettes típusú a rejtőzködő betegség, hiszen felnőttkorban fokozatosan alakul ki. Volt már olyan páciensem, aki egy munkahelyi alkalmassági vizsgálaton "lepte meg" az orvost azzal, hogy nagyon magas volt a vércukorszintje, de állítása szerint jól érezte magát. A megoldás azonban kézenfekvő. Vannak olyan csoportok, akiknél a kockázat nagyobb.

Az elhízás szinte mindig kísérője a kettes típusú cukorbajnak. A mozgásszegény, stresszes életmódot élők veszélyeztetettebbek. Érdemes volna szűrni a köszvénnyel küzdőket, azokat a fiatal asszonyokat, akik nagy súlyú újszülöttet hoztak a világra, és a magas vérnyomás is növeli a kockázatot. Bár a betegség nem genetikailag kódolt, de a hajlam örökölhető. Tehát annak is érdemes figyelnie magára, akinek családjában gyakori a cukorbetegség. Ezeket a betegcsoportokat tehát szűrnünk kellene valamilyen terheléses teszttel.

Az ön által felsorolt kockázati tényezők egy része megelőzhető!

Valóban, a túlsúly és a mozgásszegény életmód megváltoztatható. Ennek nem csak a megelőzésben, de a kezelésben is fontos szerepe van. A cukorbetegség kezelésének 3 pillére van. Ha valamelyiket figyelmen kívül hagyjuk, az anyagcsere felborulhat. A gyógyszeres kezelés - e területen éppen most zajlik szakmai koncepcióváltás - igen fontos, azonban önmagában nem elegendő. Eddig a gyógyszeres monoterápia volt a jellemző, ráadásul kudarcon alapuló stratégiával dolgoztunk. Addig, amíg a beteg állapota nem romlott, nem változtattunk a kezelésen, csak akkor váltottunk, ha baj volt. Most az célunk, hogy minél gyakrabban ellenőrizzük betegeinket, így a legkisebb gond esetén is kezelést válthatunk, ha szükséges, így megelőzzük és nem kivárjuk a bajt. Általában a monoterápia helyett is kombinált gyógyszeres kezelést alkalmazunk.

A második és legalább ugyanilyen fontos összetevője a kezelésnek a diéta. Az energia- és szénhidráttartalom szempontjából limitált mennyiségű élelmet napi 5-6 alkalommal kell elfogyasztani. A zsírokban és fehérjében gazdag magyaros étrend helyett a rostokat és szénhidrátot tartalmazó mediterrán étrendet ajánljuk. Tessék halat, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani! Jó néhány olyan kiadvány és szakácskönyv létezik már magyar nyelven is, ami cukorbetegek számára készült. Bizony néha újra kell tanulni főzni!

A hasnyálmirigy mirigyállományában elszórtan apró sejtcsoportok ezrei találhatók - az úgynevezett Langerhans-szigetek -, itt termelődik az inzulin. Étkezés után, amint az emésztőrendszer megkezdi a munkáját, a vér cukorszintje emelkedni kezd.

A Langerhans-szigetek sejtjei érzékelik ezt az emelkedést, és fokozzák az inzulintermelést. Ez a hormon arra készteti a szervezet sejtjeit, hogy vegyék fel a szőlőcukrot s így csökkentsék normális szintre a vér cukortartalmát. Ha ebben a folyamatban zavarok keletkeznek, cukorbetegség alakulhat ki.

A fiataloknál, akiknél hirtelen tör elő az inzulinhiány, diabéteszes kóma is felléphet. Ennek tünetei: felgyorsult, mély ki- és belégzés, acetonszagú lehelet, hasi fájdalom, görcsök, száraz bőr és nyálkahártyák, eszméletvesztéssel is járó tudatzavar. A beteget azonnal kórházba kell vinni!

Mi válthat ki cukorbetegséget?

Baleset, valamilyen műtéti beavatkozás, hosszú ideig tartó lelki megterhelés, terhesség. Az időskori cukorbetegséget különböző gyógyszerek is előidézhetik: pl. sokáig elhúzódó szteroidkezelés, vizelethajtók, fogamzásgátló tabletták.

Mi a kezelés harmadik része?

A mozgás. Mindenki tudja, érzi, hogy milyen kondícióban van, ehhez mérten mozogjon. Egy nagymamának esetleg az is elegendő, ha naponta kimegy az unokával a játszótérre. A gyerek utáni futkosás vagy egy komótos, de kiadós séta idősebb korban elegendő lehet. Nem a mozgásforma, hanem a kiváltott fizikai teljesítmény a fontos.

Mi történik akkor, ha valaki elhanyagolja a kezelést, vagy esetleg el sem megy a szűrésre?

Szív- és érrendszeri szövődmények fordulhatnak elő, sőt gyakran ezeknek a tünetei hamarabb jelentkeznek, mint ahogy a páciens a bajokat okozó cukorbetegségről értesül.

Gyakran az infarktus és a stroke mögött is a vércukorszint problémái, anyagcserezavarok állnak.

A cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az édes ízekről, a finomságokról. Íme egy olyan desszert receptje, melyeket betegek és diétázók is fogyaszthatnak.

Sárgabarackos túrókrém

Hozzávalók: negyed kiló tehéntúró, 1,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 40 deka barack (sárga, de magvaváló őszibarack is lehet), pár csepp citromlé.

A hozzávalókat - a barack kivételével - összeturmixoljuk. Majd a félbevágott gyümölcsökbe töltjük a krémet. Nyáron érdemes ezt is hűteni, így jobban esik a forróságban.

Forrás: práger
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend