10 dolog a kávéról, amit tudni kell!

10 dolog a kávéról, amit tudni kell!

A kávé ölhet, vágyat fokoz, és ébren tartja a kecskéket. Kíváncsi, hogy milyen egyéb jellemzői vannak még? Olvasson tovább!

1. A kávé ölhet.

De ehhez 80-100 csészényi kávé gyors egymás utáni elfogyasztása szükséges a szakértők szerint. Otthoni kipróbálásra nem javasolt! (Ez a híg amerikai kávéra vonatkozik, a hazánkban megszokott erős presszókávéból már 20 adag is elég lehet - a szerk.)

2. A kávé jót is tehet.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak legtöbb antioxidánsukat a napi kávéadagjukból nyerik. Napi egy-két csésze kávé elfogyasztása kifizetődőnek tűnik. Vagy, ha nem szereted a kávét, próbáld ki a fekete teát, a második legnépszerűbb antioxidáns forrást, de az első öt ilyen élelmiszerben benne van a banán, a szárazbab és a kukorica is.

3. A koffein fokozza a nők szexuális étvágyát.

Mindenesetre, a patkányoknál működik. A kutatók szerint azonban az embereknél is fokozhatja a koffein a szexuális örömöket, viszont csak abban az esetben, ha nem rendszeres kávéfogyasztókról van szó.

4. A koffein megszüntetheti a fájdalmat.

Egy kisebb tanulmány kimutatta, mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás - mely egyenértékű két csésze kávéval - megszüntetheti az izomlázat. A kutatók viszont olyan embereket vizsgáltak, akik nem rendszeres kávéfogyasztók.

5. A koffein valóban ébren tart egész éjjel.

Egészségügyi szakértők tanácsa: lefekvés előtt hat órával már kerüljünk mindennemű kapcsolatot a koffeinnel.

6. A koffeinmentes kávéban is van koffein!

Egy tanulmány szerint, ha öt-tíz csésze koffeinmentes kávét iszol, annyi koffein jut a szervezetedbe, mintha egy vagy két rendes kávét ittál volna.

7. A koffeinmentes kávé készítéséhez vegyszereket használnak.

A kávébabokat kigőzölik, így az elpárolgott koffein felszáll a felszínre, ahonnan egy szerves oldószerrel, a metilén kloriddal (methylene chloride ) lemossák.

8. A koffein nem a keserű bűnös

Elsősorban nem a koffein felelős a kávé keserű ízéért. Az elkövetők sokkal inkább az antioxidánsok.

9. A jó kávé a pörkölésen és a főzésen múlik.

Pörkölés során a kávébabokban lévő olaj 400 fokon kezd kiszivárogni. Több olaj erőteljesebb ízt kölcsönöz. A koffeintartalom akkor szabadul fel, amikor a víz az üledékben több ideig áll, így a szokásos kávéban gyakran több van, mint az eszpresszóban vagy a cappuccinoban. A sötétebb pörkölések szintén több koffeint eredményeznek.

10. A kávét kecskék fedezték fel.

Úgy ezer évvel ezelőtt, egy afrikai hegyvidéken egy csapat kecske jónéhány vörös kávébab lelegelése után több éjszakán át is ébren maradtak, s így a pásztorukat sem hagyták aludni. A pásztor ezután elvitte néhány szerzeteshez az állatait, hogy vizsgálják meg őket, és hosszas imádsági procedúra vette kezdetét. Minden esetre, érdekes történet.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek