Hirdetés
Úszófül betegség

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Úszófül betegség

Leírás

Egy-egy úszás óra vagy strandolás után gyakori panasz a fülgyulladás. Az “úszófül betegség” (swimmer’s ear) a külső hallójárat uszodai, és természetes vizek okozta fertőzés miatt kialakuló kórkép. Igen fájdalmas, orvosi kezelésre (antibiotikum, szteroid) szoruló betegség. A „fülfájósoknak” még a hajmosás is gondot okoz főleg gyermekkorban, de sok felnőtt is füldugót használ, ha vízbe megy. Az úszófül betegség szúrós fájdalommal, váladékozással jár, gyakori tünetek még: a viszketéssel és a gyulladás.

Miért okoz a víz fülgyulladást?

A fülünk külső hallójáratát egy vékony, olajos réteg, a fülzsír fedi, mely védi a külsőfület. Ha huzamosabb ideig tartózkodunk a vízben, akkor ez a védőréteg eltűnik, így a víz bejut a hallójáratba és fellazítja az azt borító vékony bőrréteget. A fellazult bőrrétegen pedig könnyen átjutnak a kórokozók, és gyulladást vagy más betegségeket okoznak.  Az uszodai vizek klórtartalma tovább erősíti ezt a folyamatot. A természetes fülzsír biztosította védőréteg nemcsak a víz miatt tűnhet el, hanem más betegségek (mechanikai és kémiai károsodás, allergia, cukorbetegség) is elvezhetnek a zsírréteg elvesztéséhez, mivel sokszor e betegségek tüneteként a fülzsír- és faggyúmirigyek sorvadása is felléphet.

Megelőzés

Ma már létezik olyan fülcsepp, amelyet a fülgyulladásra érzékenyeknek a strandolás előtt kell használni és egy víztaszító és oldhatatlan védőréteget képez a hallójáratban 2-3 órára.  Hatékonyságát részben a teafaolajnak köszönheti, ugyanis a teafaolaj természetes antibakteriális fertőtlenítőket, úgynevezett terpenoidokat tartalmaz, amelyek egyrészt elölik a kórokozókat és gyulladáscsökkentőként is működnek. A megelőzés a legjobb módszer a probléma kezelésére, azonban ha fertőzés áll fenn, feltétlenül forduljon orvoshoz!

 • 2017-08-20 Óvjuk füleinket!

  A fülgyulladás nemcsak a hideg időszak betegsége, nyáron is okozhat kellemetlen perceket. Jelentkezhet az allergia szövődményeként, de a medencék, tavak, tengerek vize is okozhat problémákat.

 • 2017-02-24 Külső hallójárat gyulladás

  A külső hallójárat egy szűk, mélyre nyúló testüreg, melynek falát elszarusodó hám és bőr fedi. A testmeleg hallójárat kiváló hely a kórokozók számára, különösen akkor, ha táptalajhoz és vízhez jutnak. A kórokozók szaporodásában a külső hallójáratba került víznek, az ott felgyülemlett nagyobb mennyiségű fülzsírnak, a fület ingerlő szereknek (pl. hajfesték, hajlakk) valamint a helytelen fültisztításnak van jelentős szerepe, ám egyes anyagcsere-, immun- és bőrbetegségek is hajlamosítanak rá. A kórkép különösen gyakori úszás után, ezért néha uszodabetegségnek is nevezik.

 • 2015-10-07 Őszi fülgyulladás - Hogyan kezeljük?

  Felső légúti hurutot, náthát követően gyakran alakul ki füldugulást, átmeneti halláscsökkenést okozó fülkürt hurut. Az esetek többségében nem súlyos, de gyakran hosszan tartó betegség - ha nem kezeljük megfelelően - akár középfülgyulladáshoz is vezethet.

 • 2015-08-11 Előzzük meg a nyári fülbetegségeket!

  A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli hónapok betegsége, pedig fülfájdalom nyáron is jelentkezhet. Gyakran a tavaszi elhúzódó náthás megbetegedések, vagy allergia szövődményeként, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

Hirdetés
 • 2015-07-24 Mi okozza az úszófület?

  A strandolás kellemetlen velejárója lehet, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Megelőzéséről és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

 • 2014-04-29 4 fülgyulladás elleni házi praktika!

  Nincs szükség feltétlenül erős gyógyszerekre a fülgyulladás kezeléséhez, bizonyos esetekben természetesen úton is megszüntethetjük a tüneteket. Ilyen segítség lehet a fokhagyma, az olívaolaj. Vessünk be ellene négy házi praktikát!

 • 2013-12-02 Veszélyes fémek a testben

  Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy valamilyen ékszer, fémtárgy vagy fémmel ötvözött eszköz rendszeres használata vagy viselése allergiás reakciót váltott ki belőlünk. A fémérzékenység, azaz a fémek allergizáló hatása gyakorisági sorrendet tekintve az első helyen áll. A fémérzékenység egész életen át fennállhat. A gyógyulás érdekében és a kiújulás elkerülése céljából el kell kerülni mindazokat az anyagokat, amelyek az allergiát okozó fémet tartalmazzák.

 • 2013-08-03 Mi kerüljön az úti patikába?

  Végre szabadságon vagyunk, kosztüm helyett fürdőruhát viselünk, és klímaberendezés helyett valódi szél simogatja az arcunkat. Csodálatos! Kivéve, ha éppen induláskor kell kétpercenként a mellékhelyiségbe szaladgálnunk, ha éppen a trópusokon fázunk meg, vagy ha éppen a tengerparton kapunk fülgyulladást. Jobb, ha mindenre felkészülünk egy praktikusan összeállított úti patikával.

 • 2013-07-16 Előzzük meg a nyári fülbetegségeket!

  A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli évszakok betegsége. Fülfájdalom azonban nyáron is jelentkezhet. Gyakran a tavaszi elhúzódó náthás megbetegedések, vagy allergia szövődményeként, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend