Hirdetés
Tüdőtuberkolózis (tbc)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Tüdőtuberkolózis (tbc)

A tüdőnek a Koch baktérium által okozott idült fertőző megbetegedése, mely cseppfertőzés útján terjed. A fertőzött beteg által kiköhögött mikro-cseppek csupán egy-két baktériumot tartalmaznak. A korókozó fertőzőképességétől és az immunrendszer állapotától függ, hogy a szervezetbe jutott baktérium betegséget okoz-e. A fertőzések jelentős része tünetmentes, de ha erőteljesebb, tünete lehet: láz, gyengeség, köhögés, vérköpés. A tuberkolózis BCG-oltással megelőzhető.

 • 2018-03-25 A tbc ritka betegségnek számít hazánkban

  Tavaly 673 új tbc-s beteget jelentettek, és lassan Magyarország eléri azt a megbetegedési határértéket, ahol a tbc már ritka betegségnek számít. Szintén jelentős előrelépés, hogy csökkent a gyermekek körében regisztrált fertőzött esetek száma, tavaly összesen hat gyermek esetében jelentették a betegséget, közülük mindegyik felgyógyult.

 • 2014-12-09 Tbc fertőzés egy magyar óvodában!

  Tuberkulózissal fertőződött meg egy szekszárdi óvodában dolgozó dajka, a vele kapcsolatba került gyerekek közül hétnek a vérében kimutatták a betegséget okozó baktériumot.

 • 2014-03-31 Mire jó a tüdőszűrés?

  Sokan azt hiszik, hogy a tüdőszűrés a tüdődaganat felismerésére szolgál. Való igaz, hogy a tüdőrákok közel egyharmadára tüdőszűrés útján derül fény, ám ez a módszer elsősorban a gümőkór, azaz a tbc felfedezésére szolgál. A betegség elleni védekezésről dr. Rojkó Lívia tüdőgyógyász szakorvost kérdeztük.

 • 2014-03-31 Macskáról emberre? Így is terjed a veszélyes kór

  A világon először fertőzött meg macska embert tébécével: két esetben tesztek bizonyították, hogy a kórokozó a háziállattól származik - közölte a brit közegészségügyi hatóság (PHE).

Hirdetés
 • 2014-03-07 A beszédes nevű gyógynövény: tüdőfű

  Napi gyógynövény-határozónkban a tüdőfüvet (Pulmonaria officinalis) mutatjuk be.

 • 2013-11-30 Tüdő: a légzés szolgálatában

  Olyan nekem, mint a levegő - mondjuk azokra a dolgokra, amelyek teljesen természetesek számunkra. Létezésükről szinte tudomást sem veszünk, pedig nem tudnánk élni nélkülük. Ilyen szervünk a tüdőnk is, amely, mint egy szerény pumpa, csendben teszi a dolgát. Ki gondolná, hogy a létfontosságú levegőből percenként nyolc litert \"forgat meg\", hogy minden sejtünk kellő mennyiségű oxigénhez juthasson? A tüdő működéséről és betegségeiről dr. Mucsi János tüdőgyógyásszal, a www.tudobeteg.hu portál főszerkesztőjével beszélgettünk.

 • 2013-10-07 Tuberkulózis, avagy a morbus hungaricus

  A tuberkulózis olyan fertőző betegség, amely leggyakrabban a tüdőt támadja meg. Ez az a kór, amely a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozta. Dr. Rojkó Lívia tüdőgyógyász szakorvos segítségével annak jártunk utána, miért (volt) annyira veszélyes ez a betegség.

 • 2013-06-02 Mikrorészecskék a védőoltások javítására

  Az Iowa Állami Egyetem kutatói mikroszkopikus méretű részecskék felhasználásával egy merőben új védőoltási eljárást dolgoztak ki. \"A jelenlegi védőoltások hatásosan hoznak létre a szervezetben antitesteket, melyek meggátolják a kórokozó sejtekbe jutását. Néhány betegség esetében azonban ez nem elég hatékony.\" - fejtette ki Dr. Jenny Wilson-Welder, a kutatócsoport vezetője.

 • 2013-04-20 Legyőztük a tuberkulózist?

  A tuberkulózis, amely a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozta, ma már kezelhető betegség. Ám tévedünk, ha azt hisszük, hogy végleg megszabadultunk tőle. Szakértőnk dr. Rojkó Lívia tüdőgyógyász szakorvos.

 • 2013-03-28 Ön mennyit tud a tbc-ről?

  Tesztünkkel próbára teheti tudását a tbc témájában.

 • 2012-03-11 A tuberkolózis

  A tuberkulózis sokáig halálos kórnak számított, ám a múlt század ötven-hatvanas éveire - az orvostudomány és a gyógyszerkutatás fejlődésének köszönhetően - a leküzdhetetlennek hitt betegség gyógyíthatóvá vált. Az antibiotikumos kezelések, a védőoltások bevezetése a nyolcvanas évekre megállította a kórokozó terjedését. A legyőzöttnek hitt betegség azonban világszerte ismét egyre több megbetegedést okoz.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend