Hirdetés

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Progéria

Progéria, más néven Hutchinson-Gilford szindróma, azaz gyermekkori öregség.

Tünetei gyermekkorban jelentkeznek. A progériás gyermek az átlagosnál gyorsabban öregedik, vonásai és tünetei olyanok, mint egy idős emberé.

Szerencsére igen ritka a progériások száma, 1886 óta mindössze 130 beteget jegyeztek. A gyermek születésekor még nem vehető észre a betegség, viszont 1 éves korban már olyan tüneteket produkál, mint hajhullás, bőrelváltozás.

A betegség látható jele, hogy a gyermek sokkal alacsonyabb, vékonyabb. A progériás beteg sokkal rövidebb ideig él, tízéves koruk környékén stroke vagy szívbetegség következtében meghalnak. Kisfiúk és kislányok is megbetegedhetnek, és a gyerekek 5-10-szer gyorsabban öregszenek, kihullik a hajuk, a foguk. Általában ok nélkül alakul ki, nem alakul ki egy családon belül több gyermeknél, és a mutációkkal ellenben nem öröklődik.

  • 2015-01-22 Egy gyermekkori öregségben szenvedő 3 tanácsa az élehez

    Sam Berns egy rendkívül ritka betegségben szenvedett: a progériát 22 hónapos korában diagnosztizálták nála. A betegségben szenvedők teste már gyermekkorukban elkezd öregedni. Legtöbben a 15 éves kort sem érik meg, elsorvad az izomzatuk és a csontozatuk, kihullik a hajuk, ráncosak lesznek. Ám az intelligenciájuk tökéletes marad, gyakran átlagon felüli IQ-val rendelkeznek.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend