Hirdetés
Pikkelysömör (Pszoriázis)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Pikkelysömör (Pszoriázis)

Ismeretlen eredetű, nem fertőző betegség. Leggyakrabban a végtagokon, a könyökön, a térden, a hajas fejbőrön jelenik meg. A bőrön megjelenő, majd leváló pikkelyek alatt gyulladt, megvastagodott bőr látható.

 • 2014-10-01 A betegség, ami miatt állásunkat és párunkat is elveszítjük

  Szépségfüggő társadalomban élünk: a magyarok 83%-a szerint csak vonzó külsővel lehet igazán érvényesülni, és ennél is többen vannak azok, akik kirekesztők a bőrbetegekkel szemben – derült ki az első Urticaria Világnap alkalmából közzétett, 1200 fő bevonásával készült reprezentatív kutatásból.

 • 2014-07-16 Pikkelysömörös gyermek a családban!

  Sokszor azt gondoltam, miért az én gyerekem lett ilyen? Ha a család barátai is szörnyülködve nézik, mit várhatok másoktól? Ki fogja szeretni? Hogy érzi majd magát idegenek között? Mennyire éli meg az emberek szörnyülködését tragédiának? – emlékszik vissza Bajner Mónika, a 30 éves anyuka, aki két és fél éven át vitte klinikáról-klinikára kislányát, aki 2008-ban született, és egyéves korában jelentkeztek nála a pikkelysömör tünetei. A kezelések azonban hatástalannak bizonyultak. A kislány testének már 40 százalékát ellepték a pörkös-vörös foltok.

 • 2014-04-18 Kapcsolatot találtak a pikkelysömör és a szélütés között

  A pikkelysömörrel élő embereknél akár háromszoros lehet a szélütés és a rendellenes szívritmus kockázata - idézte dán kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

 • 2014-03-28 Molekulák felelősek a pikkelysömör kialakulásáért?

  A svéd Karolinska Egyetem munkacsoportja olyan ún. mikro-RNS-molekulákat mutatott ki, amelyek fontos szerepet játszhatnak a gyulladásos bőrbetegségek, mint a pikkelysömör és az atópiás ekcéma kialakulásában.

Hirdetés
 • 2014-02-23 Télen rosszabbodnak a pikkelysömör tünetei

  A száraz levegő és a kevés napfény miatt a betegek gyakran fokozódó panaszokról számolnak be az őszi-téli időszakban. A vörös, pikkelyes foltok kezeléséhez dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa ad tanácsokat.

 • 2014-01-22 Téli bőrápolási fortélyok

  A téli hideg és száraz idő, a napfény hiánya megviseli a bőrünket. Ráadásul egyes bőrbetegségek télen rosszabbodnak. Hogyan változtassunk a napi bőrápolási szokásainkon télen? Hogyan óvjuk a bőrünket? A szükséges teendőket dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével foglaltuk össze.

 • 2014-01-10 Bajok a bőrön - szeborrea, pszoriázis

  Bőrünk állandó \"ruhánk\", lecserélni nem tudjuk. Bármilyen elváltozás, mely megjelenik rajta, azonnal észrevehető. Szerkesztőségünkbe sok levél, e-mail érkezik olvasóinktól, melyekben a bőrrel kapcsolatos betegségekről, gondokról érdeklődnek.

 • 2014-01-08 Téli fürdő

  A nyári strandidőszaknak már régen vége, a fürdőzés szerelmeseinek Magyarországon mégsem kell elbúcsúznia ettől a testet-lelket pihentető kikapcsolódástól. Budapest a fürdők városa, és a klasszikus fürdővárosok - mint pl. Hévíz, Zalakaros - mellett Magyarország más vidékein is nagyon sok kellemes, meleg vizes fürdő található.

 • 2014-01-01 Téli bőrápolás

  A hosszú, hideg téli hónapokban többnyire nélkülöznünk kell a napfényt. Ezt nem csupán a lelkiállapotunk sínyli meg, hanem a bőrünk is! A szükséges óvintézkedéseket dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével tekintettük át.

 • 2013-11-25 Arccal a hidegnek - Téli bőrápolás

  „Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…” Jön a tél, amikor fokozott figyelmet kell fordítanunk a bőrápolásra: a száraz, hideg idő és a szél könnyebben kiszáríthatja arc- és kézbőrünket. Különös odafigyelést igényel a problémás bőr.

 • 2013-11-09 A pikkelysömör és a túlsúly kapcsolata

  Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a pikkelysömör és a metabolikus szindróma elemeinek összefüggéseit vizsgálták. Az elhízás, a magas vérnyomás, a koleszterinszint, és a cukorbetegség szempontjából elemezték a betegek állapotát, és érdekes eredmények születtek.

 • 2013-10-28 Úszók Éjszakája öt városban - A pikkelysömörrel élőkért

  Öt városban rendezik meg az Úszók Éjszakáját október 29-én, kedden, hogy felhívják a figyelmet a pikkelysömörrel élőkre.

 • 2013-10-25 Mi az a halpedikűr?

  Néhány éve immár Magyarországon is elérhető szolgáltatás a halpedikűr. Elsőre szokatlan a gondolat, hogy az ember lábát halak „harapdálják”, pedig a törökök már a XIX. században is alkalmazták e módszert. Miközben egy Ráday utcai szalonban a saját bőrömet viszem a vásárra, Szogl Gabriella ügyvezető mesél.

 • 2013-09-24 Pikkelysömör-gyógyszer segíthet a cukorbetegeken

  Bíztató eredményeket mutatott amerikai kutatók szerint az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében egy olyan hatóanyag, amelyet eredetileg a pikkelysömör gyógyítására fejlesztettek ki.

 • 2013-09-13 A pikkelysömörről

  A pikkelysömör vagy pszoriázis egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely kellemetlen kiütésekkel jár. Magyarországon mintegy 150–200 ezer ember érintett e betegségben, amelyet teljesen meggyógyítani jelenleg nem, de kezelni lehet.

 • 2013-08-28 A pikkelysömörről

  A pikkelysömör vagy pszoriázis egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely kellemetlen kiütésekkel jár. Magyarországon mintegy 150–200 ezer ember érintett e betegségben, amelyet teljesen meggyógyítani jelenleg nem, de kezelni lehet.

 • 2013-07-22 Éltető sugarak - mértékkel

  A napozás káros, bőrrákot okozhat - gyakran halljuk a figyelmeztetést. Kevesebb szó esik azonban a napfény jótékony hatásairól. A napfény befolyásolja hangulatunkat, segíti a D-vitamin termelést, a kalcium és a foszfor felszívódását, és az ásványi anyagok beépülését a csontokba, valamint javít a pattanásos és ekcémás, és a pikkelysömörös betegek bőrtünetein is.

 • 2013-05-24 Napi gyógynövény tippünk: Aloe Vera

  Napi gyógynövény-határozónkban az Aloe verát mutatjuk be.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend