Hirdetés
Pikkelysömör (Pszoriázis)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Pikkelysömör (Pszoriázis)

Ismeretlen eredetű, nem fertőző betegség. Leggyakrabban a végtagokon, a könyökön, a térden, a hajas fejbőrön jelenik meg. A bőrön megjelenő, majd leváló pikkelyek alatt gyulladt, megvastagodott bőr látható.

 • 2017-03-18 Mit együnk és mit kerüljünk, a szép bőrért?

  Megannyi reklámban láthatjuk, milyen krémek segítségével őrizhetjük meg bőrünk szépségét, rugalmasságát. Azt is tudjuk, hogy bőrünknek sok vízre van szüksége, hogy hidratált legyen, ezzel őrizve fiatalságunkat. Azonban ezen kívül akadnak más tényezők is, amik hatnak ránk. Íme néhány.

 • 2014-10-01 A betegség, ami miatt állásunkat és párunkat is elveszítjük

  Szépségfüggő társadalomban élünk: a magyarok 83%-a szerint csak vonzó külsővel lehet igazán érvényesülni, és ennél is többen vannak azok, akik kirekesztők a bőrbetegekkel szemben – derült ki az első Urticaria Világnap alkalmából közzétett, 1200 fő bevonásával készült reprezentatív kutatásból.

 • 2014-07-16 Pikkelysömörös gyermek a családban!

  Sokszor azt gondoltam, miért az én gyerekem lett ilyen? Ha a család barátai is szörnyülködve nézik, mit várhatok másoktól? Ki fogja szeretni? Hogy érzi majd magát idegenek között? Mennyire éli meg az emberek szörnyülködését tragédiának? – emlékszik vissza Bajner Mónika, a 30 éves anyuka, aki két és fél éven át vitte klinikáról-klinikára kislányát, aki 2008-ban született, és egyéves korában jelentkeztek nála a pikkelysömör tünetei. A kezelések azonban hatástalannak bizonyultak. A kislány testének már 40 százalékát ellepték a pörkös-vörös foltok.

 • 2014-04-18 Kapcsolatot találtak a pikkelysömör és a szélütés között

  A pikkelysömörrel élő embereknél akár háromszoros lehet a szélütés és a rendellenes szívritmus kockázata - idézte dán kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Hirdetés
 • 2014-03-28 Molekulák felelősek a pikkelysömör kialakulásáért?

  A svéd Karolinska Egyetem munkacsoportja olyan ún. mikro-RNS-molekulákat mutatott ki, amelyek fontos szerepet játszhatnak a gyulladásos bőrbetegségek, mint a pikkelysömör és az atópiás ekcéma kialakulásában.

 • 2014-02-23 Télen rosszabbodnak a pikkelysömör tünetei

  A száraz levegő és a kevés napfény miatt a betegek gyakran fokozódó panaszokról számolnak be az őszi-téli időszakban. A vörös, pikkelyes foltok kezeléséhez dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa ad tanácsokat.

 • 2014-01-22 Téli bőrápolási fortélyok

  A téli hideg és száraz idő, a napfény hiánya megviseli a bőrünket. Ráadásul egyes bőrbetegségek télen rosszabbodnak. Hogyan változtassunk a napi bőrápolási szokásainkon télen? Hogyan óvjuk a bőrünket? A szükséges teendőket dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével foglaltuk össze.

 • 2014-01-10 Bajok a bőrön - szeborrea, pszoriázis

  Bőrünk állandó \"ruhánk\", lecserélni nem tudjuk. Bármilyen elváltozás, mely megjelenik rajta, azonnal észrevehető. Szerkesztőségünkbe sok levél, e-mail érkezik olvasóinktól, melyekben a bőrrel kapcsolatos betegségekről, gondokról érdeklődnek.

 • 2014-01-08 Téli fürdő

  A nyári strandidőszaknak már régen vége, a fürdőzés szerelmeseinek Magyarországon mégsem kell elbúcsúznia ettől a testet-lelket pihentető kikapcsolódástól. Budapest a fürdők városa, és a klasszikus fürdővárosok - mint pl. Hévíz, Zalakaros - mellett Magyarország más vidékein is nagyon sok kellemes, meleg vizes fürdő található.

 • 2014-01-01 Téli bőrápolás

  A hosszú, hideg téli hónapokban többnyire nélkülöznünk kell a napfényt. Ezt nem csupán a lelkiállapotunk sínyli meg, hanem a bőrünk is! A szükséges óvintézkedéseket dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével tekintettük át.

 • 2013-11-25 Arccal a hidegnek - Téli bőrápolás

  „Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…” Jön a tél, amikor fokozott figyelmet kell fordítanunk a bőrápolásra: a száraz, hideg idő és a szél könnyebben kiszáríthatja arc- és kézbőrünket. Különös odafigyelést igényel a problémás bőr.

 • 2013-11-09 A pikkelysömör és a túlsúly kapcsolata

  Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a pikkelysömör és a metabolikus szindróma elemeinek összefüggéseit vizsgálták. Az elhízás, a magas vérnyomás, a koleszterinszint, és a cukorbetegség szempontjából elemezték a betegek állapotát, és érdekes eredmények születtek.

 • 2013-10-28 Úszók Éjszakája öt városban - A pikkelysömörrel élőkért

  Öt városban rendezik meg az Úszók Éjszakáját október 29-én, kedden, hogy felhívják a figyelmet a pikkelysömörrel élőkre.

 • 2013-10-25 Mi az a halpedikűr?

  Néhány éve immár Magyarországon is elérhető szolgáltatás a halpedikűr. Elsőre szokatlan a gondolat, hogy az ember lábát halak „harapdálják”, pedig a törökök már a XIX. században is alkalmazták e módszert. Miközben egy Ráday utcai szalonban a saját bőrömet viszem a vásárra, Szogl Gabriella ügyvezető mesél.

 • 2013-09-24 Pikkelysömör-gyógyszer segíthet a cukorbetegeken

  Bíztató eredményeket mutatott amerikai kutatók szerint az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében egy olyan hatóanyag, amelyet eredetileg a pikkelysömör gyógyítására fejlesztettek ki.

 • 2013-09-13 A pikkelysömörről

  A pikkelysömör vagy pszoriázis egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely kellemetlen kiütésekkel jár. Magyarországon mintegy 150–200 ezer ember érintett e betegségben, amelyet teljesen meggyógyítani jelenleg nem, de kezelni lehet.

 • 2013-08-28 A pikkelysömörről

  A pikkelysömör vagy pszoriázis egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely kellemetlen kiütésekkel jár. Magyarországon mintegy 150–200 ezer ember érintett e betegségben, amelyet teljesen meggyógyítani jelenleg nem, de kezelni lehet.

 • 2013-07-22 Éltető sugarak - mértékkel

  A napozás káros, bőrrákot okozhat - gyakran halljuk a figyelmeztetést. Kevesebb szó esik azonban a napfény jótékony hatásairól. A napfény befolyásolja hangulatunkat, segíti a D-vitamin termelést, a kalcium és a foszfor felszívódását, és az ásványi anyagok beépülését a csontokba, valamint javít a pattanásos és ekcémás, és a pikkelysömörös betegek bőrtünetein is.

 • 2013-05-24 Napi gyógynövény tippünk: Aloe Vera

  Napi gyógynövény-határozónkban az Aloe verát mutatjuk be.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend