Hirdetés
Oszteoporózis

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Oszteoporózis

Lásd csontritkulás

 • 2014-01-21 Ha törik a csont...

  Magyarországon minden tizedik ember csontritkulásban szenved. Ez az alattomosan, mindenfajta jelzés és fájdalom nélkül érkező betegség a felelős a hazánkban évente kb. 15 000 csípőtáji és 70 000 egyéb törés bekövetkeztéért. Világviszonylatban a csontritkulásra visszavezethető halálozások száma megközelíti a mell- és nőgyógyászati daganatok okozta halálozások számát.

 • 2014-01-14 Csontpusztító ételek

  A Caring.com összeállításában hat olyan élelmiszerről rántotta le a leplet, amelyek komoly károkat okozhatnak csontjainknak.

 • 2013-12-23 A csontritkulás és típusai

  Alattomosan, fájdalom és jelzés nélkül érkezik. Nem véletlenül nevezik a csontritkulást \"néma járványnak\". A betegség, mely hazánk lakosságának 7-10 százalékát érinti, egyre nagyobb népegészségügyi gonddá válik. Újabb adatok szerint az oszteoporózisra visszavezethető halálozás már összemérhető a mell- és nőgyógyászati daganatok okozta halálozással.

 • 2013-10-18 Napi egy pohár bor erősíti a csontokat

  Napi egy pohár bor erősíti a csontokat és csökkenti a csontritkulás kockázatát - állapították meg brit kutatók.

Hirdetés
 • 2013-10-12 A csontritkulás formái és kockázati tényezői

  A csontritkulás a csontok mésztartalmának csökkenésével járó csontbetegség, melyben a csont szerves és ásványianyag-tartalma egyforma mértékben csökken. Amennyiben a csonttömeg-csökkenés és a csontszerkezet felbomlása bizonyos mértéket elér, a csontok már kisebb fokú terhelésre könnyen eltörnek. Ezt az állapotot nevezzük csontritkulásnak, melynek többféle formája és megelőzési módja ismeretes.

 • 2013-10-08 Reumatikus fájdalmak

  Reuma: gyűjtőfogalom. Reumás betegség alatt az összes fájdalmas, gyulladásos ízületi betegséget értjük. E betegségek, melyek igen változatos képet mutatnak, főleg a csontok közti ízületet károsítják.

 • 2013-09-28 Csonterősítés

  A törékeny csontú és oszteoporózisra hajlamos embereknek általában azt tanácsolják, hogy mozogjanak minél többet. A legújabb kutatások szerint is ez a legbölcsebb tanács, amelyet már évtizedek óta hangoztatni kéne. A svédországi Gothenberg Egyetem kutatói különböző korú férfiak csontsűrűségét elemezték, mégpedig az egyén jelenlegi és korábbi testmozgási szokásainak függvényében.

 • 2013-09-13 Kérdezz-felelek a csontsűrűségmérésről

  A csontritkulás eleinte nem jár fájdalommal, tünetek nélkül zajlik - ezért is hívják néma járványnak. Egyes adatok szerint Magyarországon ma egymillió embert érint, akiknek közel 90 százaléka nő. Az oszteoporózissal kapcsolatos vizsgálatok egyike a csontsűrűségmérés, melynek eredménye alapján lehet a terápiát beállítani. Hogy pontosan hogyan zajlik a mérés és milyen eredményt ad, arról dr. Szentiványi Csilla reumatológus, természetgyógyász, soft-lézer terapeutával beszélgettünk.

 • 2013-06-09 A néma járvány

  A \"néma járvány\" -így is emlegetjük e betegséget, amely világszerte több száz millió embert sújt és hazánkban is a lakosság 7-10 százalékát érinti. Az utóbbi évtizedekben kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi gonddá vált a csontritkulás.

 • 2011-10-20 900.000 magyart érint a csontritkulás

  Magyarországon 600.000 nőt és 300.000 férfit, vagyis a lakosság 9%-át érinti az oszteoporózis, melynek esetszáma a lakosság elöregedése miatt szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben várhatóan megduplázódik.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend