Hirdetés
Miópia (Rövidlátás)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Miópia (Rövidlátás)

A szem optikai rendszerének hibája. A szembe párhuzamosan beeső fénysugarak a szemlencsébe megtörve nem az ideghártyán, hanem előtte egyesülnek. A rövidlátó a szeméhez közel eső tárgyakat élesen, a távoli tárgyakat homályosan látja.

 • 2015-09-21 A szeme bánhatja, ha nem játszik a szabadban a gyerek

  A szabadban többet játszó gyerekek közül kevesebben lesznek később rövidlátók - ez derül ki egy ausztrál kutatásból, amelyet kínai kisiskolásokkal végeztek.

 • 2015-06-18 Mi a legrosszabb dolog, amivel a gyerek játszhat

  Cumi helyett tablettel nyugtatjuk a gyereket, pedig ennél rosszabbat nem is tehetnénk vele.

 • 2014-04-16 A lézeres szemműtét

  A látás összetett folyamat, jelenti a fényérzékelést, az alaklátást, a színlátást, a mélységi látást, a látott tárgyak felismerését és azok felidézésének képességét. A látás során tehát fizikai, élettani és pszichés folyamatok játszódnak le. A látási folyamatban az első tényező a szem - mint ingerfelvevő rendszer - hibátlan működése. A látászavarok nagyon különbözőek, de az egyes szembetegségekre, szemészeti állapotokra nagyon jellemzőek. A leggyakoribbak a fénytörési hibák és az alkalmazkodás gyengesége.

 • 2014-03-25 Rövidlátás a rövidlátásban

  A rövidlátás gyakori és régóta jól ismert betegség, ám a köztudatban még mindig sok a félreértés, a bizonytalanság körülötte. A legelterjedtebb félreértés, hogy sokan azt hiszik, a rövidlátás kezelése egyszerűen elintézhető egy megfelelő szemüveg felíratásával és viselésével, s ezután nincs további tennivaló.

Hirdetés
 • 2014-02-23 Korai rövidlátás

  Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy egyszerűen csak hunyorogva próbálja meg leolvasni a táblára felírt szöveget - a leggyakoribb panaszok, melyekkel kapcsolatban az iskolás korú gyermekek szülei szemészhez fordulnak. Homályos távoli képek. A környezetünkben látott tárgyak képe bonyolult folyamatok során végül az agyunk látásközpontjában jönnek létre.

 • 2012-10-17 Lásson tisztán Ön is! Október a Látás Hónapja

  A Magyar Látszerész Szövetség szervezésében 2012. októberében ismét megrendezésre kerül a „Látás Hónapja” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek keretében az országos akcióban résztvevő több száz vizsgálati ponton ingyenes látásellenőrzésben és szaktanácsadásban részesülnek az érdeklődők. A program 2012. október 1-tôl október 31-ig kerül megrendezésre.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend