Hirdetés
Miaszténia grávisz

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Miaszténia grávisz

A miaszténia az idegrendszert érintő autoimmun betegség, az ideg-izom kapcsolat károsodása, időszakos izomgyengeséggel. 20-40 éves nőkön gyakoribb. Jellemző tünetek: szemhéjcsüngés, szemizomgyengeség, mozgás utáni túlzott fáradtságérzés. A beszéd és nyelés is nehezített lehet, kezek-lábak gyengébben működnek. Az izomgyengeség előrehalad, akár gyorsan is. Sokszor rohamok lángolnak fel, akár életveszélyes krízis alakulhat ki (gépi lélegeztetés szükségével.) Diagnózis: acetilkolin-szint növelő gyógyszerek tesztje, ugyanis ezek a receptorok gátoltak.

Kezelés: E gyógyszerekkel, valamint szteroid, immunműködést gátló adásával.

 • 2016-01-26 Idegrendszert védő anyagokkal a migrén ellen

  Idegrendszeri kórképek – például migrén, Parkinson-kór, SM – gyógyítását, megelőzését tűzték ki célul szegedi kutatók.

 • 2014-04-27 Zsibbad a lába, karja? Ez lehet a baj!

  A betegség idegkárosodásból adódik, gyakran jár gyengeségérzéssel, zsibbadással, fájdalommal, elsősorban a végtagok területén, de egyéb testtájakat is érinthet. A betegek a neuropátiát általában bizsergő, égő jellegű érzésnek írják le, az érzékelés (tapintás) károsodását pedig azzal jellemzik, mintha vastag zoknit, vagy kesztyűt viselnének.

 • 2013-11-12 Gyógyító masszázs

  A masszázs egyidős az emberiséggel, hiszen az emberek ősidők óta alkalmazzák, ösztönösen gyúrják, nyomkodják, simogatják fájós testrészeiket. A legrégibb masszázsról szóló feljegyzést egy ie. 2700 táján keletkezett könyvben találhatjuk. A masszázsnak régi hagyománya van: Kínában, Indiában, de a kelet más ősi népei, az asszírok, babilóniaiak, médek és perzsák is gyógyítottak masszázzsal, valamint a zsidók kultikus szent könyveiben is külön utalást találunk használatára.

 • 2013-11-05 Miért fontos a magnézium?

  Olykor mindannyiunkkal előfordul, hogy kimerültebbek, ingerlékenyebbek vagyunk a szokásosnál. Talán nem is sejtjük, hogy a feszültségtünetek hátterében sok egyéb mellett a magnéziumhiány is állhat. Annak az ásványi anyagnak a hiánya, amely a negyedik leggyakrabban előforduló ion a szervezetünkben, és számos élettani folyamatban vesz részt.

Hirdetés
 • 2013-10-18 Vaspótlás az újszülötteknél

  Ha vasat adunk az alacsonyabb születési súllyal (2000-2500 gramm között) született újszülötteknek, nagymértékben csökken a vashiány és a vérszegénység előfordulási gyakorisága. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy a születési súly és a csecsemőkori étrend-kiegészítők befolyásolják a felnőttkori megbetegedéseket.

 • 2013-09-24 A csokoládé 4 pozitív egészségügyi hatása

  A csokoládé nemcsak finom, de mértékkel fogyasztva egészséges is – derül ki a Neurology című szakfolyóirat legutóbbi számából.

 • 2013-09-17 Szorongás - Túl az egészségen

  A szorongás teljesen normális, fontos élettani jelenség. Lelki, vegetatív és testi tünetei vannak, amelyek azt jelzik számunkra, hogy valamilyen veszély fenyeget bennünket, valamiféle nehézséggel állunk szemben, amivel vagy meg kell birkóznunk, vagy el kell, hogy kerüljük. Mindenki érzett már szorongást, például egy szigorú tanár óráján feleltetés előtt, vagy a fogorvosi rendelőben.  

 • 2013-09-16 Aktiválódó idegi pályák

  Elgondolkodtató, hogyan képes az ember komplex feladatokat végrehajtani, akár stresszes állapotban is. Hogyan alakítják az érzelmek és az emlékek a mindennapi életben maradás képességét? A választ épp csak most kezdik megérteni, a titok az agy rejtett kapcsolataiban rejlik.

 • 2013-09-09 Migrénes panaszok

  A Magyar Fejfájás Társaság szegedi Neurológiai Klinika munkacsoportjának kutatásai megerősítették, hogy a migrént a központi idegrendszer működészavara okozza. Egy referátum pedig felhívta a figyelmet, hogy egyes migréntípusok fennállása esetén megnő az agyi érbetegségek, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ami abból is adódhat, hogy a migrénesek jelentős részének magasabb a koleszterinszintje.

 • 2013-08-12 Kalcium: nem csak csontritkulás ellen

  A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

 • 2013-06-11 Zenével az autizmus ellen

  Egy új kutatás eredményei nagy jelentőséggel lehetnek az autizmusban, diszlexiában vagy nyelvi zavarokban szenvedő gyermekek számára. Olyan társra vágysz, aki a hétköznapi beszélgetésekben is érzékeli a legfinomabb érzelmi jeleket? Akkor keress egy zenészt - ajánlják a Northwestern Egyetem kutatói.

 • 2012-08-29 Skizofrénia-kutatás

  Magyar eredmények segíthetnek a skizofrénia megismerésében. \"Két létező molekuláris modell újszerű ötvözésével sikerült olyan genetikailag módosított egértörzseket előállítanunk, amelyekben bizonyos idegsejttípusokat szelektíven hatástalanítva modellezni tudjuk a skizofrénia molekuláris agyi mechanizmusait\" - mondta Horváth Szatmár, a Szegedi Tudományegyetem klinikus pszichiátere.

 • 2012-05-15 A fertőző fehérje

  Tatárbifsztek, bélszín, marhavelő pirítóssal, hagymás rostélyos - mennyei eledelek. Finomak, ízletesek és - legalábbis az utóbbi időszak kergemarha-kórról (BSE) és a Creutzfeldt-Jakob-kórról (CJD) szóló híradásai szerint - veszélyesek. Valóban azok lennének? Fölösleges riadalomról vagy valóban megalapozott félelemről van szó? Alábbi összeállításunkkal a fenti kérdésekre próbáltunk választ keresni.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend