Hirdetés
Májgyulladás (hepatitisz)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Májgyulladás (hepatitisz)

A máj valamilyen okból bekövetkezett gyulladása. Általában vírus, főképpen az öt hepatitisz vírus (A, B, C, D, E) valamelyike okozza, de előfordulhat más vírusfertőzés következményeképpen is. A májgyulladás lehet rövid lefolyású (akut), vagy krónikus (hosszabb ideig, de legalább hat hónapig) tartó. Az akut vírusos májgyulladást általában a hepatitisz vírusok valamelyike okoz-za. A hepatitisz A és C vírus csak enyhe, míg a B és E vírus többnyire súlyos tüneteket okoz. Tünetei: rossz étvágy, hányinger, hányás, láz. Előfordulhatnak izületi fájdalmak, kiütések is. A krónikus májgyulladás nem olyan gyakori betegség, mint az akut, de igen hosszú ideig, akár évekig is eltarthat. Az esetek kisebb részében az akut máj-gyulladás következményeképpen alakul ki, nagyobb részben pedig fokozatosan, szinte tünetek nélkül fejlődik ki. Tünetei (ha vannak): gyengeség, rossz étvágy, esetleg hőemelkedés, sárgaság.

 • 2017-08-10 Új applikáció a hepatitisz felmérésére

  A Hepatitisz Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR), valamint a Májbetegekért Alapítvány annak a WHO-s kezdeményezésnek a végrehajtására hívta fel a figyelmet, amihez hazánk is csatlakozott: cél 2030-ra a krónikus vírushepatitiszek, mint népegészségügyi probléma teljes felszámolása. Ehhez a fertőzöttek szervezett felderítésére és a kiszűrt betegek feltételek nélküli, azonnali kezelésének megkezdésére van szükség.

 • 2017-08-04 Nemcsak szerelemmel fertőz

  Július a hepatitis hónapja. Keveset beszélünk róla, pedig rendkívül fertőző betegség, és milliókat érint. Tévhit, hogy csak távoli országok lakossága veszélyeztetett, az igazság az, hogy a vírus akár egy horvátországi nyaralás során is elkapható.

 • 2014-11-24 Van gyógyszer a májgyulladásra - csak gazdagoknak!

  Hamarosan törzskönyvezi az amerikai gyógyszerhatóság azt az új tablettát, amely hatékonyabban és mellékhatásmentesebben gyógyítja a C-típusú májgyulladást, mint korábban bármi. Ám a kezelés az ára miatt sokak számára elérhetetlen maradhat.

 • 2013-11-22 A „csókbetegség” tünetei

  Elsősorban serdülők és fiatalok betegsége, cseppfertőzés útján, akár egy csókkal is könnyen terjed. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségével bemutatjuk, hogy milyen tünetekről ismerhetjük fel a csókbetegséget.

Hirdetés
 • 2013-11-07 Gondozott kismamák

  A terhesség természetes állapot, azonban a rendellenességek elkerülése érdekében a kismamáknak a várandósság alatt kötelező és lehetséges vizsgálatokon kell részt venniük, hogy a kockázatokat minimálisra csökkenthessék.

 • 2013-11-01 Hepatitis C, az időzített bomba

  A hepatitis C a máj krónikus gyulladását okozza, amely igen alattomos betegség, hiszen az esetek egy részében évekig vagy akár évtizedekig nem jár különösebb tünetekkel. De mint dr. Makara Mihály hepatológus főorvos fogalmaz, 30 év átlagos lefolyást tekintve 27 évünk van felfedezni, mielőtt végzetes baj történne.

 • 2013-10-07 Vírusos nemi betegségek

  A szexuális úton terjedő betegségek legnagyobb részét baktérium, de némelyikét gomba vagy vírus okozza. Most azokat a legismertebb kórokat mutatjuk be, amelyekért különféle vírusok tehetők felelőssé.

 • 2013-08-30 Napi gyógynövény tippünk: Máriatövis

  Napi gyógynövény-határozónkban a máriatövist (Silybum marianum) mutatjuk be.

 • 2013-08-05 Mennyit bír a máj?

  A máj a szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. Hatalmas tartalékokkal rendelkezik, s a károsító folyamatok ellenére is képes helyreállítani a szöveteit. Egy ideig… Érdekesség, hogy a máj nem fáj, hiszen nagyon kevés benne a fájdalomérző ideg. Emiatt a máj károsodása gyakran sokáig feltűnés nélkül zajlik.

 • 2013-05-22 Visszafordítható a májkárosodás?

  Amerikai tudósok azt állítják, hogy megállítható, sőt visszafordítható a túlzott alkoholfogyasztás miatti, illetve a hepatitisz okozta májkárosodás.

 • 2012-06-12 Bakteriális nemi betegségek

  Egy kapcsolat hajnalán általában nem az az első gondolatunk, hogy vajon milyen nemi betegség leselkedik ránk... Szerencsés esetben soha nem is kell ezzel a témával foglalkoznunk, mégsem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen veszélyeket kell elkerülnünk. Mai ismereteink szerint a szexuális úton terjedő betegségek köre 25-30 kórt ölel fel, melyek legnagyobb részét baktérium, de némelyikét gomba vagy vírus okozza. Cikkünkben a három leggyakoribb, baktériumok okozta nemi betegség legfontosabb ismérveit foglaljuk össze.

 • 2012-05-24 Alkoholos májbetegségek

  A rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás számos káros hatással jár belső szerveink állapotára: károsítja a májat, az idegrendszert, a szívet, a veséket, emeli a vérnyomást, ezenkívül idegrendszeri tüneteket, memóriazavarokat, elbutulást is okozhat. Az alkoholos májkárosodásnak többféle fajtája ismert. Az alkoholos májgyulladás az alkoholos májbetegségek legsúlyosabb formája. Férfiaknál a napi 50-60 g-ot, nőknél ennek a felét meghaladó alkoholfogyasztás 10-15 éven belül, 50 százalékos gyakorisággal májzsugorodást okoz. A kezelés orvosi felügyelet mellett, az alkohol megvonásával történik, májvédő szerek, vitaminkészítmények adagolásával, és a helyes étrend kialakításával.

 • 2012-02-15 Májgyulladás

  A máj az ember létfontosságú szerve, amelynek egyik legfőbb feladata a bélből felszívódott, a szervezetben keletkezett ártalmas anyagok lebontása, illetve a szervezet számára hasznos anyagok termelése, kiválasztása.

 • 2011-08-13 A hepatitis C tízszer könnyebben terjed, mint a HIV

  A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. Tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá olyan figyelmet, mint az AIDS-re. A Hepatitis Világszövetség (The World Hepatitis Alliance) adatai szerint a világon több mint félmilliárd - vagyis minden tizenkettedik - ember hepatitis B vagy C fertőzött. És többségük nem is tud a betegségéről, annak ellenére, hogy a kétféle hepatitis évente több mint másfél millió ember halálát okozza. A hepatitis B ellen létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. A hepatitis C ellen azonban sajnos nincsen oltóanyag, így a fertőzés ellen kizárólag odafigyeléssel lehet védekezni.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend