Hirdetés
Kötőhártya-gyulladás

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Kötőhártya-gyulladás

A szem kötőhártyájának, vagyis a szem fehér szövetének gyulladása, melyet idegentest, vegyi anyag, allergia, fertőző mikroorganizmus okozhat. Tünete: a szem fehérje vörössé válik, duzzanat alakulhat ki, fokozott váladék "csipa" képződik.

 • 2015-03-08 Hogyan óvjuk szemünk világát?

  Hány és hány mondásunk létezik, amelyben a szem központi szereplő. S ez korántsem véletlen! A látó ember számára valamennyi érzékszervünk közül a szem a leggazdagabb információforrás, az összes érzékletünk kétharmadát adja. Fontos, hogy lelkünk tükréről megfelelően gondoskodjunk, s időben észleljük a baj forrását. A leggyakoribb szembetegségekről dr. Kerek Tünde szemész szakorvost kérdeztük.

 • 2014-05-16 Borbolya, gyógyír a kötőhártya-gyulladásra

  Májusi gyógynövény a borbolya is, és számos jótékony hatása van, ha betegségekről van szó.

 • 2013-12-09 A kötőhártya-gyulladásról

  Vörös szemek, fokozott nyáktermelődés, összetapadt szempillák, idegentest-érzés; ezek a kötőhártya-gyulladás fő tünetei. Típusának és okának meghatározásához, valamint a kezeléshez szükséges gyógyszer felírásához szemorvoshoz kell fordulnunk, hogy elkerüljük a szövődményeket. Az orvos felkeresése azért is szükséges, hogy megállapítsa, a tüneteket nem más betegség, például pajzsmirigy-túlműködés okozza-e.

 • 2013-11-11 Miért nem látunk rendesen?

  Nehezen viseljük el, ha nem látunk tökéletesen. A problémát okozhatja látásromlás, a korral járó változás vagy egy fertőzés is. Ha panaszunk van, forduljunk szemészhez: minél hamarabb, annál jobb! Szakértőnk dr. Kerek Tünde szemész szakorvos, a Fővárosi Szent Imre Kórház adjunktusa.

Hirdetés
 • 2013-09-19 Szemallergia-típusok

  Különféle szemallergiák léteznek, a kötőhártya-membrán, amely a szemgolyót veszi körül, és a belső szemhéjra is kiterjed - enyhe irritációjától egészen a kötőhártya súlyos gyulladásáig és a szaruhártya kisebesedéséig. A szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás, amely megegyezik a szénanáthás kötőhártya-gyulladással (konjuktivitisszel), nagyon gyakori, az össznépesség 25 százaléka szenved benne. Tünetei: a szemek viszketése, nedvedzése és kivörösödése, melyet az időszakosan kiszabaduló, általában fák és fűfélék pollenjei okoznak.

 • 2013-04-16 Allergia

  Évről évre nő az allergiás megbetegedések száma, a felnőtt lakosság - átlagosan - húsz százaléka szenved valamelyik fajtájától. Magyarországon közel hárommillió ember allergiás, s ez a szám évente legalább 200 ezerrel nő.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend