Hirdetés

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Klimax

A változás kora, a női nemi hormonok termelődésének fokozatos leállása, általában 44-52 éves kor között következik be. Tünetei: A havivérzés hosszabb-rövidebb kimaradása, majd teljes elmaradása, melyet hőhullámok, fokozott verejtékezés, rossz közérzet kísérhet.

 • 2016-06-08 Praktikák a változókor átvészelésére

  A tavasz már nyárba fordult, a természet pedig folyamatosan megújul, változik, szinte pezseg. A női test változásait gyakran hasonlítjuk a tavaszhoz, ám bizonyos életkor felett testünkre már kevésbé jellemző a nyári pezsgés. Ahogy eltelnek a fiatal évek, beköszönt a második tavasz, a változókor, a női test működése pedig megváltozik. A legtöbb nő még napjainkban is félelemmel gondol erre az életszakaszra, pedig manapság már nagyon sok lehetőség van a klimax okozta tünetek mérséklésére. Nem kell feltétlenül gyógyszeres kezelésre gondolni, hívjuk segítségül a természetes praktikákat!

 • 2016-03-01 Nem biztos, hogy a klimax okozza

  A klimax a nők életének egy olyan szakasza, amikor a petefészkek hormontermelése lecsökken-megszűnik, ezért megszűnik a fogamzóképesség és elmarad a menstruáció. Elméletben az emberek tisztában vannak a jelenség mikéntjével, sokszor mégis olyan tüneteket tulajdonítanak neki, amikhez a menopauzának semmi köze.

 • 2016-02-06 Hormonok játéka a változó korban

  Ötven éves kor felett a nők és a férfiak hormonháztartása olyan mértékben változik, hogy az nem múlik el nyom nélkül. Vannak közöttük szerencsések, akik alig érzik a változást, másokat viszont rettenetesen megkínoz a klimax. A tünetekről és kezelésükről dr. Magyar Zoltán szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk.

 • 2016-01-29 Ha idő előtt érkezik a menopauza...

  Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza, ám kevesen tudják, mi okozza panaszaikat. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal, viszont a rendszertelen menzesz, a hőhullámok, a hangulatingadozás már 40 éves kor előtt jelentkeznek. Dr. Szőnyi György nőgyógyász azt javasolja: akinek a családjában előfordult már hasonló probléma, az vállaljon minél hamarabb babát, mert a korai klimax meddőséget okozhat.

Hirdetés
 • 2016-01-08 Vérzés a változó kor után? Bajt jelezhet!

  A köztes, vagy a változókor után jelentkező vérzés komoly problémákra hívhatja fel a figyelmet! Sajnos a hormonális változások a nők életében nem csak kellemetlenségekkel járhatnak, hanem akár komoly problémák forrásai is lehetnek. Ezek között az egyik legjelentősebb a méh nyálkahártyájából kiinduló rák, illetve a méhnyálkahártya hiperplázia.

 • 2015-07-29 Mit tesz egészségünkkel a szexmentes élet?

  Ha épp nem vagyunk párkapcsolatban ritkán szexelünk, sőt néha a párkapcsolatban élők is kénytelenek nélkülözni a szexet. De vajon mit szól ehhez a testünk és a lelkünk?

 • 2015-05-23 Most akkor örüljünk vagy sírjunk? A változókor

  Mi történik velünk nőkkel, amikor kezdünk veszíteni a nőiességért felelős hormonjaink szintjéből? Kinek higgyünk: annak aki azt mondja, hogy „halleluja, vége a havi macerasorozatnak” vagy annak, aki a nőgyógyászához szaladgál, hogy különféle szerekkel visszaszerezze a megfelelő hormonszintjét s vele a nőiességét? Egyáltalán, hogyan marad egy nő minden korban nő – a hormonjai nélkül?

 • 2015-02-15 És jön a hőhullám! - A pszichológus válaszol

  50-es évei elején járó olvasónk kereste fel pszichiáterünket, Bácskai Máriát, mert váratlan hőhullámai sok kellemetlenséget okoznak neki a mindennapi életben.

 • 2015-02-01 Korábban klimaxol, ha a műanyagot mikrózza

  Összefügghet a korai menopauza és egyes mindennapi – műanyagokban, elektronikai termékekben és ipari szennyezésekben előforduló – vegyi anyagokkal való érintkezés – derült ki egy nagy léptékű amerikai tanulmányból.

 • 2014-08-01 Vigyázat! Ettől kaphatsz trombózist változókorban

  A klimax tünetek enyhítésének részeként gyakran kap a hőhullámoktól szenvedő nő hormonpótlást, mely normalizálja a felborult hormonháztartást. Bár sok esetben valóban lényegesen segít a kellemetlen panaszokon, ám nem árt figyelembe venni azt is, hogy csakúgy, mint a fogamzásgátló tablettáknál, ez a fajta hormonpótlás is trombózishoz vezethet. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája éppen ezért a trombózishajlam szűrésére hívja fel a figyelmet.

 • 2014-07-02 Hízom, de nem tudom, miért! Íme a lehetséges okok

  Ha több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint általában, vagy elhagyjuk a mozgást, nem lehetünk meglepve azon, hogy hízunk. No de mi a helyzet, ha semmin sem változtattunk, mégis szaporodnak a kilók...?

 • 2014-06-25 Gyógynövény a női bajokra

  Az édeskömény képes rendbe hozni a rendszertelen menstruációt, sőt még rengeteg más problémát is orvosolni tud.

 • 2014-04-21 Fiatalon klimaxos tünetekkel küzd? Tudja meg, mi állhat a hátterében!

  A legtöbb nő rettegve gondol arra az időszakra, amikor megjelennek a menopauza első jelei. Leggyakrabban 50 év felett szembesülnek velük először, ám vannak, akiknél jóval korábban beköszönt a klimax, hőhullámok, vérzészavarok és hangulatváltozások kíséretében. Bár ritkán gondolnak rá, ám kezeletlen, vagy rosszul kezelt cukorbetegség is állhat az állapot hátterében. A problémáról dr. Bibok György, a Budai Endokrinközpont diabetológus főorvosa beszélt.

 • 2014-04-12 Túl sok hormon a menopauza kezelésében?

  A változókor kellemetlen tüneteinek csökkentésében óriási feladat hárul a nőgyógyászokra, akiknek azonban csakis gondos mérlegelés után szabad felírni a szükséges terápiát.

 • 2014-04-06 A férfiak is klimaxolnak?

  A nőket érintő menopauzáról sok szó esik. Arról azonban kevésbé tudnunk, hogy a férfiakat is eléri a változás kora: kit drasztikusabban, kit enyhébben érint. A férfiakat sok esetben egy \"egyszerűbb\" tünet, például a nemi vágy csökkenése vagy a merevedési zavar viszi el a rendelőbe, ahol kiderül, hogy a háttérben tesztoszteronhiány is áll. Ma már ez a probléma már jól kezelhető!

 • 2014-04-05 Korai klimax? Ez lehet a háttérben!

  A legtöbb nő rettegve gondol arra az időszakra, amikor megjelennek a menopauza első jelei. Leggyakrabban 50 év felett szembesülnek velük először, ám vannak, akiknél jóval korábban beköszönt a klimax, hőhullámok, vérzészavarok és hangulatváltozások kíséretében. Bár ritkán gondolnak rá, ám kezeletlen, vagy rosszul kezelt cukorbetegség is állhat az állapot hátterében. A problémáról dr. Bibok György, a Budai Endokrinközpont diabetológus főorvosa beszélt.

 • 2014-04-04 Veszélyben a szív! Étrend változókorban lévő hölgyeknek

  Ma még meglehetősen kevés változókorú nő számára ismert az a tény, hogy a menopauza nemcsak hangulatváltozásokat, hőhullámokat, átmeneti tüneteket válthat ki.

 • 2014-03-16 A férfiklimax

  Valószínűleg még az orvostudományban járatlan olvasók is hallottak már a női klimaxról s annak negatív tüneteiről. A férfiaknál is létezik ez a tünetegyüttes.

 • 2014-02-28 Középúton

  A klimax, a változás kora társadalmunkban még napjainkban is negatív hozzáállással párosul. Ahelyett, hogy egy új kezdetként tekintenénk a változás korára, az öregséget, a romlást társítjuk hozzá, pedig a klimax egy új életszakasz kezdetét is jelentheti. Ha így fogjuk fel a változást, a vele együtt járó kellemetlen panaszok is enyhülnek.

 • 2014-02-12 Tévedés, hogy a korral csökken a nők szexuális étvágya

  A legtöbb nő akkor sem hagy fel a szexuális élettel, ha rendellenességet tapasztal. Egy friss kutatás szerint azok, akiknek fontos a testiség, háromszor akkora eséllyel maradnak aktívak az ágyban. Ráadásul akik ötvenesként is áldoznak az együttlétek oltárán, nyugdíjas korukban sem hagynak fel vele.

 • 2014-02-06 Hamarosan meglesz az öregedés ellenszere

  A tudósok hamarosan megtalálják az öregedés titkát és nemcsak lelassítani, hanem visszafordítani is képesek lesznek az időt.

 • 2014-01-27 Klimax - nem csak a nők kiváltsága

  \"A főnök megint klimaxol!\" - sokszor elhangzik ez a mondat a munkahelyen, a beosztottak között. Ennek ugyan gyakran csak indulati alapja van, de az esetek egy részében bizony igazuk van a suttogóknak. A köztudatban jól ismert a női klimax és annak tünetei, de a férfiak hasonló jellegű problémáiról még keveset tud az átlagember.

 • 2014-01-13 A menopauza tünetei csökkenthetők

  A menopauza egy folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik. Ennek a korszaknak számos kellemetlen velejárója lehet.

 • 2014-01-09 Rozmaring, a klimax tüneteinek enyhítője

  Napi gyógynövény-határozónkban a rozmaringot (Rosmarinus officinalis) mutatjuk be.

 • 2013-12-26 Akupunktúrával a hőhullámok ellen

  A hagyományos kínai akupunktúra csökkenti a hőhullámok és más változókori tünetek súlyosságát, derül ki az Acupuncture in Medicine-ből. A hatás nincs összefüggésben a menopauzát és annak kellemetlenségeit előidéző hormonális változásokkal.  

 • 2013-12-21 Nehéz korban

  A mai civilizált világban a rohanó életmód, a túl sok stressz, a helytelen táplálkozás, a sokféle munka miatt sok problémát kell megoldaniuk a nőknek. Életük delén, a negyvenes éveiktől a hormonális változások mellett (klimax) munkahelyi és családi problémák nehezíthetik életüket: munkahelyvesztés, esetleg válás, a gyermekek felnőtté válnak, saját családot alapítanak. Bár a nehéz élethelyzetekre kevésbé lehet felkészülni, a változókori kellemetlen tünetek ellen időben védekezhetnek.

 • 2013-12-11 Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett a férfiak...

  Mind a szervezetben, mind a lélekben nagy változások zajlanak. Sokan azt érzik, valami elmúlik. Ez okozhat egyfajta válságot, de a krízis mindig magában hordozza a fejlődés lehetőségét is!

 • 2013-12-05 Új egyensúly - 50 felett a nők...

  Minden átalakul, kívül-belül. Mennyit ér az, amit eddig végeztünk, és hogyan tovább? Ez az életközepi válság. Az a kérdés, hogy megtaláljuk-e az új egyensúlyt. Ötvenes éveinkben újra több idő jut önmagunkra, itt van tehát a lehetőség, hogy kissé újraírjuk az életünket. Ha már nem úszhatjuk meg a változást…

 • 2013-11-29 Férfiak veszélyben?

  Szomorú adat, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri okok miatt bekövetkező korai (65 év alatti) halálozás az európai átlag háromszorosa. A férfiak különösen veszélyeztetettek: öt férfi közül csupán három éri meg a 65. születésnapját. Vajon mi áll a tragikus adatok hátterében? A rizikófaktorokról és a megelőzésről dr. Kovács Eszter háziorvossal beszélgettünk.

 • 2013-11-10 A férfi klimax létezik

  A depresszió lehet az egyik jele a férfiak változó korának. A férfi klimax mítoszának eloszlatása után egy európai kutatócsapat kijelentette, igenis létezik a probléma, de mindösszesen a középkorú férfiak 2%-át érinti. Több mint 3300, 40 és 79 év közötti férfi vett részt és ellenőriztette tesztoszteron szintjét abban a felmérésben, amit a Manchesteri Egyetem végzett. A férfiakat megkérdezték szexuális életükről, mentális és egészségi állapotukról.

 • 2013-11-06 Mérleget vonunk a menopauza idején

  Jó vagy rossz a változás? Elkerülhetetlen. Kriston Andreával a menopauzáról beszélgettünk. Szerinte mi, nők, nem tudjuk megúszni a változásokat. Élettani okokból bizonyos időközönként teljesen új szakaszhoz érünk a női életúton, amikor mérlegeljük, hol is tartunk

 • 2013-10-30 Férfi klimax

  A depresszió lehet az egyik jele a férfiak változókorának. A férfi klimax mítoszának eloszlatása után egy európai kutatócsapat kijelentette, igenis létezik a probléma, de mindösszesen a középkorú férfiak két százalékát érinti. Több mint 3300, 40 és 79 év közötti férfi vett részt és ellenőriztette tesztoszteronszintjét abban a felmérésben, amit a Manchesteri Egyetem végzett.

 • 2013-10-21 A változás kora

  A magyar nők általában negyvenöt és ötvenéves koruk között lépnek a változókorba, amely évekig, de akár tíz évig is húzódó folyamat.

 • 2013-09-30 Változó korban

  Negyvenöt éves kor körül a nők olyan életszakaszba lépnek, melyben közérzetük, egyéniségük jelentősen megváltozhat. Ekkor indokolatlan hangulatingadozás kezdődik.

 • 2013-09-24 Győzzük le a változókort

  A változókor, más néven menopauza minden nőt (sőt a férfiakat is) utolérő állapot, élettani hatás. Régen a nők \"végigszülték\" a nemi teljesség korát. Az átlagéletkor 40-50 év volt. Ma viszont az életkörülmények jelentős javulása miatt egyre hosszabb az emberi élet. Vannak olyan nők, akiknek a menstruációs időszak megszűnése semmilyen panaszt nem okoz. Ennek hátterében leggyakrabban kiegyensúlyozott, boldog házasság áll. Az egymás iránti szeretet, megértés segít a házaspárnak könnyebben átvészelni ezt az időszakot.

 • 2013-09-22 Nincs több menstruáció?

  A folyamatos fogamzásgátlással megszüntetett menstruáció vonzóan hangzik a nők számára, de vajon biztonságos?

 • 2013-09-15 A városban élőket jobban fenyegeti a mellrák

  Brit vizsgálatok szerint a városokban élő nőket sokkal jobban fenyegeti a mellrák kialakulásának veszélye, amiben a testtömegbeli eltérésnek és a stresszesebb életnek van a legnagyobb szerepe.

 • 2013-09-03 Felkészültünk a változókorra?

  A menopauzával rengeteg minden megváltozik. Gyakran úgy tűnik, vége a világnak, pedig, ahogy a mondás is tartja: amikor bezárul egy ajtó, mindig kinyílik egy másik. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amelyekre a változókorba lépő nők keresik a választ.

 • 2013-08-31 A fiatalság receptje

  Sokan keresték már a hosszú élet és a fiatalság titkát, és adták volna érte minden kincsüket. Aztán kiderült, hogy ez talán nem is annyira bonyolult dolog, mint hitték, hiszen egy egyszerű, tömör képletben, minden fontos alkotó elem megtalálható.

 • 2013-07-17 A korai klimax jelei

  A menopauza kezdete átlagosan az 51. év körüli időszakra tehető. Korai klimaxról beszélünk, ha a tünetek a 40. év előtt jelentkeznek. Dr. Bérczy Judit endokrinológust a változókorról és annak idő előtti megjelenéséről kérdeztük.

 • 2013-06-18 Férfiklimax: nem tragédia!

  Ma már sokat tudunk és sokat beszélünk a nőket érintő menopauzáról, a klimaxról. Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy a férfiakat is eléri a változás kora: kit drasztikusabban, kit enyhébben érint. A férfiakat sok esetben egy \"egyszerűbb\" tünet, például a nemi vágy csökkenése vagy a merevedési zavar viszi el a rendelőbe, ahol kiderül, hogy a háttérben tesztoszteronhiány is áll.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend