Hirdetés

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Kanyaró

Cseppfertőzés útján terjed. Kb 10 napi lappangás után kezdődnek a hurutos tünetek: nátha, köhögés, kötőhártyahurut, láz. A hurutos szak 2-3. napján a száj nyálkahártyáján kanyarós ún. Koplik-foltok jelennek meg. 3 napos láz után átmeneti láztalanság következik, majd a fertőzés 14. napján újabb lázas állapot kíséretében megjelennek a jellegzetes kanyarós kiütések. Kezdetben általában csak az arcon, a fül mögött láthatók majd az egész testre átterjednek. A láz gyakran jár elesettséggel, hányingerrel, hányással. Amennyiben szövődmények nem lépnek fel a láz a negyedik napon általában elmúlik, és a kiütések is halvá-nyodni kezdenek. A kanyaró szövődményei lehetnek a középfül, tüdő, ritkán agyvelőgyulladás.

 • 2017-05-05 A legfontosabbak a kanyaróról

  Hazánk jó helyzetben van az oltások tekintetében.

 • 2017-03-22 A korábbi megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház

  A betegfelvételi zárlat feloldása után, szerda reggeltől a korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház - közölte a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

 • 2017-03-17 52-re emelkedett a kanyarógyanús esetek száma

  Ötvenkettőre emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, és közülük 15 esetben igazolták is a betegséget - számolt be az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Oroszi Beatrix elmondta, a gyanús esetek közül hármat kizártak, 34 esetben pedig a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak. A héten igazolt két új eset a makói kórházban kialakult járványhoz tartozó eset - tette hozzá, kiemelve: továbbra sincs országos járványveszély.

 • 2017-03-14 Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek

  Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta a központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján. Oroszi Beatrix közölte: valamennyi új esetet Csongrád megyéből jelentették, a vérminták hétfőn érkeztek meg az OEK-hez. Az érintettek valamennyien február 28. és március 7. között betegedtek meg. Nem biztos, hogy mindannyian a kanyaró valamennyi tünetét mutatják, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak - mondta, hozzátéve: többségük enyhe eset.

Hirdetés
 • 2017-03-10 31 kanyarógyanús megbetegedésről tudnak, de járványveszély nincs

  Harmincegy kanyarógyanús esetet tartanak számon hazánkban, közülük 13 embernél a laboratóriumi vizsgálat igazolta is a betegséget - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

 • 2015-02-24 Nem kapott védőoltást, meghalt kanyaróban

  A tragikus eset Berlinben történt, a másfél kisgyerek nem kapott védőoltást - közölték német egészségügyi tisztségviselők. A tisztviselők azt is hozzátették, hogy megpróbálják növelni az oltások arányát és szigorítják a védőoltások ellenőrzését is az országban.

 • 2014-09-18 34 gyerek halt meg mérgezés következtében

  A WHO felfüggesztette a kanyaróoltás-kampányt Szíriában, miután legalább 34 gyerek halt meg, vélhetően mérgezés következtében.

 • 2014-04-07 Mennyire veszélyesek a gyermekbetegségek ?

  Mit kell tudni a bárányhimlőről, mumpszról és más, a korosztályt érintő betegségekről, melyek leginkább közösségen belül fertőznek?

 • 2014-01-14 Az élet védőoltások nélkül - Egy 37 éves nő vallomása

  Amy Parker 37 éves, kétgyermekes családanya, és jelenleg is egy bbát hord a szíve alatt. Az északnyugat-angliai tóvidéken nőtt fel két művész gyermekeként, akik nagyon odafigyeltek arra, hogy lányukat minél egészségesebben neveljék, és ennek jegyében semmilyen oltást nem adattak be neki. A nő tapasztalatait a Voices for Vaccines nevű, oltáspárti szülők által vezetett oldalon foglalta össze, amelynek fordítását az alábbiakban olvashatják.

 • 2013-11-10 Változik a védőoltások rendje

  Az ősz beköszöntével elérkezett az influenza időszaka is. Már lehet kérni az orvosoknál, sokan azonban gondolkodnak, beadassák-e vagy sem. Gyermekes szülők azonban nemcsak ezen „vitatkoznak”, hanem más betegségek elleni védőoltások beadatásán is. 2014 január elsejétől változik az oltások rendje. Cikkünkben összefoglaltuk a hatályos oltási rendet és az oltások időpontjait

 • 2013-10-26 Kezelhető betegségek, elkerülhető halál

  Az UNICEF gyermeksegély szervezet szakértőinek legújabb becslései szerint világszerte évente 8,8 millió gyermek hal meg olyan betegségekben, amelyek nagyrészt elkerülhetők vagy kezelhetők lennének.

 • 2013-04-25 "Elfelejtett" betegségek

  Mára már generációk nőttek fel úgy, hogy nincsenek személyes tapasztalataik olyan betegségekről, mint a szamárköhögés, a rubeola vagy a diftéria. Ez annak a hazai védőoltási rendszernek köszönhető, mely a gyakorlatban is kiállta a próbát: az oltással megelőzhető fertőző betegségek száma drasztikusan csökkent.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend