Hirdetés

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Kanyaró

Cseppfertőzés útján terjed. Kb 10 napi lappangás után kezdődnek a hurutos tünetek: nátha, köhögés, kötőhártyahurut, láz. A hurutos szak 2-3. napján a száj nyálkahártyáján kanyarós ún. Koplik-foltok jelennek meg. 3 napos láz után átmeneti láztalanság következik, majd a fertőzés 14. napján újabb lázas állapot kíséretében megjelennek a jellegzetes kanyarós kiütések. Kezdetben általában csak az arcon, a fül mögött láthatók majd az egész testre átterjednek. A láz gyakran jár elesettséggel, hányingerrel, hányással. Amennyiben szövődmények nem lépnek fel a láz a negyedik napon általában elmúlik, és a kiütések is halvá-nyodni kezdenek. A kanyaró szövődményei lehetnek a középfül, tüdő, ritkán agyvelőgyulladás.

 • 2015-02-24 Nem kapott védőoltást, meghalt kanyaróban

  A tragikus eset Berlinben történt, a másfél kisgyerek nem kapott védőoltást - közölték német egészségügyi tisztségviselők. A tisztviselők azt is hozzátették, hogy megpróbálják növelni az oltások arányát és szigorítják a védőoltások ellenőrzését is az országban.

 • 2014-09-18 34 gyerek halt meg mérgezés következtében

  A WHO felfüggesztette a kanyaróoltás-kampányt Szíriában, miután legalább 34 gyerek halt meg, vélhetően mérgezés következtében.

 • 2014-04-07 Mennyire veszélyesek a gyermekbetegségek ?

  Mit kell tudni a bárányhimlőről, mumpszról és más, a korosztályt érintő betegségekről, melyek leginkább közösségen belül fertőznek?

 • 2014-01-14 Az élet védőoltások nélkül - Egy 37 éves nő vallomása

  Amy Parker 37 éves, kétgyermekes családanya, és jelenleg is egy bbát hord a szíve alatt. Az északnyugat-angliai tóvidéken nőtt fel két művész gyermekeként, akik nagyon odafigyeltek arra, hogy lányukat minél egészségesebben neveljék, és ennek jegyében semmilyen oltást nem adattak be neki. A nő tapasztalatait a Voices for Vaccines nevű, oltáspárti szülők által vezetett oldalon foglalta össze, amelynek fordítását az alábbiakban olvashatják.

Hirdetés
 • 2013-11-10 Változik a védőoltások rendje

  Az ősz beköszöntével elérkezett az influenza időszaka is. Már lehet kérni az orvosoknál, sokan azonban gondolkodnak, beadassák-e vagy sem. Gyermekes szülők azonban nemcsak ezen „vitatkoznak”, hanem más betegségek elleni védőoltások beadatásán is. 2014 január elsejétől változik az oltások rendje. Cikkünkben összefoglaltuk a hatályos oltási rendet és az oltások időpontjait

 • 2013-10-26 Kezelhető betegségek, elkerülhető halál

  Az UNICEF gyermeksegély szervezet szakértőinek legújabb becslései szerint világszerte évente 8,8 millió gyermek hal meg olyan betegségekben, amelyek nagyrészt elkerülhetők vagy kezelhetők lennének.

 • 2013-04-25 "Elfelejtett" betegségek

  Mára már generációk nőttek fel úgy, hogy nincsenek személyes tapasztalataik olyan betegségekről, mint a szamárköhögés, a rubeola vagy a diftéria. Ez annak a hazai védőoltási rendszernek köszönhető, mely a gyakorlatban is kiállta a próbát: az oltással megelőzhető fertőző betegségek száma drasztikusan csökkent.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend