Hirdetés
Hastífusz

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Hastífusz

A tífusz baktérium a Salmonella typhi okozza. A fertőzést általában fertőzött széklettel érintkezett használati tárgyak, legyek terjesztik. Tünetei: 15 napos lappangás után lassan emelkedő lázzal kezdődik, gyakori a fejfájás, az álmatlanság és az orrvérzés is. Az 5-7. napon a láz állandósul, magas marad, a hasmenés, és a székrekedés hasi fájdalommal, hasi kiütésekkel párosul. A beteg-ség a harmadik héten a belekre kiterjedő gyulladást, bélvérzést okozhat.

 • 2014-04-19 Biztonságos utazás, nyugodt gyomor

  Utazni jó! Új emberekkel ismerkedhetünk meg, különleges ételeket kóstolhatunk, színpompás koktélokat kortyolgathatunk a pálmafák árnyékában... Minderről általában nem a hasmenés, a gyomorrontás vagy a még súlyosabb betegségek jutnak eszünkbe, pedig ha mediterrán úti célt választunk, ezekkel a veszélyekkel is számolnunk kell. Ha igazán tudatos utazók vagyunk, tervezzünk előre! Talán még van néhány hetünk a nyaralásig: kezdjük el a felkészülést most!

 • 2013-07-24 Utazási oltások

  A nyár a nagy utazások évszaka. Aki csak teheti, felkerekedik, hogy új tájakkal, más népekkel, új ízekkel ismerkedjen, új élményekkel töltekezzen fel. A távolibb országokba, földrészekre történô kalandozásokat gyakran hosszadalmas elôkészületek elôzik meg.

 • 2013-07-12 Oltások utazáshoz

  Mielőtt mediterrán, vagy távoli egzotikus országba utazik, érdemes a megfelelő védőoltásokat beadatnia, hogy ne érhesse kellemetlen meglepetés.

 • 2013-07-02 A hat legveszélyesebb egzotikus betegség

  Ha azt gondoljuk, hogy a legveszélyesebb fertőző betegségek elsősorban a fejlődő országok igen szegény területein élőket fenyegetik, tévedünk. Az egzotikus kalandokat kereső turisták is veszélybe kerülhetnek, ha nem készülnek fel előre. Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont infektológus főorvosa a megelőzés fontosságára figyelmeztet.

Hirdetés
 • 2013-06-24 Egészséges nyaralás

  Itt a nyár, a mediterrán tájakra szervezett utazások szezonja. Biztonságos nyaralásunk érdekében használhatjuk a WHO és a CDC utazás-egészségügyi irányelveket megfogalmazó kiadványait, amelyeknek fő üzenete: az utazók bárhová is induljanak, az utazásra egészségügyi szempontból is fel kell készülni!

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend