Hirdetés
Gyermekbénulás (Heine-Medin)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Gyermekbénulás (Heine-Medin)

A poliovírus okozza, mely a vírussal szennyezett anyag lenyelésével terjed. A fertőzés a belekből az agynak és a gerincvelőnek az izmokat irányító részébe jut. A betegség 1-2 hét lappangási idő után lázzal, légúti huruttal, hasmenéssel kezdődik. A betegség második szakaszára agyhártyaizgalom jellemző, melyet izomrángások, és a bőr túlérzékenysége kísér. A harmadik szakaszban nagyfokú izomgyengeség jelentkezik, amely hosszabb-rövidebb ideig tart, majd izombénulás követ. Az izombénulás lehet átmeneti, de maradandó is, mely különböző izomcsoportokra terjedhet ki. A gyermekbénulás védőoltással megelőzhető.

 • 2016-04-18 Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát

  Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát több mint 150 országban, a váltás fontos mérföldkő a veszélyes vírus elleni végső harcban - mondták az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által indított kampány szakemberei a BBC Newsnak.

 • 2015-09-04 Visszatért a gyermekbénulás Európába

  Megfertőződött két gyermek a gyermekbénulásért felelős polio vírussal Délnyugat-Ukrajnában, s ezzel öt év után újra felütötte fejét a kór Európában - közölte a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet szerdán.

 • 2014-02-24 Ritka, gyermekbénuláshoz hasonló betegség terjed

  Ritka, gyermekbénuláshoz hasonló betegség terjed Kaliforniában: 2012 óta mintegy húsz gyermeknél okozott súlyos gyengeséget, esetleg egy vagy több végtag bénulását.

 • 2013-04-25 "Elfelejtett" betegségek

  Mára már generációk nőttek fel úgy, hogy nincsenek személyes tapasztalataik olyan betegségekről, mint a szamárköhögés, a rubeola vagy a diftéria. Ez annak a hazai védőoltási rendszernek köszönhető, mely a gyakorlatban is kiállta a próbát: az oltással megelőzhető fertőző betegségek száma drasztikusan csökkent.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend