Hirdetés

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Embólia

Általában vérrög okozta érkatasztrófa, mely elzárja az áramló vér útját.

  • 2013-11-20 A szívritmuszavarok fajtái: a pitvarremegés és a pitvarlebegés

    A pitvarfibrilláció, azaz a pitvarremegés az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely a kor előrehaladtával gyakoribbá válik. Ha a szívműködés ütemében zavar támad, kevesebb vért tud továbbítani. A szív nem megfelelő működése légszomjhoz, szívelégtelenséghez vezethet, és szívizom-elfajulást, valamint embólia kialakulását okozhatja. A pitvarlebegés keringés-összeomláshoz vezethet, és a pitvarremegéshez hasonlóan növeli az embólia kialakulásának kockázatát.

  • 2013-05-26 Trombózis: nem kell, hogy halálos legyen!

    A trombózist néma gyilkosnak is nevezik, hiszen gyakran alig kísérik tünetek. Előfordul, hogy csak legsúlyosabb szövődménye, az embólia hívja fel rá a figyelmet, de ekkor sokszor már késő. Pedig ma már ismerjük az okait, tudjuk, hogyan kezeljük, illetve hogyan előzzük meg!

  • 2012-03-08 Hogy a botlás ne legyen halálos

    Hazánkban - egyes egészségstatisztikai adatok szerint - mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban. A betegek nagy hányada 50 éves kor feletti nő. Idősödő korban gyakran válnak törékennyé a csontok amiatt, hogy azok állománya, összetétele fokozatosan megváltozik, sűrűsége csökken.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend