Hirdetés

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Diszlexia

A beteg képtelen felismerni és elolvasni az írott szöveget, a beszélt nyelvet azonban helyesen alkalmazza. A diszlexiások gyakran felcserélik a szavakat, betűket tévesztenek, helyesírási hibákat nem tudják korrigálni. A fiúknál gyakoribb, mint a lányoknál.

 • 2017-12-15 Egymilliárd ember küzd a diszlexiával

  A diszlexia pontos kiváltó okát a tudomány máig sem tudta meghatározni, de azt tudjuk, hogy neurobiológiai és genetikai eredetű rendellenesség. A diszlexia jó eséllyel öröklődhet: az olvasási nehézségekkel küszködő gyerekek testvéreinek 40 százaléka hajlamos a diszlexiára, és a diszlexiás gyerekek 49 százalékának szüleit is érinti a rendellenesség. A genetikusok már több, az olvasáshoz és a nyelvfeldolgozáshoz köthető gént azonosítottak.

 • 2014-03-25 Olvasás, írás, számolás: gond van?

  Akad, akinek problémája van az olvasással, az írással vagy a számolással. Ez nem jelenti azt, hogy ne érhetne el sikereket a tanulásban és az életben, de fontos, hogy idejében felismerjük – és foglalkozzunk vele. A diszlexiáról, a diszgráfiáról és a diszkalkuliáról Csonkáné Polgárdi Veronikával, a Pomázi Nevelési Tanácsadó munkatársával beszélgettünk.

 • 2013-12-07 Nem az okozza a diszlexiát, amire eddig gondoltak

  Egy új kutatás eredménye szerint nem az adatok feldolgozásával, hanem az adatokhoz való hozzáféréssel van gond.

 • 2013-06-11 Zenével az autizmus ellen

  Egy új kutatás eredményei nagy jelentőséggel lehetnek az autizmusban, diszlexiában vagy nyelvi zavarokban szenvedő gyermekek számára. Olyan társra vágysz, aki a hétköznapi beszélgetésekben is érzékeli a legfinomabb érzelmi jeleket? Akkor keress egy zenészt - ajánlják a Northwestern Egyetem kutatói.

Hirdetés
 • 2013-05-09 Diszlexia

  A beiskolázás kapcsán beszéltünk már a tanulási zavarokról, azok közül a diszkalkuliáról. A következő hetekben nézzük végig a tanulási zavarok megjelenési formáit, tüneteit, majd a lehetséges terápiákat, mozgásterápiákat. A diszkalkulia után jöjjön most a diszlexia.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend