Hirdetés
Diabétesz inszipidusz (Húgyár)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Diabétesz inszipidusz (Húgyár)

Az agyfüggelék hátsó lebenyének vagy a hipotalamusznak sérülése, vagy csökkent működése okozza. Hatására a vizeletelválasztást gátló hormonok elválasztása csökken, ami a vízcsere súlyos zavarát eredményezi. A beteg a napi vizeletmennyiség sokszorosát üríti, állandóan szomjazik, nagy mennyiségű folyadékot fogyaszt. A vízháztartásnak ezt a zavarát antidiuretikus hormon adagolásával lehet kezelni.

Kezelés

Lehetőség van a hormon módosított formáit, a vazopresszint vagy dezmopresszint orrspray formájában, naponta többször adni. A dózist úgy kell beállítani, hogy a szervezet folyadékháztartása és a vizelet mennyisége normális legyen. Túl sok gyógyszer folyadék-visszatartáshoz, vizenyőhöz és egyéb problémákhoz vezethet. Ha a centrális diabétesz inszipiduszos beteg sebészeti beavatkozásra szorul vagy eszméletlen, az antidiuretikus hormont általában vénás formában adják.

A centrális diabétesz inszipidusz időnként olyan gyógyszerekre is jól reagál, amelyek az antidiuretikus hormon termelését serkenteni képesek, így a klórpropamidra, karbamazepinre, klofibrátra és számos húgyhajtóra (tiazidok). Súlyos diabétesz inszipidusz esetén azonban nem valószínű, hogy ezekkel a gyógyszerekkel sikerül a tüneteket teljesen megszüntetni.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend