Hirdetés

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Daganat

Kóros szövetburjánzás, ami lehet jó vagy rossz indulatú. Daganatok kialakulhatnak gyakorlatilag az ember összes szervében. Korai felismerésük ér-dekében elengedhetetlenül szükséges a különböző szűrővizsgálatokon való rész-vétel.

 • 2017-01-25 Félresikerült kampány a rák ellen

  A Magyar Rákellenes Liga kampányfilmje sokakat sértett, a napokban tiltakozásukat is kifejezték a rossz üzenet ellen. A videóban egy egészségtelen életmódot folytató férfi volt látható, akit a bíróság felelőssé tett daganatos betegsége kialakulásáért. Alább a szervezet bocsánatkérését olvashatják.

 • 2016-05-11 A gyógyíthatatlan daganatos betegek négyötöde nem kap szakszerű ellátást

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint minden negyedik magyar daganatok miatt halt meg tavaly, közülük csak 22 százalék részesült speciális életvégi ellátásban, pedig elvileg minden érintett jogosult lenne erre térítésmentesen.

 • 2016-04-01 A férfiaknál agresszívabb a mellrák, mint a nőknél

  Előrehaladottabb állapotban veszik észre, ráadásul agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél - mondja a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője.

 • 2016-01-24 A gyomorrák tünetei és kezelése

  A gyomorrák hazánkban kevésbé gyakori betegség, bár világviszonylatban a férfiaknál a második, nőknél pedig a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Itthon évente kb. 2500 haláleset írható a számlájára.

Hirdetés
 • 2015-12-10 A csecsemőkori rák tünetei

  A csecsemőkori rák számít a leggyakoribb halálozási oknak a legkisebbek körében. A prímet a leukémia viszi, mely az összes eset 36%-át teszi ki.

 • 2015-11-26 8 éves kislány a legfiatalabb mellrákos

  A Turner család 8 éves kislánya Chrissy egy nap azzal fordult szüleihez, hogy csomó van a mellében.

 • 2015-11-25 Egy néző vette észre, hogy a műsorvezető rákos

  Tarek El Moussa a HGTV csatorna Flip or Flop című műsorának vezetője egy figyelmes nézőnek köszönheti az életét. A hölgy ugyanis a képernyő másik oldaláról vette észre, hogy a tévés rákos.

 • 2015-10-12 Miért nem lesznek rákosak az elefántok?

  A kutatókat régóta foglalkoztatja, miért van az, hogy az elefántok a többi emlőshöz képest rendkívül ritkán lesznek rákosak. Egy új kutatásból kiderül, hogy a hatalmas állatoknak érdekes, és nagyon hasznos szuperképességgel rendelkeznek: szervezetük képes elpusztítani a károsodott sejteket mielőtt még azok elrákosodnának, írja a CNN.

 • 2015-09-16 Immunterápiával a daganatok ellen

  Az immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket – ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A néhány éve zajló kutatások bizonyos betegségek esetén (melanóma, tüdőrák) kiemelkedő eredményeket hoztak, és jelenleg is zajlanak a más daganatokat (tüdő-, emlő-, vese- és prosztatarák) érintő ígéretes kutatások – számolt be dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, aki szerint végső cél, hogy rutinná váljon az immunonkológiai kezelés.

 • 2015-08-16 Gyógyulásom: “Nem kell kezelés, meg is lehet halni!”

  Amikor Veronika megtudta, hogy rákos, majdnem feladta. Kellett neki néhány kemény szó, hogy erőre kapjon, és harcoljon. Ma már gyógyult, megtalálta önmagát, és élvezi az életet.

 • 2015-06-26 A nyálból kimutatható a torokrák

  A nyak és a torok rákos megbetegedéseire utaló genetikai jelzéseket fedeztek fel kutatók a nyálban és a vérben, így várhatóan lehetőség nyílik ezeknek a daganatoknak a hatékony szűrésére - írja az MTI.

 • 2015-05-08 7 évvel csökkent a golden retrieverek élettartama

  Az amerikai állatorvosok kutatják, miért rövidült drámain az elmúlt évtizedekben a golden retriever élettartama, miért gyakori körükben a rák. A Morris Állatalapítvány már 3000 golden retrievert vont be az első ilyen széles körű tanulmányba, amelyet 2012-ben indítottak. A non-profit szervezet szerint az állatok egészségi feltételeinek, a környezeti tényezőknek az egész országra kiterjedő vizsgálata segítséget nyújt majd más fajtáknak, sőt az embereknek is.

 • 2015-05-03 Termő ékes ág - Egészséges anyukákat akarunk!

  Weöres Sándor nevezte így édesanyját. A legszebben becézett hölgy, anyuka, nagymama is csak egészségesen tud átkarolni, gyermeket, unokát nevelni, családot összetartani. A nőknél vezető daganatos megbetegedésnek számít az emlőrák. A korai stádiumban felfedezett emlőrák azonban jól gyógyítható, ezért a rendszeres szűrés rendkívül fontos szerepet tölt be a hölgyek, anyukák, nagymamák életében.

 • 2015-03-10 Bizonyos daganatok esetén megnő a trombózisveszély

  A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtái a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

 • 2015-03-05 A visszanyert idő - Fotósorozat a rákról

  A visszanyert idő címmel a hagyományos és a modern emlőrák-terápiák közti különbségek bemutatására készült fotósorozat az Egészség Hídja Összefogás Egyesület kezdeményezésére. A képek vándorkiállítás keretében az ország legnagyobb onkológiai központjaiban is bemutatkoznak.

 • 2014-12-31 Ezért okoz a vörös hús rákot

  Egy a vörös húsokban található cukorféle lehet a felelős több rákos daganatfajta kialakulásáért, állítják a University of California kutatói.

 • 2014-12-02 Fáj a mellem! Rákos vagyok?

  A nőknek több, mint fele tapasztalja 30 és 50 éves kora közt a mellfájdalmat – legalábbis az amerikai adatok szerint. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza szerint a mellfájdalom az esetek döntő többségében nem az emlődaganat jele.

 • 2014-11-03 Miből lesz a daganat? A testünk emlékszik

  Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa a rizikófaktorokról és rendszeres szűrésekről beszélt.

 • 2014-10-22 Ez lenne a jövő rákterápiája?

  Októberben Budapesten az ELTE MTA épületében tartott előadást Dominic D\'Agostino kutató professzor a modern rákkutatásról és az ehhez kapcsolódó eredményekről.

 • 2014-10-19 Gyógyulásom története: „Számolom, hány emberen segíthettem”

  A focirajongók bizonyára ismerik Erős Gábor nevét, hiszen játékvezetőként ott van a pályán a legnagyobb nemzetközi megmérettetéseken is. Az ő története bizonyíték arra, hogy a rák nem válogat: még egy olyan embert is ledönt a lábáról, aki világéletében sportolt és sosem ismert semmilyen betegséget.

 • 2014-10-13 40%-kal csökkenti a rákkockázatot a hétköznapi gyógyszer

  A nem szteroid gyulladásgátló a te gyógyszeresdobozodban is ott van.

 • 2014-09-21 „Jobb minőségű életet élek a rák óta”

  Kék szoknya, piros rúzs. Pont ahogy ígérte, ott is állt az Oktogonon rám várva. Beszélgetőtársam 2009 végén tusolás közben vett észre egy csomót a mellében. A csavar a történetben az, hogy nem klasszikus mellrákkal diagnosztizálták, hanem egy annál sokkal ritkább és rendkívül agresszív daganattal.

 • 2014-08-24 Gyógyulásom története: „Küzdelmem az önszeretet”

  Gabi története azért különleges, mert ő még most is vívja a harcát a harmadszorra is kiújult betegséggel. Amikor gyönyörű kertjében jártam, szeme sugárzott az energiától, lelke csordultig volt optimizmussal.

 • 2014-08-13 3 ráktípus, ami öröklődhet

  Az életmódon kívül a genetika is döntően befolyásolja bizonyos daganatfajták kialakulását. Mivel az utóbbit nem tudjuk befolyásolni, dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a rendszeres szűrésekre hívta fel a figyelmet.

 • 2014-08-07 Szörnyű betegségektől ment meg a naponta szedett aszpirin

  A naponta szedett aszpirin csökkenti a bél- és gyomorrák kockázatát - derült ki egy brit elemzésből.

 • 2014-08-06 Gyászol az ország! Elhunyt Bajor Imre

  Életének 58. évében elhunyt Bajor Imre színművész - erősítette meg a művész haláláról szóló sajtóhíreket Hegedűs László, a család ügyvédje.

 • 2014-07-11 Orr nőtt a hátán az őssejterápiától

  Nyolc évvel a Portugáliában kapott őssejtkezelése után daganatszerű növekményt távolítottak el egy amerikai nő hátából. Nyugati orvosi centrumban, engedélyezett klinikai vizsgálat keretében alkalmazott őssejtterápia korábban sosem eredményezett nemkívánatos szövetszaporulatot.

 • 2014-07-09 Polip vagy rák? A hangszalag elváltozásai

  A hangszalag polip műtéti úton megszüntethető, a beteg 4-5 napos hallgatás után elkezdhet újra beszélni. Ha az elváltozást a helytelen hangképzés okozta, akkor a kiújulást csak a helyes beszédtechnika elsajátításával lehet megelőzni.

 • 2014-06-11 Huszonöt kilós daganatot távolítottak el egy magyar nő testéből

  Egy 25 kilogrammos petefészek-daganatot távolítottak el sikeresen egy nő testéből az Országos Onkológiai Intézetben.

 • 2014-06-04 Új mérföldkő a magyar sebészetben! Már ilyet is tudnak

  Magyarországon először alkalmaztak úgynevezett műtüdőt egy légúti daganat eltávolítása közben, az április végén végrehajtott beavatkozás sikerrel járt, a beteg azóta hazamehetett és panaszmentes - közölte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) kedden az MTI-vel.

 • 2014-05-28 Hurrá! Magyar bokszolónk nyerésre áll a rákkal szemben

  Javult az állapota, és már látja a kezeléssorozat végét Balzsay Károly, korábbi profiboksz-világbajnok, akiről márciusban derült ki, hogy áttétes mirigyrákkal küzd - írja a Blikk.

 • 2014-05-24 A 4 leggyakoribb betegség és megelőzésük

  A WHO nemrégiben megnevezte azokat a rizikófaktorokat, amelyek a négy legelterjedtebb krónikus betegség hátterében állhatnak.

 • 2014-05-06 Minél magasabb vagy, annál nagyobb az esélyed a rákra

  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention szaklapban megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés van a menopauza utáni nők magassága és rákra való hajlama között.

 • 2014-05-04 „Gyurci már a pocakomban is daganatos lehetett”

  Gyurci valószínűleg már daganatosan született. 3 hetes korában diagnosztizálták nála az akkor már kiterjedt, áttétes daganatot. Ma már négy éves „nagyfiú” - egészséges, kíváncsi, huncut és vidám. De hogy lehet az, hogy egy ilyen pici baba daganatos legyen? Gyurika édesanyjával, Borszékiné Cserháti Erikával beszélgettünk.

 • 2014-03-22 Gerincsérv

  A mozgásszervi betegségek - szerte a világ civilizált országaiban - immár csakúgy népbetegségnek számítanak, mint például az allergia vagy a csontritkulás.

 • 2014-03-21 A szelén segíthet a mellrák megelőzésében

  Egy új vizsgálat szerint a szelén segítséget jelenthet azoknak a nőknek, akik genetikailag magukban hordozzák a mellrákra való hajlamot. Ez a természetes formában főként halakban és belsőségekben előforduló nyomelem aktiválja a glutation-peroxidáz (GPx-1) nevű sejtvédő enzimet.

 • 2014-03-14 A D vitamin és a rák

  Mióta hatásos népegészségügyi kampányok keretében óvják a lakosságot a túlzott napozástól, háromszorosára nőtt a napfénynek tulajdonított bőrrák -elsősorban a melanóma- eredetű halálozás, indítja 2006 szeptemberében a Medical Hypothesis-ben megjelenő tanulmányát Anthony J. Yun, majd így folytatja: A napfény-kerülést ajánló kampányok meglehet, alábecsülték a napfény-függő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen.

 • 2014-03-03 Kézi kamera ismeri fel a rákot

  Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új, könnyű hiperspektrális kézi kamera, amelyet finn tudósok fejlesztettek ki - olvasható a finn Műszaki Kutatóközpont (VTT) honlapján. Az első eredmények biztatóak.

 • 2014-02-21 Gyógyítható-e a limfóma?

  A limfómák a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedései. Bár vannak agresszív fajtái, sok típusa ma már jól kezelhető és hosszú távú, tünetmentes túlélés biztosítható. Dr. Szaleczky Erika, az Országos Onkológiai Intézet belgyógyász, onkológus munkatársa segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

 • 2014-01-10 Rutafű, a rák ellen is hatásos

  Napi gyógynövény-határozónkban a rutafüvet (Peganum harmala) mutatjuk be.

 • 2014-01-09 Ilyen még nem volt! 36 kg-os daganatot távolítottak el egy nőből

  Hatalmas, több mint 36 kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban. A 47 éves asszonyt a zlíni Tomás Bata kórházban műtötték meg néhány napja, s az orvosok szerint remény van arra, hogy a rendkívül kockázatos, a világon példa nélküli műtétet túléli - közölte a Cseh Televízió.

 • 2014-01-03 Fedezzük fel időben a vastagbéldaganatot!

  Magyarországon a vastagbéldaganat a második leggyakoribb halálok a tüdőrák után. Ez azért is szomorú, mert a béldaganat lassan alakul ki, tehát rendszeres szűréssel megelőzhető lenne a baj. A módszerekről dr. Bende János gasztroenterológus, sebész, onkológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvost kérdeztük.

 • 2013-12-26 A paradicsomlé csökkenti a sugárkezelés mellékhatásait

  A rosszindulatú daganatok kezelésének a röntgenbesugárzás egyik fontos módszere, melynek mellékhatásait amerikai kutatók szerint enyhítheti a paradicsomlé.

 • 2013-12-22 Karácsonyi gyomorproblémák

  Az evés nem csupán egy fiziológiás szükséglet kielégítése, hanem örömforrás és társasági esemény is egyben. A karácsonyi terített asztalnál talán semmi sem szimbolizálja ezt jobban: ünnepi hangulat, gyönyörű teríték, ínyencségek roskadásig, szeretteink körében. Nem véletlenül szoktuk mondani: jobban esik az étel, ha mások is esznek. Ám bizonyos gyomorproblémákra éppen karácsony táján, a nagy evészet-ivászat időszakában derül fény.

 • 2013-12-04 Egy spray teszi láthatóvá a rákos sejteket

  Egy bizonyos spray segítségével a jövőben könnyebben fel lehet ismerni a rákos sejteket, és maradéktalanul eltávolítani azokat a szervezetből.

 • 2013-11-28 A vörös hús túlzott fogyasztása rákot okozhat

  A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány által készített tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a túl sok vörös hús rákot okozhat. A felnőttek ajánlott mennyisége mindössze heti 500 gramm, ami naponta három vékony szelet baconszalonnának felel meg.

 • 2013-11-28 Ígéretes a "célra tervezett" rákellenes vírus

  Az első sikeres tesztjein van túl az a \"méretre szabott\" vírus, amely a véráramba fecskendezve képes kiválasztani a célba vett ráksejteket a testben - idézte kanadai kutatók eredményét a BBC hírportálja.

 • 2013-11-28 Gyógyulásom története: Fél évet adtak, és még itt vagyok

  Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik már megvívtak egy sikeres csatát a rákkal. Most Évával ismerkedünk meg, aki arcpirítóan fiatalon lett mellrákos.

 • 2013-11-24 A rák: szabályozatlan sejtszaporulat

  A sejtek a szervezetünkben mindenhol szabályosan növekednek, osztódnak, majd elpusztulnak. Akkor van baj, ha ebbe a folyamatba hiba csúszik, és a sejtburjánzás kontrollálatlanná válik. Szakértőnk dr. Nemeskéri Csaba sugárterapeuta, az Uzsoki Utcai Kórház onkoradiológiai osztályának főorvosa.

 • 2013-11-21 Egészséges halhús

  A hal ősidők óta az emberiség fontos tápláléka. A halnak rendkívül kedvező a tápanyag-összetétele: sok fehérjét tartalmaz, könnyen emészthető, és olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak az érelmeszesedés, az agyvérzés, az infarktus, és a daganatos betegségek megelőzésében.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend