Hirdetés
Csontritkulás (Oszteoporózis)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Csontritkulás (Oszteoporózis)

A csontritkulás következtében fokozatosan gyengül a csont állománya, a csontok egyre törékenyebbé válnak, hajlamosak a törésre. A nőknél négyszer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. A változókor gyakori következménye, mivel a női hormon, az ösztrogén termelése fokozatosan csökken, felgyorsulhat a csontfogyás üteme. Jelentős szerepet játszanak a csontritkulás kialakulásában az öröklött tényezők mellett a korai menopauza, a vékony, törékeny testalkat, elégtelen kalciumbevitel, mozgásszegény életmód, dohányzás, túlzott al-koholfogyasztás.

 • 2017-05-04 Tévhitek a csontritkulásról

  A csontsűrűségről és a csontritkulásról sok mítosz kering. Csak annak van esélye megelőzni a betegség kialakulását, aki ismeri a tényeket, és már gyerekkorától kezdve megfelelően él, táplálkozik, sportol. Utánajártunk a leggyakoribb tévhiteknek.

 • 2015-10-20 Lehet, hogy csontritkulása van, csak nem tud róla

  A társadalom elöregedésével egyre jelentősebb problémává váló csontritkulás Magyarországon minden tizedik embert érinti, és egyes előrejelzések szerint a következő harminc évben két-háromszorosára is nőhet a betegek száma. Ma van a csontritkulás világnapja.

 • 2015-07-15 Erre számíthatnak a képernyőt bámuló kamaszok

  Gyengébb a csontozata azoknak a tizenéves fiúknak, akik napi öt vagy több órát töltenek televízió és számítógép előtt, és a probléma maradandónak bizonyulhat.

 • 2015-05-26 A lisztérzékenység veszélyei

  A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban, vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel. Csontritkulás, a nemi érés késése, vérszegénység és meddőség esetén is érdemes gondolni rá.

Hirdetés
 • 2015-05-22 Rosszul kezelik a csontritkulásos töréseket

  Magyarországon csaknem egymillió embert érint a csontritkulás, de még a csonttörést elszenvedő betegek fele sincs tisztában az állapotával, a töréseket elszenvedők nyolcvan százaléka pedig nem kap megfelelő ellátást - mondta a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

 • 2015-04-18 Így kerülhető el a csontritkulás

  Csontjaink sűrűségét, törékenységét egyrészt genetikai adottságaink határozzák meg, másrészt életmódunk, táplálkozásunk. Hogy életünk második felében csontritkulással kell-e küzdenünk, az függhet attól is, pótoljuk-e a D-vitamint a hűvösebb hónapokban.

 • 2015-02-27 Sok-sok teával a csontritkulás ellen

  Egy japán kutatás szerint a fekete tea segíthet a csontritkulás kezelésében. Azt maguk a kutatók is elismerték, hogy ehhez rengeteg teát kell inni, de az idősebb emberek, akik a leginkább megszenvedik a csontritkulást, profitálhatnak belőle.

 • 2015-02-27 Valószínűleg neked is D-vitamin hiányod van

  A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt - derül ki egy friss orvosi felmérésből.

 • 2014-05-08 Csodás zöldségek csontritkulás ellen

  Új brit kutatások szerint a bizonyos zöldségekben található szulforafán (sulforaphane) hatékonyan veheti fel a harcot a csontritkulás és az arthritis leggyakoribb formái ellen. Melyek ezek a „csodazöldségek”?

 • 2014-04-21 A változókor

  Életünk során szervezetünk több nagy változáson esik át. Először serdülőkorban, amikor megjelenik az első ciklus, majd várandósság idején, hatalmas fizikai és hormonális változásokkal, végül pedig a menopauza idején. Ezt a klimaxnak is nevezett időszakot sokan nehezen élik meg. Nem csak a testi változások okozta kellemetlenségek, de a változás lelki vonatkozásai miatt is. A reproduktív életszakasz véget érésével sok nő önértékelési problémákkal küzd, mely még nehezebbé teszi a hormonváltozás miatt kialakult tünetek elviselését.

 • 2014-04-11 Változókor?

  Születés, serdülőkor... változókor. Akármilyen különbözőek is ezek az életszakaszok, egyvalami mégis összeköti azokat: az ember nem választhatja meg őket. Az azonban lehetséges, hogy befolyásoljuk a menetüket. Nem ritkaság, hogy a nők félelemmel gondolnak a változókorra, és ameddig csak lehet, igyekeznek nem törődni vele. A visszautasítás, a félelem és az aggodalom rossz tanácsadók. És semmi esetre sem szabad pánikba esni!

 • 2014-03-22 Mit együnk, ha csontritkulásban szenvedünk?

  A csontritkulás lassítása illetve megelőzése nagy mértékben befolyásolható a megfelelő, a csontépítésben fontos szerepet játszó tápanyagokat tartalmazó ételek fogyasztásával. Írásunkban tanácsokat kaphat, mely ételeket érdemes kerülni, és melyek fogyasztása ajánlott, ha csontjai egészségéről van szó.

 • 2014-03-22 Gerincsérv

  A mozgásszervi betegségek - szerte a világ civilizált országaiban - immár csakúgy népbetegségnek számítanak, mint például az allergia vagy a csontritkulás.

 • 2014-02-28 Középúton

  A klimax, a változás kora társadalmunkban még napjainkban is negatív hozzáállással párosul. Ahelyett, hogy egy új kezdetként tekintenénk a változás korára, az öregséget, a romlást társítjuk hozzá, pedig a klimax egy új életszakasz kezdetét is jelentheti. Ha így fogjuk fel a változást, a vele együtt járó kellemetlen panaszok is enyhülnek.

 • 2014-02-27 A törések fajtái

  A csontok alkotják testünk stabil vázát. Az egészséges csontok igen ellenállóak a fizikai behatásokkal szemben, viszont ha valamilyen okból meggyengültek - például csontritkulás következtében - könnyen eltörhetnek. A töréseknek több típusa van. Írásunkban a csonttörések leggyakoribb fajtáiról és ellátásukról olvashat.

 • 2014-02-18 Csontvédelem

  A csontritkulás generalizált (az összes csontot érintő), progresszív (idővel előrehaladó) és multifaktoriális (többtényezős) csontbetegség. Magyarországon hozzávetőlegesen egymillió embert érint, 90 százalékban nőket. Dr. Szentiványi Csilla reumatológus szerint a változókor beköszönte utáni egy éven belül jelentős csontvesztés következhet be.

 • 2014-02-08 Csontritkulás: ne törődjünk bele!

  Az oszteoporózis, azaz a csontritkulás a csontrendszer mennyiségi és minőségi romlásával járó betegség, amely az öregedés velejárója. Magyarországon hozzávetőlegesen egymillió embert érint, 90 százalékban nőket, de férfiaknál is előfordul. A nőknél a változókor beköszönte utáni egy éven belül jelentős csontvesztés következhet be, amely eleinte akár éveken át tünetek nélkül zajlik - ezért is hívják a csontritkulást néma járványnak.

 • 2014-02-05 Gyerekkorban előzhető meg az időskori csontritkulás

  Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető: a kalcium bevitele szempontjából az első 25 év a meghatározó, mert a csontállomány addigra fejlődik ki, utána már csak veszít ásványi anyag tartalmából. A kalcium beépülését a D-vitamin és a mozgás segíti elő – mondja Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

 • 2014-01-21 Ha törik a csont...

  Magyarországon minden tizedik ember csontritkulásban szenved. Ez az alattomosan, mindenfajta jelzés és fájdalom nélkül érkező betegség a felelős a hazánkban évente kb. 15 000 csípőtáji és 70 000 egyéb törés bekövetkeztéért. Világviszonylatban a csontritkulásra visszavezethető halálozások száma megközelíti a mell- és nőgyógyászati daganatok okozta halálozások számát.

 • 2014-01-18 Vörösborban a minőségi élet titka?

  Az egészséges élet titkát a vörösborban érdemes keresni, tudósok szerint ugyanakkor ez nem jelent garanciát a hosszú életre. Megállapításukat arra alapozzák, hogy olyan anyagot találtak a vörösborszőlők héjában, amely megvédi az öregedés hatásaitól a szívet, a szemet és a csontokat.

 • 2014-01-14 Csontpusztító ételek

  A Caring.com összeállításában hat olyan élelmiszerről rántotta le a leplet, amelyek komoly károkat okozhatnak csontjainknak.

 • 2014-01-13 A menopauza tünetei csökkenthetők

  A menopauza egy folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik. Ennek a korszaknak számos kellemetlen velejárója lehet.

 • 2013-12-27 Gőzölgő kávé, illatos tea - a koffeinről

  Amikor a frissen főzött kávé, egy finom tea aromáját élvezzük, vagy amikor forró csokoládét szürcsölgetünk, koffein kerül a szervezetünkbe. Koffeint - természetes alkotóként - több mint hatvanféle növény levele, magja, gyümölcse tartalmaz. A legfontosabb közülük a kávé- és a kakaóbab, a kóladió és a tealevél.

 • 2013-12-23 A csontritkulás és típusai

  Alattomosan, fájdalom és jelzés nélkül érkezik. Nem véletlenül nevezik a csontritkulást \"néma járványnak\". A betegség, mely hazánk lakosságának 7-10 százalékát érinti, egyre nagyobb népegészségügyi gonddá válik. Újabb adatok szerint az oszteoporózisra visszavezethető halálozás már összemérhető a mell- és nőgyógyászati daganatok okozta halálozással.

 • 2013-12-23 Hawaii turmix

  Földrajzi fekvésének köszönhetően megszámlálhatatlanul sokféle egzotikus zöldség és gyümölcs terem meg Hawaii szigetén. Azért is érdemes ismernünk néhányat közülük, mert igaz, hogy nálunk nehezen hozzáférhetőek, de nagyon komplex módon hatnak szervezetünkre, a testtömegcsökkentésben, az immunrendszer védelmében is szerepet játszanak.

 • 2013-12-22 Mozgásterápiával a csontritkulás tüneteinek enyhítéséért

  A mozgásterápia a csontritkulás kezelésében fontos szerepet játszik. A fizikai tréning lassítja a csontvesztést és serkenti a csontképzést. A megfelelő időben és módon alkalmazott fizioterápia nagyban segíti a beteg mozgásszervi problémáinak javítását és biztosíthatja a megfelelő életminőség megtartását.

 • 2013-12-14 Az elengedhetetlen kalcium

  Az egészséges csontozat kialakításának és megtartásának alapvető feltétele, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt a szükséges tápanyagokból. Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy a csontok felépítéséhez a kalcium elengedhetetlenül szükséges, s azzal is, hogy legjobb forrásának a tej és tejtermékek tekinthetők.

 • 2013-12-10 Tesztoszteron: a változókori panaszok elsöprője

  Tapasztalatok azt igazolják, hogy a tesztoszteron nagyon jó hatással van a női egészségre a változókor beköszönte után. Jane Fonda és Frances Goodman is erre esküszik.

 • 2013-12-05 Új egyensúly - 50 felett a nők...

  Minden átalakul, kívül-belül. Mennyit ér az, amit eddig végeztünk, és hogyan tovább? Ez az életközepi válság. Az a kérdés, hogy megtaláljuk-e az új egyensúlyt. Ötvenes éveinkben újra több idő jut önmagunkra, itt van tehát a lehetőség, hogy kissé újraírjuk az életünket. Ha már nem úszhatjuk meg a változást…

 • 2013-11-16 Fáj a hátad? Ez állhat a háttérben!

  Ki gondolná, hogy a gerinc összenyomódása miatt bekövetkező kis törések okozzák a hátfájdalmak jelentős részét? Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa a háttérben álló csontritkulásról, és a kezelési lehetőségről beszélt. Törés is okozhatja a tartós fájdalmat.

 • 2013-11-07 A csontritkulás és a fájdalom

  Testünk súlyát a csontrendszer hordozza. Ha a csontok megbetegszenek, azt az egész test megérzi, a többi szervrendszer működése is romlik. Amire azonban a legtöbben panaszkodnak, ami a leginkább zavarja az embereket, az a betegséggel együtt járó fájdalom.

 • 2013-11-03 Változókori problémák

  A változókorban fellépő ösztrogénhiány számos kellemetlen tünetet okoz. A hormonpótló gyógyszerek mellékhatásaitól sokan tartanak; az ő részükre jelenthetnek megoldást a szövetspecifikus készítmények, melyek kezelik a menopauzális tüneteket és segítenek a csontritkulás megelőzésében.

 • 2013-10-28 Az élő csontok

  A csontok képezik az emberi test vázát, támasztékát, szolgálják a mozgáshoz szükséges izomtapadási alapokat, ízületeket, és védelmet jelentenek a különlegesen érzékeny szerveknek, mint az agy, a szem, a fül, a tüdők, a szív. A csontok kollagén alapból, és az abban lerakódott ásványi anyagokból (kalcium, magnézium, nátrium, foszfát, karbonát) állnak.

 • 2013-10-20 Fogorvos is diagnoztizálhat csontritkulást

  A fogászaton készített röntgen-felvételek számítógépes elemzése segíthet megítélni a test egyéb csontjainak ásványianyag-tartalmát, ezáltal alkalmas lehet a csontritkulás diagnosztizálására, vagy az alkalmazott kezelés hatékonyságának megállapítására - olvasható a Manchester-i Egyetem honlapján.

 • 2013-10-18 Napi egy pohár bor erősíti a csontokat

  Napi egy pohár bor erősíti a csontokat és csökkenti a csontritkulás kockázatát - állapították meg brit kutatók.

 • 2013-10-15 A csontritkulás nem csak a nők betegsége

  A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a férfiakat is érinti ez a betegség. Ma Magyarországon kb. 600 ezer női és 300 ezer férfi beteg szenved csontritkulásban, a betegséggel összefüggésben kialakuló csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető.

 • 2013-10-12 A csontritkulás formái és kockázati tényezői

  A csontritkulás a csontok mésztartalmának csökkenésével járó csontbetegség, melyben a csont szerves és ásványianyag-tartalma egyforma mértékben csökken. Amennyiben a csonttömeg-csökkenés és a csontszerkezet felbomlása bizonyos mértéket elér, a csontok már kisebb fokú terhelésre könnyen eltörnek. Ezt az állapotot nevezzük csontritkulásnak, melynek többféle formája és megelőzési módja ismeretes.

 • 2013-10-08 Reumatikus fájdalmak

  Reuma: gyűjtőfogalom. Reumás betegség alatt az összes fájdalmas, gyulladásos ízületi betegséget értjük. E betegségek, melyek igen változatos képet mutatnak, főleg a csontok közti ízületet károsítják.

 • 2013-09-28 Csonterősítés

  A törékeny csontú és oszteoporózisra hajlamos embereknek általában azt tanácsolják, hogy mozogjanak minél többet. A legújabb kutatások szerint is ez a legbölcsebb tanács, amelyet már évtizedek óta hangoztatni kéne. A svédországi Gothenberg Egyetem kutatói különböző korú férfiak csontsűrűségét elemezték, mégpedig az egyén jelenlegi és korábbi testmozgási szokásainak függvényében.

 • 2013-09-24 Győzzük le a változókort

  A változókor, más néven menopauza minden nőt (sőt a férfiakat is) utolérő állapot, élettani hatás. Régen a nők \"végigszülték\" a nemi teljesség korát. Az átlagéletkor 40-50 év volt. Ma viszont az életkörülmények jelentős javulása miatt egyre hosszabb az emberi élet. Vannak olyan nők, akiknek a menstruációs időszak megszűnése semmilyen panaszt nem okoz. Ennek hátterében leggyakrabban kiegyensúlyozott, boldog házasság áll. Az egymás iránti szeretet, megértés segít a házaspárnak könnyebben átvészelni ezt az időszakot.

 • 2013-09-23 D-vitamin-hiányos a magyarok 95 százaléka

  A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatása szerint - közölte a Magyar Prevenciós Orvosi Egyesület vasárnap az MTI-vel.

 • 2013-09-21 Új módszerrel mérik a csontritkulást

  Lézersugár használatával pontosabban megállapítható a csontritkulás mértéke a finn tudományos akadémia kutatócsoportja szerint.

 • 2013-09-17 Ön mennyire ismeri a vitaminokat?

  Ön mennyire ismeri a vitaminokat? Most tesztelheti tudását.

 • 2013-09-14 Csodazöldségek” védenek a csontritkulástól

  Új brit kutatások szerint a bizonyos zöldségekben található szulforafán (sulforaphane) hatékonyan veheti fel a harcot a csontritkulás és az arthritis leggyakoribb formái ellen.

 • 2013-09-13 Kérdezz-felelek a csontsűrűségmérésről

  A csontritkulás eleinte nem jár fájdalommal, tünetek nélkül zajlik - ezért is hívják néma járványnak. Egyes adatok szerint Magyarországon ma egymillió embert érint, akiknek közel 90 százaléka nő. Az oszteoporózissal kapcsolatos vizsgálatok egyike a csontsűrűségmérés, melynek eredménye alapján lehet a terápiát beállítani. Hogy pontosan hogyan zajlik a mérés és milyen eredményt ad, arról dr. Szentiványi Csilla reumatológus, természetgyógyász, soft-lézer terapeutával beszélgettünk.

 • 2013-08-13 A változókori csontritkulásról

  A csontritkulásnak több fajtája is létezik. Az egyik típus a változókorú nők egy részét érinti. Mint dr. Szentiványi Csilla reumatológus hangsúlyozza, kellő odafigyeléssel és megfelelő életmóddal a betegség megjelenését és súlyosbodását is késleltethetjük.

 • 2013-08-12 Kalcium: nem csak csontritkulás ellen

  A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

 • 2013-06-09 A néma járvány

  A \"néma járvány\" -így is emlegetjük e betegséget, amely világszerte több száz millió embert sújt és hazánkban is a lakosság 7-10 százalékát érinti. Az utóbbi évtizedekben kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi gonddá vált a csontritkulás.

 • 2013-05-30 Csontritkulás: nem törvényszerű!

  A posztmenopauzás oszteoporózis - változókori csontritkulás - a már nem menstruáló nők egy részét érinti. Ha leáll a ciklus, egy éven belül jelentős csontvesztés következhet be. A csontritkulás kezdetben akár évekig is tünetek nélkül zajlik. Később a hát, a gerinc táján bizonytalan fájdalom, fáradékonyság, gyengeség jelentkezhet. A harmadik fázisban pedig már kisebb-nagyobb csonttörések is előfordulhatnak.

 • 2013-05-19 D-vitamin-hiány: súlyos következmények

  A D-vitamin hiánya hozzájárulhat a gyakoribb szívbetegség és stroke okozta halálozáshoz az amerikai feketék körében - derült ki a Rochesteri Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói által közzétett új tanulmányból. A kutatók a fehérek és afroamerikaiak között a szív-érrendszeri halálozások tekintetében mutatott különbségnek jártak utána, a D-vitamin azért került érdeklődésük középpontjába, mivel azt számos súlyos betegséggel hozták kapcsolatba.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend