Hirdetés
Crohn-betegség

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Crohn-betegség

Regionális bélgyulladás, a bél falának krónikus gyulladása, feltehetően az immunrendszer zavarára vezethető vissza (ezen kívül fertőzéses ill. táplálkozási oka is lehet). Az esetek mintegy 45%-ában az ileum és a vastagbél is érintett. Jellemző tünet a hasmenés, görcsös fájdalom, étvágytalanság, fogyás. Szövődménye lehet a bélelzáródás, gennyes tályogok a bél területén, rendellenes sipolyok/fisztulák. A végbél irányában is terjedhet, vérzés is kísérheti. Egyéb szervi gyulladások jelentkezhetnek: epekő, felszívódási zavar, ízületi gyulladás, szemgyulladás, szájüregi sebek stb. A betegség hullámzó, visszatérő, fel-fellobbanó jellegű.

Diagnózis: rtg és endoszkópia, biopszia.

Kezelése: hasmenésgátlók, egyes antibiotikumok, szulfaszalazin (gyulladásgátló), szteroidok, immunműködést befolyásoló szerek, speciális diétás tápszerek.

 • 2015-02-27 Az adalékanyag, ami súlyos bélbetegséghez vezet

  A feldolgozott élelmiszerekben használt mesterséges adalékanyagok növelhetik a gyulladásos bélbetegségek és az anyagcsere-rendellenességek kockázatát.

 • 2014-01-16 Gyulladásos bélbetegségek

  A gyomor- és bélrendszeri panaszok - a hasmenés, a székrekedés, a gyomorfájdalom, a puffadás - igen kellemetlenek lehetnek. Ám ha ezek a tünetek rendszeresen visszatérnek, többről van szó, mint pusztán kellemetlenségről. Olyan krónikus kórképek állhatnak a háttérben, amelyekkel ugyan együtt lehet élni, de nagyon megkeseríthetik a mindennapjainkat. Dr. Bende János sebész, gasztroenterológus, klinikai onkológus, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Általános Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa segítségével utánajártunk, mit kell tudnunk a leggyakoribb bélbetegségekről.  

 • 2014-01-03 Fedezzük fel időben a vastagbéldaganatot!

  Magyarországon a vastagbéldaganat a második leggyakoribb halálok a tüdőrák után. Ez azért is szomorú, mert a béldaganat lassan alakul ki, tehát rendszeres szűréssel megelőzhető lenne a baj. A módszerekről dr. Bende János gasztroenterológus, sebész, onkológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvost kérdeztük.

 • 2013-11-29 Gyógyítható a Crohn-betegség?

  A Crohn-betegség olyan kór, amellyel ugyan együtt lehet élni, de nagyon megkeserítheti a mindennapjainkat. Dr. Bende János sebész, gasztroenterológus, klinikai onkológus főorvos segítségével utánajártunk, mit kell tudnunk erről a krónikus bélbetegségről.

Hirdetés
 • 2013-11-01 Az idült bélgyulladásokról

  Bizonyára sokunkkal megesett már, hogy belázasodtunk, fájt és ment a hasunk, rossz volt a közérzetünk. E tüneteknek számos oka lehet: többek között valamilyen fertőzés (vírus, baktérium, féreg). Van azonban egy olyan csoportja a hasmenésekkel (is) járó bélgyulladásoknak, melyeket idült gyulladásos bélbetegségek összefoglaló néven ismerünk. Ezek a betegségek sajnos elhúzódó jellegűek, hol múlófélben vannak, hol kiújulnak, kínozzák az embert, általános leromláshoz vezethetnek. Két fő betegség tartozik ide: a Crohn-betegség, és a fekélyképződéssel járó colitis ulcerosa, a fekélyes vastagbélgyulladás.

 • 2013-06-25 Amikor az immunrendszer a bélrendszer ellen fordul

  Az elmúlt 10-15 évben megduplázódott a Crohn-betegségben szenvedő gyerekek száma a fejlettebb országokban; míg néhány évtizede gyermekkorban ez a súlyos bélbetegség szinte ismeretlen volt, ma már csecsemőkorban is előfordul, ráadásul az ebben szenvedő 5 év alatti gyerekek száma rohamosan nő - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend