Hirdetés

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Chlamydia

A szexuális úton terjedő betegségek STD=sexually transmitted disease közé tartozik, a Chlamydia (klamídia) trachomatis nevű baktérium terjeszti. Húgy-ivarszevi fertőzést és szövődményeit okozhatja. Főként a szexuálisan aktív, fiatal korosztályt érinti. Hajlamosít a gyakori patrnercsere.

A chlamydia tünetei

Herpesz a nemi szerveken

A herpesz genitális a nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpesz szimplex vírus okoz.

Sokszor enyhe tünetekkel, vagy akár tünetmentesen zajlik, főként a nőknél jellemző. Előfordulhat gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, sárgás, gennyes váladékozás. Férfiaknál egy hónapon belül a fertőződés után vizeléskor égő érzés, váladékozás jelentkezik.

A chlamydia kezelése

Antibiotikum adása szükséges. Kezeletlen esetekben súlyos szövődmények is kialakulhatnak, mint pl. meddőség, méhen kívüli terhesség, sterilitás. Megelőzése fontos, a fertőzés rizikójának csökkentésével, óvszer használatával, tartós párkapcsolattal.

Chlamydia szűrés

A Chlamydiát gyakran nevezik "néma" kórnak is, mivel a fertőzött nők 65-80 százaléka, míg a férfiak 45-50 százaléka tünetmentes. Ez a betegség legnagyobb veszélye, hiszen nagy százalékban nem kerül felismerésre, a rutin orvosi vizsgálatok során. A betegség diagnosztizálására laboratóriumi módszer áll rendelkezésre. A mintavétel elsődlegesen a méhnyak hámkaparéka, de a hüvelyváladék méhnyakhoz közeli része, illetve vizeletsugár eleje is alkalmas a kórokozó kimutatására.

  • 2014-02-22 Intim fertőzés? Tegyen ellene!

    Kellemetlenek, sokszor kínosak lehetnek az intim fertőzések, amelyek egy részének okát és kezelését dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakembere világította meg.

  • 2013-10-10 Mit kell tudni a Chlamydiáról?

    A világon 400 millió fertőzöttet tartanak nyilván és évente 90 millió új fertőzöttet regisztrálnak. Európában évente 3 millió új beteget észlelnek. Magyarországon a lakosság 30 százalékának fertőzöttségéről tudunk, ez azonban nem megbízható adat, mert hazánkban nincs rutinszerű szűrés.

  • 2013-06-04 A chlamydia

    Több mint huszonötféle, nemi úton terjedő betegséget ismerünk, amelyek közül az egyik legelterjedtebb a Chlamydia trachomatis. A fertőzés a nők 70, a férfiak 50 százalékánál rejtőzködik, és sok esetben semmiféle tünetet nem okoz. Azonban ha nem kezeltetjük, súlyos következményekhez vezethet, akár meddőséget is okozhat.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend