Hirdetés
Bruxizmus (fogcsikorgatás)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Bruxizmus (fogcsikorgatás)

A rágóizmok nagy erővel szorítják össze az alsó állkapcsot a felső állcsonttal. Amennyiben ez az erő nem tudatos irányítással funkcionál, és a beteg nem rágáskor fejti ki, bruxizmusról beszélünk. Általában éjszaka jelentkezik, sok beteg nem is tud róla. Oka lehet a stressz, lelki problémák, de a nem megfelelő fogtömés is. A tartós csikorgatás veszélyezteti az állkapocs ízületeit, a fogakat, a fogínyt, a rágóizmokat és egyes csigolyákat.

 • 2015-02-06 A fogcsikorgatás lehetséges okai

  Ha az éjszaka során látszólag ok nélkül többször felébredünk, reggel fáradtnak érezzük magunkat, fáj a fejünk, a nyakunk, zsibbad a karunk, zúg a fülünk, dr. Bajusz Örs, az Oxygen Fogászat fogorvosa, parodontológusa szerint gondolnunk kell a háttérben meghúzódó fogászati problémára is.

 • 2014-03-22 Kattogó állkapocs - Mi áll a háttérben?

  Érdemes odafigyelni, ha kattog az állkapcsa, vagy nem tudja miért fáj a feje, esetleg a fogát csikorgatja éjszaka – tanácsolja dr. Hermann Péter, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának igazgatója. Ezek a tünetek ugyanis állkapocs ízületi megbetegedést is okozhatnak, ahogy a rossz tartás vagy a mértéktelen rágózás is.

 • 2013-12-16 Veszélyes következményekkel jár a fogcsikorgatás

  Álmunkban nagyon sokan csikorgatjuk a fogainkat, persze pont emiatt nem is tudhatunk róla. Az éjszakai ébredések, reggeli fáradtság, levertség, zsibbadó testrészek mind egy fogászati problémának a jelei: mégpedig a mélyharapásnak.

 • 2013-10-29 Krónikus arcfájdalom

  Krónikus arcfájdalom, fülben és környékén érzett állandó fájdalom, fülcsengés, a száj mozgatásakor kattogó vagy pattogó hangok jelentkeznek, nem szűnő fej-és nyakfájás, a száj csak korlátozott mértékben nyitható. Amennyiben a fentiek közül bármelyik jelentkezik, akkor érdemes felkeresni a fogorvost, mivel ezek a tünetek állkapocs-ízületi rendellenességekre (TMD) utalhatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend