Hirdetés
Bőrrák (melanóma)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Bőrrák (melanóma)

Rosszindulatú daganat a bőrfelszínnel egy síkban vagy kiemelkedően, színe lehet barna, fekete, kékes. Főként a fénynek kitett részeken jelenik meg, karon, arcon. A festékes anyajegyeket évente érdemes bőrgyógyásszal megvizsgáltatni, különösen, ha változnak. A korai diagnózis különösen fontos a gyógyításában.

 • 2016-05-23 Napozni csak kozmetikai készítmények nélkül!

  Másfélszeresére nőtt tíz év alatt a melanomás (a bőrrák legveszélyesebb fajtája) betegek száma Magyarországon - mondta Lányi Cecília bőrgyógyász, kozmetológus.

 • 2015-10-19 Hány anyajegy van a karodon? Ekkora a bőrrák esélye

  A karon lévő anyajegyek számából következtetni lehet a bőrrák és annak legsúlyosabb típusa, a melanoma kockázatának mértékére - derült ki egy brit tanulmányból.

 • 2015-10-09 Gyorsítják a rák terjedését az antioxidánsok

  A táplálékkiegészítőkben található antioxidánsok megelőzés helyett gyorsítják a bőrrák egyik leghalálosabb változatának terjedését - állítja egy svéd kutatók által csütörtökön publikált tanulmány.

 • 2015-07-08 Bőrrákot okoznak a citrusfélék?

  A grapefruit és a narancslé gyakori fogyasztása összefügghet a rosszindulatú bőrrák, a melanóma magasabb kockázatával - állapította meg egy nagyszabású amerikai kutatás.

Hirdetés
 • 2015-07-06 Hogyan okoz a baseball sapka rákot?

  Dr. Rebecca Tung, a maywoodi Loyola Egyetem Egészségügyi Központ bőrgyógyásza szerint azonban a strandpapucs és a baseball sapka viselése a bőrrák rejtett kockázatával járhat.

 • 2015-06-15 A túlzásba vitt napozás következményei

  A legtöbben pontosan tudjuk, hogy miért és mennyire fontos a megfelelő fényvédelem. Sokan azonban még mindig nem elégszer, vagy nem megfelelően használják a naptejeket, vagy a déli órákban is strandolnak, sportolnak a szabadban. Mindez azért különösen veszélyes, mert a gyakori napégés számos bőrelváltozás alapja lehet.

 • 2015-05-30 Előzze meg D-vitaminnal a melanomát!

  A D-vitamin szedése csökkentheti a melanoma kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akiknél korábban már más típusú bőrrákot diagnosztizáltak – közölték amerikai kutatók.

 • 2015-05-18 Akár egyetlen gyerekkori leégés is előidézheti a bőrrákot

  Évtizedek óta folyamatosan nő a melanóma, azaz a bőrrák előfordulásának gyakorisága, ennek ellenére sokan még mindig nem óvakodnak eléggé a túlzott napozástól - mondta Liszkay Gabriella bőrgyógyász, klinikai onkológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

 • 2015-05-15 A vitamin, ami segíthet megelőzni a bőrrákot

  Segíthet megelőzni a bőrrák leggyakoribb fajtáit a B3-vitamin a legnagyobb kockázatnak kitett embereknél - derült ki a Sydney Egyetem nagyszabású tanulmányából.

 • 2015-05-13 Ha ezt a képet megnézed, tuti nem mész napra többet!

  Egy 27 éves alabamai nő feltette okulásul a Facebookra a képét, amin bőrrák ellen kezelik. Mára 55 ezren osztották meg a fotót.

 • 2015-04-29 Közeleg a nyár, itt az ideje az anyajegyszűrésnek!

  Ugyan az anyajegyek többsége ártalmatlan „szépségpötty”, némelyek veszélyesek lehetnek: bőrrák (melanóma) alakulhat ki belőlük. Érdemes időről időre – főleg a nyári önfeledt napozás előtt – megvizsgáltatni anyajegyeinket, és erre létezik egy megbízható, fájdalommentes szűrés, amely során a szakorvos fotót készít bőrünk aktuális állapotáról. Ennek segítségével az elváltozásokra korán fény derülhet, később pedig a legkisebb eltérés is könnyen felfedezhető.

 • 2015-04-23 Fél évvel korábban is kimutatható a bőrrák

  A szokásosnál akár fél évvel korábban is kimutatható a melanóma, a bőrrák legveszélyesebb változata egy tajvani tudósok által kifejlesztett új technológiával.

 • 2015-04-08 Az olcsó, szervezett nyaralások egészségügyi ára

  A bőrrákkal küzdő brit nyugdíjasok számának \"aggasztó növekedéséért\" részben az 1960-as években megszaporodott olcsó, szervezett nyaralások a felelősek - hozta nyilvánosságra adatait a Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet.

 • 2015-01-30 A rosszindulatú daganat ellenszere a kávé?

  A melanóma az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Amerikai tudósok szerint minden bögre kávéval csökkenhetjük kialakulásának kockázatát.

 • 2014-11-03 Miből lesz a daganat? A testünk emlékszik

  Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa a rizikófaktorokról és rendszeres szűrésekről beszélt.

 • 2014-10-29 Harmadszorra műtik Hugh Jackmant bőrrákja miatt

  Hugh Jackmant a napokban egy ragtapasszal az orrán kapták le - most kiderült, hogy újabb beavatkozást hajtottak végre rajta a bőrrákja miatt.

 • 2014-06-23 Csak óvatosan! Függőséget okoz a napozás

  A napsugárzásnak való rendszeres kitettség nem csupán a bőrrák kockázatát növeli meg, de a kábítószerek hatásához hasonlóan függőséget is okozhat – állítja egy új tanulmány.

 • 2014-06-12 A napvédő krém nem elég!

  A napvédő krém önmagában nem nyújt teljes védelmet a bőrrák legsúlyosabb típusa, a melanóma ellen - figyelmeztetnek a kutatók.

 • 2014-06-02 Bőrrák veszély! - A szoláriumokon fel kell hívni rá a figyelmet

  Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) elrendelte, hogy a szoláriumokon hívják fel a figyelmet a bőrrák veszélyére.

 • 2014-05-23 Vigyázat! Évente 400-an halnak bele csak Magyarországon

  Évente négyszáz halálos áldozatot követel a melanóma, azaz a festékes bőrrák Magyarországon, és a megbetegedések száma az elkövetkezendő hat évben akár másfélszeresére is nőhet - közölték szakemberek a Magyar Dermatológiai Társulat melanómáról tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

 • 2014-05-10 Kiújult a jóképű színész rákja

  Hugh Jackmannéll tavaly novemberben diagnosztizáltak bőrrákot. A kezelések akkor sikeresnek bizonyultak, ám a betegség most újra felütötte a fejét.

 • 2014-04-23 Ötször annyi a bőrrák, mint 40 évvel ezelőtt

  Ötszörösére emelkedett a rosszindulatú bőrrák előfordulási aránya Nagy-Britanniában az 1970-es évek óta - mutatta ki a Brit Rákkutató Intézet jelentése.

 • 2014-03-14 A D vitamin és a rák

  Mióta hatásos népegészségügyi kampányok keretében óvják a lakosságot a túlzott napozástól, háromszorosára nőtt a napfénynek tulajdonított bőrrák -elsősorban a melanóma- eredetű halálozás, indítja 2006 szeptemberében a Medical Hypothesis-ben megjelenő tanulmányát Anthony J. Yun, majd így folytatja: A napfény-kerülést ajánló kampányok meglehet, alábecsülték a napfény-függő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen.

 • 2014-03-03 Kézi kamera ismeri fel a rákot

  Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új, könnyű hiperspektrális kézi kamera, amelyet finn tudósok fejlesztettek ki - olvasható a finn Műszaki Kutatóközpont (VTT) honlapján. Az első eredmények biztatóak.

 • 2014-02-24 Anyajegyek és eltávolításuk

  Az anyajegyek többsége ártalmatlan bőrjelenség, amely csupán esztétikai gondot okozhat. Mivel számuk a gyermek és serdülőkortól szaporodik, nem kell minden egyes új anyajegy megjelenésénél aggódnunk, azonban az óvatosság és a rendszeres kontroll feltétlenül szükséges. Ugyanis az atípusos anyajegyet és a bőrrákot szinte kizárólag csak a szakember tudja felismerni, és ha szükséges, eltávolítani.

 • 2014-02-22 Brokkoli, a csodafegyver

  Az egészséges diéta védhet a bőrrák ellen is. Egy friss kutatás szerint a brokkoli kivonata megvéd a  ultraibolya-sugárzás káros hatásaitól.

 • 2014-02-05 Az anyák növelhetik a lányok melanoma-kockázatát?

  Nézd meg az anyját,....és rájöhetsz, mekkora a lányánál kialakuló melanoma kockázata. Ugyanis az anyák - sok más mellett - a szoláriumozásban is példaként szolgálnak a lányaiknak.

 • 2014-01-30 Ez az, ami rásegít a bőrrák kialakulására

  A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a bőrrák kialakulásának esélyét, mivel olyan láncreakciót indíthat el a szervezetben, amely a bőrt sebezhetőbbé teszi a daganattal szemben - állapította meg egy új kutatás.

 • 2013-12-12 Bőrvédelem télen

  A télen szabadban végzett tevékenységek, illetve a meleg, fűtött lakás száraz levegője fokozott kihívást jelent bőrünk számára. A szabadban sétálva, sportolva többféle hatást kell figyelembe vennünk. Védenünk kell bőrünket a túlzott hidegtől, különösen annak, akinek keringése nem tökéletes.

 • 2013-12-04 A száraz bőr téli ápolása

  Télen a hideg levegő és a meleg, száraz hőmérséklet a jól fűtött szobában különösen nagy igénybevételt jelent az egészséges bőrűeknek is. Még nagyobb problémát okoz azonban a téli bőrápolás azoknak, akiknek bőre veleszületetten száraz, esetleg ekcémára is hajlamos.

 • 2013-11-26 Hibák a bőrön

  Kevesen vannak, akik azzal dicsekedhetnek, hogy bőrükön semmilyen növedék, barna folt, anyajegy nincs. Vannak olyan bőrhibák, amelyekkel együtt születünk, de tudni kell, hogy nem csak az az anyajegy, amely már csecsemőkorban jelen van, hanem az is, melyek később jelennek meg, és számuk életünk során is szaporodhat. Az egyre több anyajegy, fénykárosodás megjelenésének oka részben genetikai, részben pedig az élet során elszenvedett UV fény, napfény által kiváltott DNS károsodások.

 • 2013-11-25 Újabb sztárról derült ki, hogy rákos

  Bőrrák miatt kezelik az egykori futballsztár, hollywoodi színész Vinnie Jonest, akinek felesége is rákos - számolt be róla vasárnap a BBC New.

 • 2013-11-02 Egészséges is lehet a szolárium?

  Ma a magyar bőrgyógyászok többsége azt javasolja: ne szoláriumozzunk. A túlzott szoláriumhasználat valóban károsíthatja a bőrt, ez azonban a napozásra is igaz. Egészségünk megőrzéséhez szükségünk van a D-vitaminra, amelyhez napsütés híján a szoláriumban is hozzájuthatunk. Szerencsére mára a szoláriumtechnika képessé vált a megfelelő erejű és összetételű, kontrollált fény előállítására. A kérdés már csak az, mikor, hol, hogyan és mennyit használjuk a mesterséges napfényt.

 • 2013-10-01 Anyajegy vagy bőrrák?

  Az anyajegyek gyermek- és serdülőkortól kezdenek megszaporodni. Többségük csupán ártatlan bőrjelenség. Azonban fontos őket folyamatos kontroll alatt tartanunk, ugyanis az anyajegyet és a bőrrákot csak szakember tudja megkülönböztetni.

 • 2013-09-30 A férfiaknál veszélyesebb a melanoma

  A férfiaknál gyakrabban válik végzetessé a melanoma, mint a nőknél – állítják brit kutatók. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza a korai felismerés jelentőségéről beszélt.

 • 2013-09-22 Éves szerviz - Nem csak az autónak

  Nem csak akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha baj van. Az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

 • 2013-09-13 Szójaolaj a szépségápolásban

  A tudósok arról számoltak be, hogy kifejlesztettek egy új módszert a szójaolaj nagy hatékonyságú, bioalapú napfényvédő összetevővé alakítására, melynek nincsenek egészségre veszélyes hatásai, mint a jelenleg forgalomban levő termékek némelyikének. Az új, természetes napfényvédő anyag helyettesíthetné a petróleumból kivont alapanyagokat egy sor személyes ápolási termékben, hangzott el az Amerikai Vegyianyag Társaság nemzeti találkozóján.

 • 2013-08-15 A szolárium miatt lett bőrrákos a 25 éves lány

  Nemrég látott napvilágot az a hír, miszerint egy 25 éves lánynál diagnosztizáltak melanómát, amelyet egyértelműen a túlzott szoláriumozással hoztak összefüggésbe. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza megvilágítja az ügy hátterét.

 • 2013-08-08 Szennyező kozmetikumok

  Vízi mikrobákat kísérleti állatként használva ohiói kutatók kijelentették, hogy a kozmetikumokhoz, naptejekhez, és egyéb ápolási cikkekhez adott nanorészecskék károsíthatják a környezetet. Eredményüket a 23. Amerikai Vegyész Társaság Nemzeti Találkozóján mutatták be több hasonló tanulmány közt, melyek célja a nanotechnológia emberi életre és környezetre gyakorolt hatásának megértése volt.

 • 2013-07-28 A melanoma vizsgálat életet menthet!

  A melanoma a bőr felső hámrétegén kialakuló elváltozás, ami a mélyebb rétegekbe terjedve, egyéb rákos megbetegedésekhez is vezethet. Nem figyelni kell tehát az elváltozásokat, hanem megmutatni a bőrgyógyásznak.

 • 2013-07-22 Éltető sugarak - mértékkel

  A napozás káros, bőrrákot okozhat - gyakran halljuk a figyelmeztetést. Kevesebb szó esik azonban a napfény jótékony hatásairól. A napfény befolyásolja hangulatunkat, segíti a D-vitamin termelést, a kalcium és a foszfor felszívódását, és az ásványi anyagok beépülését a csontokba, valamint javít a pattanásos és ekcémás, és a pikkelysömörös betegek bőrtünetein is.

 • 2013-07-14 Mi az a melanoma?

  Annak ellenére, hogy mind a bőrgyógyászok, mind a média mindent megtesz azért, hogy felhívja a figyelmet a napozás veszélyeire, bőrgyógyászati rendeléseinken nap mint nap találkozunk olyan páciensekkel, akik vagy már feketére süttették (szoláriumoztatták) magukat, vagy céljuk, hogy csokibarnán térjenek haza a nyaralásból. Őket is szeretnénk tájékoztatni arról, hogy miért nem tanácsoljuk a túlzott napozást és szoláriumozást.

 • 2013-06-27 Napozzunk a melanoma ellen?

  Tíz bőrgyógyászból valószínűleg tíz azt ajánlaná, el se olvassa ezt a cikket. De ha már belekezdett, miért is ne tenné, talán most szabadul meg egy évtizedek óta sulykolt veszélyes tévhittől.

 • 2013-06-22 Májfoltok és szeplők

  A nyár folyamán sokunkat zavarhatnak az ultraibolya-sugárzás következtében előbújt és megerősödött szeplők és májfoltok. Mire ügyeljenek azok, akiknek bőrén ilyen festékzavarok vannak, és milyen módszerekkel halványíthatjuk a foltokat?

 • 2013-05-20 Csak a mesterséges barnaság egészséges?

  Új-zélandi bőrgyógyászok szerint nincs egészséges barnulás, hacsak nem egy flakon önbarnító krém a nyárias szín forrása.

 • 2013-05-02 Barnuljunk a napon!

  A nyári szezon előtt a nők két dolognak mondanak búcsút szívesen: a plusz kilóknak és a hófehér bőrnek. A drasztikus fogyókúrákhoz hasonlóan azonban a gyorsan szerzett barnaság is többet árt, mint használ. Létezik-e napbarnított bőrszín, kockázatok nélkül? A bőrgyógyászok továbbra is óva intenek a szoláriumok használatától. Legyen az turbo, bio, bronzárium névre keresztelt készülék, a tény az, hogy az itt szerzett barnaságért a későbbiekben nagy árat fizethetünk.  

 • 2012-05-03 Az ép bőrért

  Csak barnulni szeretnénk egy kicsit, de estére már fájdalmas leégésünket próbáljuk kezelni. Hogy megelőzzük a bőrkárosodást, gondoskodnunk kell a megfelelő fényvédelemről, még időben.

 • 2012-01-05 Miért van szükség fényvédelemre?

  A világon az összes rákos megbetegedés 35-40 százaléka bőrrák. Ennek ugyan csak néhány százaléka a legrosszabb indulatú melanoma, de ezek az esetek adják a bőrrák miatti halálozás legnagyobb százalékát.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend