Hirdetés
Basedow-kór

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Basedow-kór

Egy autoimmun elváltozás, amelyet a vérben keringő kóros fehérjék, antitestek okoznak. Az antitestek a pajzsmirigyet arra serkentik, hogy felesleges mennyiségben állítson elő és jutasson a vérbe pajzsmirigyhormonokat. Gyakran öröklött betegség, majdnem mindig pajzsmirigy megnagyobbodást okoz. A Basedow-kór gyógyulhat spontán, kezelésre általában csak a túlműködő fázisában van szükség. Tünete lehet a pszichés izgatottság, szapora szívműködés, izomremegés, fogyás, jellemző tünete még a szemgolyó kidülledése és a mirigy megnövekedése miatt kialakuló kidudorodás a nyakon (golyva).

  • 2016-05-15 Pajzsmirigyproblémák - pánikra semmi ok!

    Fontos hormontermelő szervünk a pajzsmirigy. Szerencsére napjainkban megbetegedéseinek döntő többsége nagy hatékonysággal orvosolható.

  • 2016-01-07 Erről árulkodnak a kidülledő szemek

    A pajzsmirigy betegségei nagyon sok kellemetlenséget és sajnos akár komoly problémát is okozhatnak a szervezetben. Sokszor a betegség olyan formát is ölt, amikor nem csak a hormontermeléssel, hanem a szerv megnagyobbodásával is számolni kell – ilyen a Basedow-kór is. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája van a segítségünkre.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend