Hirdetés
Bárányhimlő

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Bárányhimlő

Fertőző betegség, cseppfertőzés útján terjed. Kórokozója az övsömör kialakulásáért is felelős. A megbetegedés főként gyermekkorban jellemző, de felnőttkorban is kialakulhat. Tünetei: A lappangási idő 14-21 nap. A kiütések a törzsön kezdődnek, csak később terjednek át az arcra, a végtagokra és a fejbőrre. A piros foltokat órákon belül hólyagok váltják fel. A hólyagok egy-két nap alatt pörkösen beszáradnak, 8-10 nap alatt lehullanak. Heget csak akkor hagynak maguk után, ha a hólyagot felvakarja a beteg és a sebek másodlagos gennykeltővel fertőződnek.

 • 2017-10-05 Bárányhimlő-megelőzés: a legfontosabb 72 óra

  Az elmúlt hónapban nagyon sok család élete forgott a bölcsődei, óvodai évkezdés és az ezzel járó beszoktatási időszak körül. A gyermekközösségek ugyanakkor a gyorsan terjedő fertőzések ideális terepét is jelentik, egy-egy betegség járványszerűen döntheti le a lábáról a kicsiket, és a környezetükben élő testvéreket, nevelőket, szülőket is. A fertőzésnek kitett fogékony gyermek 72 órán belül még beoltható a bárányhimlő ellen. Ezzel megelőzhető az orvoshoz kerülő betegek 2-6%-ánál jelentkező súlyos szövődmények kialakulása is.

 • 2016-05-05 Bárányhimlő: jobb elkerülni!

  A kisgyermekeket, a többgyermekes családokat és a betegségen át nem esett felnőtteket, különösen a várandós anyukákat fokozottan veszélyezteti a bárányhimlő-hullám.

 • 2015-10-29 Rekord magas a bárányhimlős megbetegedések száma

  Rekordokat dönt idén a bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon, az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint október közepéig mintegy 34,5 ezer fertőzést regisztráltak, csaknem tízezerrel többet, mint a múlt év hasonló időszakában - közölték szakemberek a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva: kulcsfontosságú a védőoltás.

 • 2015-04-25 Viszkető veszélyek – oltással a bárányhimlő ellen

  A bárányhimlőről szinte mindenkinek van egy története, hallottunk a gyerekkori hősiességről, az odaadó ápolásról, és a himlő rémséges szövődményeiről. A betegség általában tünetmentesen és spontán gyógyul, azonban néha maradandó szövődményeket okoz, ami – a Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása szerint – védőoltással megelőzhető lenne.

Hirdetés
 • 2015-02-08 Pöttyös a gyerek, támad a bárányhimlő

  Ismét egyre több a pöttyös gyermek az orvosnál: az enyhe téli szezon kedvez a fertőző betegségek kialakulásának, így a lázzal, kiütéssekkel és viszketéssel járó, akár 2-3 hétig elhúzódó bárányhimlőnek is. A gyermekek 90 százaléka, jelentős többségében még óvodás korában átesik ezen a kellemetlen megbetegedésen, mely egy két adagból álló védőoltással megelőzhető lenne. Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványvédelmi Központ adatai szerint a fertőzött gyermekek akár 6%-ánál okozhat különböző szövődményeket a vírus, Európában a bárányhimlő szövődményei miatt kórházba került gyermekek 70 %-a nem éri el a 15 éves kort. Magyarországon évente mintegy 300 bárányhimlős kisgyermek szorul kórházi ápolásra.

 • 2014-12-15 Angelina Jolie bárányhimlős

  Angelina Jolie a következő hetekben nem vesz részt a Rendíthetetlen című rendezése promóciós körútján, mert bárányhimlőt kapott. Videóban üzent rajongóinak.

 • 2014-04-21 Herpeszvírus: újra és újra támadhat

  Napjainkig az orvostudomány nyolcféle, az emberre nézve fertőző herpeszvírust különített el, ezek a Herpesviridae család tagjai, amelyek kettős szálú DNS-t tartalmaznak. A legismertebb vírusok - a HSV-1, a HSV-2 és a VZV - gyorsan terjednek és igen fertőzőek.

 • 2014-04-12 Az övsömör

  Aki már átesett a bárányhimlőn, annál fennáll a veszélye az övsömör kialakulásának. Ugyanis ezt a betegséget ugyanaz a herpes varicella zoster vírus okozza. Az övsömör első tünete a kiterjedt bőrérzékenység, bizsergés vagy égő érzés ott, ahol később a kiütések majd megjelennek.

 • 2013-12-28 A fájdalmas övsömör

  Sokan azt gondolják, hogy az övsömör (herpes zoster) csak az övnek megfelelő tájon fordulhat elő. Mások sömörnek hiszik a hámló, viszkető, ekcémás jellegű bőrbajt, amely enyhe betegség és nem fájdalmas. A betegség oka azonban: a bárányhimlő-övsömör vírus újraéledése a szervezetben. Írásunkban a fájdalmas övsömör-betegség tüneteiről és kezelési módjairól olvashatnak.

 • 2013-10-23 Amit a bárányhimlőről tudni kell

  A bárányhimlő egy igen gyakori gyermekkori betegség, amelyet a Herpes varicella zoster nevű vírus okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és bár a súlyos szövődmények igen ritkák, akár teljesen egészséges gyermekeknél is kialakulhatnak.

 • 2013-10-02 A herpesz

  Kevesen vannak azok a szerencsések, akik a herpesz fertőzés semmilyen formájával nem találkoztak. Akinek valaha már megjelentek a száján vagy a teste egyéb területén a típusos hólyagocskák, tudja, hogy ez a látszólag jelentéktelen elváltozás milyen kellemetlen lehet annak, akinek a bőrén kialakul.

 • 2013-10-01 Mi az övsömör?

  Nem mindenki tudja, hogy a bárányhimlőt és az övsömört ugyanaz a vírus okozza. A felfedezés egy magyar gyermekgyógyász, Bókay János nevéhez fűződik.

 • 2013-09-01 Bárányhimlő? Nem kell!

  Védőoltással megelőzhető a leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, amely már kilenc hónapos kortól adható. A bárányhimlő elleni védőoltás különösen fontos azoknak a terhesség előtt álló nőknek, akik még nem estek át a betegségen, mert a várandósság alatti fertőzés károsíthatja a magzatot.

 • 2013-05-20 Gyermekek védőoltás nélkül

  Egy Debrecenben és környékén végzett, Hajdú-Bihar megyei felmérés szerint csupán a szülők egyharmada tartja fontosnak és adatja be az ajánlott védőoltásokat gyermekének. Még az olyan veszélyes betegségek ellen is, amelyek halálhoz vezethetnek (mint a hepatitis B, a bárányhimlő, a penumococcus és a meningococcus) is igen kevesen oltatják be kisgyerekeiket. A felmérés szerint a megoldást az olcsóbb és ingyenes védőoltások jelentenék.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend