Hirdetés
Agyvelőgyulladás (Enkefalitisz)

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Agyvelőgyulladás (Enkefalitisz)

Az agyi hártyák egy hónapnál tovább tartó gyulladása, melyet különböző organizmusok, gombák, baktériumok, vírusok okoznak. Legtöbbször a nátha, a mumpsz, rubeola vírusa okozta fertőzések következménye. Tünete lehet a láz, fejfájás, hányás, hányinger, látászavarok, tudatzavar, eszméletvesztés, a gyulladás helyétől függően bénulás.

 • 2014-03-21 A kullancscsípés okozta ártalmak megelőzhetők!

  A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyekkel vérszívása során az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. Fontos tudni, hogy kis odafigyeléssel a betegségek megelőzhetők, illetve az agyvelőgyulladás esetében védőoltás is rendelkezésre áll.

 • 2013-11-10 Változik a védőoltások rendje

  Az ősz beköszöntével elérkezett az influenza időszaka is. Már lehet kérni az orvosoknál, sokan azonban gondolkodnak, beadassák-e vagy sem. Gyermekes szülők azonban nemcsak ezen „vitatkoznak”, hanem más betegségek elleni védőoltások beadatásán is. 2014 január elsejétől változik az oltások rendje. Cikkünkben összefoglaltuk a hatályos oltási rendet és az oltások időpontjait

 • 2013-07-24 Utazási oltások

  A nyár a nagy utazások évszaka. Aki csak teheti, felkerekedik, hogy új tájakkal, más népekkel, új ízekkel ismerkedjen, új élményekkel töltekezzen fel. A távolibb országokba, földrészekre történô kalandozásokat gyakran hosszadalmas elôkészületek elôzik meg.

 • 2012-04-11 Kullancsveszély!

  Évről-évre nő a kullancsok száma, és ezzel együtt az élősködő okozta megbetegedések kockázata is. A kullancscsípés veszélye ma már nem csupán a kirándulókat fenyegeti a városok, közparkok, kertek, játszóterek is fertőzötté váltak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend